Бебешкият ад, наречен колики. Д-р Т. Праматарова

Бебешкият ад, наречен колики. Д-р Т. Праматарова

Бебешките колики са характерни за кърмачетата до 4 месечна възраст и представляват необяснимо периодично неспокойствие и плач на бебето. Смята се, че те не са здравословен проблем за бебето. Срещат се в 10-25% от всички новородени. Обикновено започват около 3 седмична възраст, най-често са към 6 седмична възраст, след което постепенно намаляват и изчезват към 3-4 месечна възраст.

Крясъците и плачът могат да са понякога ежедневни и с продължителност до 2-3 часа. Бебетата изглеждат страдащи и трудно утешими. Между тези периоди обикновено изглеждат много добре. Често имат доста газове. Коремчето е по-опънато при плач, присвиват краката си към него.

Не е ясна точната причина за бебешките колики. Възможни са няколко обяснения:

1. Ако кърмите бебето си и неспокойствието му се появява след като вие сте консумирали определена храна, разумно е да не консумирате повече тази храна.

2. Известно е също така, че коликите се срещат по-често при деца, родени и кърмени от майки, които пушат. Спирането на тютюнопушенето е добър начин за предпазване от колики.

3. Затруднена моторика на червата. Спазмите на червата са една от причините за коликите, но също така и повишаването на налягането в ректума. Несъвършената функция на червата на малките бебета често е в основата на това явление, което изчезва спонтанно.

4. Особености на храненето в кърмаческа възраст и колики.

Честотата на коликите е еднаква при кърмените и хранени с адаптирано мляко.Причината за болката е акумулирането на газове в червата, които са резултат на:

а/ Поглъщане на въздух по време на кърменето /поради едновременното гълтане и дишане/, което е един от основните източници на газовете в червата.

б/ Образуване на газове става и в червата, поради бактериалната дейност при трансформиране на лактазата от млякото.

5. Медицински проблеми често са причина за неспокойствие и плач, но обикновено в тези случаи децата плачат и са неспокойни през целия ден. Болестна причина трябва да бъде изключена чрез осъществяване на лекарска консултация. Ако плача и неспокойствието на бебетата се наблюдават по време на храненето или непосредствено след хранене причината най-вероятно е връщането на храната от стомаха към хранопровода /рефлуксен езофагит/.

Алергия към белтъка на кравето мляко може да се подозира ако плача започва около 30-60 минути след храненето и вашето дете освен неспокойствие има повръщане, диария и не наддава добре на тегло.

Диагностика на коликите при бебетата.

Първо: Да се установи възрастта на бебето.

Второ: Да бъдат изключени други заболявания: инфекции, констипация /запек/, гастроезофагеален рефлукс и др.

Трето: Да се установят симптомите: плач, раздразнителност, безспокойство, стискане на юмручета, свиване или изпъване на крайниците, подуване на корема и изпускане на газове

Алгоритъм на съвременния подход към диференциалната диагностика на бебешките колики:

1. Има ли някаква органична причина за симптомите на бебето?

Да – консултация с гастроентеролог за следващо мнение относно етиологията.
Не – 24 часово хранене с лактозно инкубирано мляко или адаптирано мляко:

2. Повлияват ли се коликите?

Да – бебето се храни 3 месеца с лактазно обработено мляко, след което дозата се намалява за 7 дни – как реагира? При повторни прояви на симптомите се обърнете се към специалист.
Не – бебето преминава към ниско алергогенно хранене – как реагира? При неповлияване – консултация с гастроентеролог. При повлияване – продължава се с ниско алергогенно хранене.

Първа стъпка: Ако при прегледа се намери наличието на органична причина за поведението на бебето, да се потърси специалист гастроентеролог. Ако няма, да се приложи скрининг с лактаза.

Втора стъпка: 24 часово хранене с добавена към кърмата или адаптираното мляко лактаза – 4 капки към всяко хранене. При кърмени бебета се добавят в първите 15 мл кърма, съдържаща повече лактоза, при адаптирани млека – 15-30 минути преди началото на храненето в шишето с млякото.

• Симптомите отминават за 24 часа – коликите се дължат на временен недостиг на лактаза. Продължава се с „лактазната обработка на млякото” до 3-я месец, след което дозата се намалява за 7 дни, за да се удостовери, че лечението не е маскирало трайна лактазна непоносимост.

• Симптомите не отминават за 24 часа – преминава се към ниско алергогенно хранене след консултация с гастроентеролог.

Трета стъпка: Ниското алергогенно хранене продължава, като може да се премине и на безлактозно мляко, което води до спиране на кърменето, стопиране на физиологичната лактазна активност в периода на функционалното развитие на тънките черва.

Практически препоръки за лечение на коликите:

1. Добрата информираност за доброкачествения и преходен характер на това състояние ще ви помогне, за да не се допусне порочния кръг за вземане на бебето на ръце при всяко неспокойствие и плач.

2. Прекъсвайте кърменето неколкократно, за да отделя /чрез уригване/ поетият въздух и той да не се събира в голямо количество в стомаха и червата.

3. Диетични мерки: при съмнение, че е затруднен метаболизма на лактазата и от там – увеличено образуване на газове, предложете на детето си мляко без лактаза след консултация с лекар.

4. Измерете температурата.

5. Сменете пелената.

6. Прегърнете го, полюлейте го.

7. Направете масаж на корема.

8. Направете му топла вана.

9. Попейте му, пуснете музика с приятни ритми.

10. Използвайте биберон.

11. Използвани у нас медикаменти за облекчаване на коликите са: Espumisan, SAB simplex, Colief, Infacol и др.

Нито една от тези мерки не важи за всички деца, но вие можете да откриете една или две, които успокояват вашето бебе и това може да внесе спокойствие за бебето и семейството ви. Ако нито една от тях не помогне, оставете бебето в леглото и го оставете да плаче за малко. Ако не се успокои за 10-15 мин. и плача му се усилва, а не намалява, вземете го на ръце и го успокойте.

Всяко дете е различно, независимо и уникално.

Д-р Таня Праматарова – неонатолог
ННО – МБАЛ „ Д-р Ив. Селимински“
гр. Сливен

 

 

Етикети:,