Протеин в кърмата намалява риска от инфекции при недоносените деца

Протеин в кърмата намалява риска от инфекции при недоносените деца

Изследователи от Университета в Мисури и Училище за сестринска грижа „Синклер“ откриват че протеина лактоферин, който естествено се намира в майчиното мляко, може да предпази недоносените бебета от стафилококови инфекции. Повечето бебета получават естествено този протеин чрез кърмата, което значително понижава рисковете при тях. Недоносените бебета обаче често имат недостиг на защитни чревни бактерии, а голяма част от тях не се хранят с майчина кърма, което ги прави по-податливи и изложени на риск от инфекции.

„Бебета, родени с ниски нива на защитни чревни бактерии имат повишен риск от развитие на изключително опасни и понякога смъртоносни инфекции като некротизиращ ентероколит, казва Проф. Майкъл Шърман от Медицинския университет в Мисури и водещ специалист в изследването. Проучването показа, че лактоферинът би могъл да редуцира случаите на стафилококови инфекции.

„Микроби са най-честата причина за инфекции при бебетата по време на болничния им престой, причинявайки около 50% от инфекциите“ – казва проф. Шърман. „Като лекари, имаме ограничени познания за това как лактоферинът влияе върху развитието на защитните чревни бактерии. Нашето проучване показва, че той може да променя бактериите в червата на кърмачетата, а тези бактерии могат да защитят недоносените бебета от стафилококови инфекции“.

Според проф. Шърман, синтетичният лактоферин може да струва до $500 за доза, а инфекция би могла да удължи престоя в болница с 10-14 дни, което да доведе до разходи от $40-56 000. Въпреки това се смята, че все още е твърде рано да се препоръчва синтетичен лактоферин като стандартен протокол в грижата за бебетата в неонатологичните отделения, тъй като са необходими още и по-задълбочени изследвания.

Добрата новина е, че майчиното мляко съдържа особено високи нива на естествен лактоферин и е напълно безплатно. Това и още много проучвания недвусмислено показват изключителната защитна роля на майчиното мляко за преждевременно родените бебета, както и за всички новородени.

Източник: https://www.muhealth.org