Кърменето в рамките на първия час след раждането при здрави новородени е от изключително значение

Кърменето в рамките на първия час след раждането при здрави новородени е от изключително значение

Около 78 милиона бебета, или всяко трето бебе, не е кърмено в рамките на първия час след раждането си, което го излага на по-висок риск от смърт и заболеваемост. Това намалява и вероятността бебето да бъде кърмено впоследствие, твърдят УНИЦЕФ и Световната здравна организация в нов доклад.

Повечето от тези бебета се раждат в страни с ниски и средни доходи. В доклада се отбелязва, че новородените, които се кърмят през първия час след раждането, имат значително по-голям шанс да оцелеят. Дори забавяне от няколко часа след раждането може да доведе до животозастрашаващи последици. Методът кожа-до-кожа заедно с кърменето на гърда стимулира производството на кърма, включително коластра, наричана още „първата ваксина“ на бебето, която е изключително богата на хранителни вещества и антитела.

И докато кърменето в първия час е от изключително значение за всяко здраво новородено, то за децата, родени преждевременно, нещата стоят по различен начин. Бебетата, родени преди 32 г.с. нямат достатъчно добре развити сукателни и гълтателни рефлекси, както и координация между тях, а дори и тези, родени около 32 г.с. имат нужда от време, за да се научат да се хранят самостоятелно. Тук е мястото на кенгуру-грижата, която дава възможност бебето да усеща близостта на тялото на майката, да докосва гърдата и в определени моменти да държи зърното в уста. Ненутритивното сукане носи на бебето усещане за спокойствие и сигурност и в същото време го подготвя за времето, когато реално ще може да се храни на гърда, тъй като спонтанното изтичане на капки мляко провокират движенията на устните, бузите и езика.

„Когато става въпрос за началото на кърменето, времето е всичко. В много страни това може дори да е въпрос на живот или смърт. Все пак всяка година милиони новородени пропускат ползите от ранното кърмене и причините твърде често са неща, които можем да променим. Майките просто не получават достатъчно подкрепа за кърмене в рамките на тези решаващи минути след раждането, дори от медицинския персонал в здравните заведения.“, отбелязва изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Форт.

Нивата на кърмене в рамките на първия час след раждането са най-високи в Източна и Южна Африка (65%), а най-ниски в Източна Азия и Тихия океан (32%), се казва още в доклада. Почти 9 от 10 бебета, родени в Бурунди, Шри Ланка и Вануату, са кърмени в рамките на първия час. За разлика от тях, само две от десет бебета, родени в Азербайджан, Чад и Черна гора, имат възможност за това.*

„Кърменето дава на децата възможно най-доброто начало в живота“, казва д-р Тедрос Адамом Геребей, генерален директор на Световната здравна организация (СЗО). „Трябва спешно да увеличим подкрепата за майките, било то от членове на семейството, здравни работници, работодатели и правителство, за да дадат на децата си началото, което заслужават.“.

В доклада на УНИЦЕФ и СЗО, озаглавен Capture the Moment (Улови момента), който анализира данните от 76 държави, е установено, че въпреки важността на ранното иницииране на кърменето, голям процент от новородените са лишени от тази възможност. Има различни причини за това като:

  • Хранене на новородени с адаптирани млека: Бебето започва да се храни директно с формула, а причина за това може да е забавеният първи критичен контакт на новороденото с майката.
  • Нарастването на процента на оперативното родоразрешение: В Египет цезаровото сечение се е увеличило повече от два пъти в периода 2005 – 2014 г., тоест от 20% на 52%. През същия период темповете на ранно започване на кърменето са намалели от 40% на 27%. Проучване в 51 държави отбелязва, че честотата на ранното кърмене е значително по-ниска при бебетата, родени с цезарово сечение. В Египет само 19% от новородените бебета са кърмени през първия час след раждането, в сравнение с 39% от бебетата, родени по естествен начин.
  • Пропуски в качеството на грижите, както за майките, така и за новородените: Присъствието на специалист по време на раждане не изглежда да повлиява върху честотата на ранното кърмене, се казва в доклада. В периода между 2005 г. и 2017 г. в 58 държави ражданията в здравни заведения са нараснали с 18%. В много случаи бебетата се отделят от майките си веднага след раждането.

По-ранните изследвания, цитирани в доклада, показват, че при новородените, които са кърмени между 2 и 23 час след раждането, съществува 33% по-голям риск от смърт в сравнение с тези, които са кърмени в рамките на един час след раждането. Сред новородените, които са закърмени един ден или повече след раждането, рискът е над два пъти по-висок. В Сърбия процентът на кърмени бебета се е увеличил с 43% за периода от 2010 г. до 2104 г. благодарение на усилията за подобряване на грижите за майките при раждането.

Докладът приканва правителствата и всички отговорни лица да предприемат строги законодателни мерки, за да ограничат пускането на пазара на храни за кърмачета и други заместители на кърмата.
Global Breastfeeding Collective, ръководена от Световната здравна организация и УНИЦЕФ издава Global Breastfeeding Scorecard, която проследява напредъка в политиките и програмите за кърмене. В нея държавите са насърчавани да усъвършенстват политиките и програмите, с които подпомагат всички майки в предприемането на кърмене в първия час от живота на детето и продължаване на кърменето спрямо собственото им желание.


 

* Сред страните с последните данни (2013-2018 г.).
Източник: http://www.who.int/news-room/detail/31-07-2018-3-in-5-babies-not-breastfed-in-the-first-hour-of-life