Как кенгуру грижата може да бъде полезна за преждевременно родените деца

Как кенгуру грижата може да бъде полезна за преждевременно родените деца

Ново проучване твърди, че кенгуру грижата – позната още като кожа-до-кожа контакт – може да донесе бързи и дълготрайни ползи за бебетата, при които се прилага, в сравнение с тези, получаващи традиционната кувиозна грижа.

Полагане на новородено върху гърдите на човек, в контакт кожа-до-кожа, възможно най-скоро след раждането и за продължителен период от време. Чрез това просто действие, ново проучване показва, че технологията, наречена кенгуру грижа (КГ), не само подобрява значително шансовете за оцеляване на преждевременно родените бебета, но също ще продължава да бъде все така ефективна за тяхното развитие, дори и след 20 години.

Проучването, публикувано в последния брой на журнала Педиатрия, разкрива, че недоносените децата, при които е била приложена КГ се справят по-добре с живота, имат по-добре развити мозъци, по-добре платени са, както и имат по-стабилни и здрави семейства, в сравнение с преждевременно родените бебета и тези с ниско рождено тегло, които са получили „традиционната“ болнична грижа в кувиоз.

download_6-3981849„Това проучване показва, че кенгуру грижата има значителни, дълготрайни социални и поведенчески последици за бебетата, дори и 20 години след нейното прилагане“, сподели водещият изследовател д-р Наталие Чарпак, от Кенгуру Фондацията в Богота, Колумбия.

Проучването обхваща деца между 18 и 20 години, родени между 1993-1996 година, недоносени или с ниско рождено тегло. Разделянето им на две групи става на случаен принцип, като едната група получава кенгуру грижа след раждането, а другата традиционната кувиозна грижа, като се обхваща периода от раждането до момент, когато бебета са можели сами да контролират телесната си температура.

Изследователите обследват няколко аспекта в този период: оцеляване на бебето, мозъчно развитие, кърмене и качество на връзката майка-бебе. Като документираните ползи от кенгуру грижата са разделение на краткосрочните и средносрочните. Последният етап от проучването се осъществява 20 години по-късно, през 2012-2014, при което 264 от първоначалните участници, тежащи по-малко от 1800грама при раждането си (или 61% от бебетата) са били отново анализирани.

Относно оцеляването на бебето, изследването открива, че кенгуру грижата предоставя значителна защита срещу ранната детска смъртност. Броя на починалите деца в контролната група бил два пъти по-голям от този на кенгуру грижата (7.7% срещу 3.5% смъртност).

download-8751584„Някъде по света на всеки две секунди преждевременно се ражда бебе“, казва д-р Питър Сингър, изпълнителен директор на Големите Предизвикателства на Канада.

„Това проучване показва, че кенгуру грижата дава по-голяма възможност за оцеляване на децата родени преди термина си или с ниско рождено тегло. Кенгуру грижата спасява живот и дава шанс на рисковите бебета да бъдат здрави и пълноценни членове на обществото“.

Синът на Марк Лий, Джошуа се ражда преждевременно в 32 гестационна седмица през Април 2014, той и съпругата му започват да практикуват кенгуру методът още докато бебето е било в интензивното неонтологично отделение. Лий държал Джошуа на гърдите си, пеейки и четейки му по два часа всеки път. „Аз исках да направя каквото мога, за да помогна на своето бебе. Първоначално той протестираше, може би заради моите космати гърди, които се различават от тези на майка му, но в последствие свикна.“, споделя Лий, който изучава обстойно кенгуру грижата.
„Това даде увереност и на останалите бащи, че те също могат да помогнат на своите деца. Ние видяхме как този метод помогна Джошуа да стане по-силен и да наддава по-бързо от останалите бебета, пристигнали в отделението долу-горе по същото време като него, но които не бяха носени така често“. Джошуа сега е здраво двугодишно момченце, което след няколко месеца ще стане батко.

download_5-7203367Кенгуру грижата е създадена от д-р Едгар Рей Санабрия, професор по неонатология в Института Майка и Дете в Богота, Колумбия. Той започва да практикува методът през 1978 година, в резултат на претъпканата и лишена от ресурси болница. Неговата идея била вдъхновена от природата: малкото кенгуру стои в торбичката на майка си през първите осем месеца от живота си, хранейки се, растейки и формирайки силна връзка между майка и бебе. Сабария предполага, че ползите от физическата близост и контакта кожа до кожа при кенгуру двойката майка и бебе, могат да се принесат и при хората, особено при преждевременно родените деца, или при липса на услуги и ресурси на модерната медицина, в това число и кувиозите. През 1991, Санабрия получава за идеята и работата си върху кенгуру грижата наградата „Сасакава за здраве“ на Световната Здравна Организация.

Изследването показва, че кенгуру грижата работи най-вече поради следните причини:

  • Първо, продължителният контакт кожа до кожа поддържа телесната температура на недоносеното бебе.
  • Второ, близостта между майка и бебе окуражава изключителното кърмене, което от своя страна има изключително много предимства.
  • Трето, докосването е от особено голяма значение за жизненоважните клетъчни и молекулярни механизми, водещи до подобряване на физическото и психическото здраве при рисковите новородени.

Според СЗО годишно в световен мащаб се раждат преди термина си около 15 милиона бебета. Усложненията от преждевременното раждане са водеща причина за детската смъртност под пет години, като през 2015 година са причинили смъртта на близо 1 милион деца, но дори и да прескочат критичните моменти, много от бебетата имат поведенчески, зрителни и слухови проблеми за цял живот.

При кенгуру грижата, обучен родител или детегледач се превръща в естествен кувиоз за бебето и става неговият основен източник на храна и стимулация. След като изписването от болницата, се осигурява стриктно проследяване на майката и бебето, до навършването на една година, коригирана възраст (това е възрастта, изчислена спрямо термина на детето). Солидарността на всички членове на семейството с крехкото дете е ключов елемент за успеха на кенгуру грижата. 

download_8-8025636

Задълбоченото изследване на Фондацията за „Кенгуру грижата“, открива много предимства на кенгуру грижата, които могат да се видят дори и след 20-та годишнина на бебето:

УЧИЛИЩЕ: групата на кенгуру грижата прекарва с 23 процента повече време в детската градина и има два пъти по-малко отсъствия, в сравнение с контролната група
РАБОТА: като млади работници, стартовата им заплата/средно часовата им ставка е почти с 53 процента по-висока
СЕМЕЙСТВО: голям процент отгледани с кенгуру грижа (почти 22 %) израстват с двамата си родителя. Семействата използващи този метод се много по-стимулирани да се борят и отдадени на децата си, в сравнение със семействата от контролната група.
ПОВЕДЕНИЕ: резултатите, показват, че децата в групата на кенгуру грижата са със 16% по-малко агресивни и хиперактивни, като основения процент от тях са с по-малко образовани майки. Резултатите за външните въздействия (възможността за изразяване на чувствата, особено негативните), заплахата асоциирана с риска от младежка престъпност, провал в академичната сфера и неадекватно социално приспособяване, показват, са средно с 20 процента по-ниски в групата на кенгуру грижата. Родителите на децата от тази група, също докладват, че техните деца показват много по-рядко антисоциално поведение, сравнено с докладите на родителите на децата от контролната група
ЦЕРЕБРАЛНО РАЗВИТИЕ: в сравнение с тези в контролната група, участниците в групата на кенгуру грижата имат много по-големи мозъци – значително по-голям общ обем на сивото вещество, церебралната кора и по-развито ляво полукълбо, което играе значителна роля за това, как учи мозъка, в частност съхранението на информация и процеса на запаметяване.
ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ: тестовете след 20 години показват малко, но значително предимство (3.6 %) в общия коефициент на интелигентност за най-крехките бебета, които са получили кенгуру грижа (тези с психологически и неврологичен тест на шест месеца), в сравнение с децата от контролната група.
Чарпак смята, че това ново знание, трябва да се използва за разпространение на кенгуру грижата, с възможност за обхващане на всичките 18 милиона преждевременно родени деца и такива с ниско тегло, които се раждат всяка година.

Д-р Натали Чарпак заключава: „Ние дълбоко вярваме, че това е мощна, ефективна и научно доказана здравна грижа, която може да се използва във всички аспекти, и от тези, които са с ограничен достъп и тези които не са с ограничен достъп до здравна грижа.

Източник: http://www.scmp.com,
Превод: Ния Димитрова- Бенева