Защо сънят е толкова важен за недоносените бебета?

Защо сънят е толкова важен за недоносените бебета?

Тя лежеше със свити колене, притиснати до гърдите. Ръцете й бяха събрани под брадичката. Носеше жълта плетена шапка, която да й пази топло. Отвори очите си няколко пъти, за кратко. Машинките и кабелите, стърчащи от крехкото й телце, следяха всеки неин дъх и всяко движение.
Тя е недоносена. Също както много други бебета. Това малко момиченце се бе появило на бял свят 14 седмици по–рано от очакваното. Апарат вкарваше въздух в дробовете й, кувьозът я защитаваше и топлеше, светлините бяха приглушени, за да предпазят очите й от светлината в отделението. Тя изглеждаше съвършена във всяко едно отношение. От малкото й носле до всичките й малки пръстчета. Но една от най–важните части на нейния организъм, мозъкът, все още не беше развит напълно. Ние не можем ясно да наблюдаваме невронните връзките, които се създават, но трябва да сме наясно с начина, по който те работят и да насърчаваме тяхното правилно развитие.

В 26 гестационна седмица мозъкът все още е в критичен период на развитие – той създава повече от 50 000 неврона в секунда. Тези неврони са отговорни за развитието, което би позволило на детето да ходи, да говори и да опознава света. През този период обаче мозъкът все още не е достатъчно развит, за да разбере света чрез всичките си сетива. При нормални обстоятелства всичко се случва с определена последователност и тези сетива вече са формирани, но при недоносените бебета това се случва с помощта на сложна апаратура. Разбира се, всеки опит да се имитира автентична атмосфера е невъзможен – утробата е влажна, тиха, тъмна и удобна, докато отделението е светло, шумно и далеч от уютно. Въпреки това като родители или специалисти ние бихме могли да направим всичко по силите си, за да подпомогнем тези процеси.

Мозъкът е един от последните органи, които се развиват в утробата, но в същото време един от най–крехките. Бебето в 26-та седмица спи приблизително 20-22 часа докато е в утробата. Този факт води и до заключението колко важен е за недоносеното бебе пълноценният сън и колко важно е ние да подсигурим необходимите условия това да се случи. Мозъкът може да създава невронни връзки единствено по време на сън. Сънят е важен и за регулирането на телесните системи, тонуса и развитието на основните сетива – слух, допир, вкус, мирис и зрение. Именно по време на сън жизненоважната сензорна информация се реорганизира в мозъчни вериги и връзки.

По време на гестационното развитие в утробата сетивните системи постепенно се развиват и се задействат. Новообразуваните неврони се развиват и формират нови пътища, които работят и спират през интервали – функцията им наподобява ключ на лампа. Това се случва по този начин докато не се формират напълно.

Мозъкът расте с невероятна бързина! Това се случва в 3 основни етапа.

Първият от тях започва още часове след зачеването и се нарича органогенеза – формира се централната нервна система.
През втория етап се формират невроните и глиалните клетки. Невроните са отговорни за изпращането, приемането и обработването на информация, получена от всички части на тялото. Глиалните клетки осигуряват подкрепа и защита на невроните.
При последния етап от формирането на мозъка невроните са вече напълно формирани и създават клетъчни връзки.

В третия триместър от бременността (след 28-ма гестационна седмица) вече се наблюдава мозъчна активност. Теглото на мозъка се утроява през последните 13 седмици от бременността. През последния триместър се развиват две много важни зони, свързани с когнитивните процеси – мозъчната кора и малкият мозък.

Малкият мозък контролира движенията, координацията, баланса и мускулния тонус.

Изграден е от бяло вещество и тънък външен слой от нагънато сиво вещество. Той съдържа в себе си стотици милиони неврони. Предава информация между мускулите и мозъчната кора, което спомага за двигателния контрол.

Мозъчната кора представлява тънък слой от сиво вещество, образуващо външната повърхност на мозъка. Състои се от милиони неврони, които са отговорни за процеси като мислене, учене и запаметяване.

Под сивото вещество се намира бяло вещество, съставено от милиони аксони. Аксоните изпращат електрически импулси между невроните и гръбначния мозък.

Дълбоко в мозъка се намират и няколко кухини, наречени вентрикули.

Мозъкът и гръбначният мозък са защитени от течност, позната като цереброспинална. Те се произвежда именно във вентрикулите.

Мозъчната кора е съставена от бръчки и бразди, приличащи на гънки. Тези гънки спомагат мозъкът да работи по–ефективно и са от изключително значение за интелигентността. Формират се между 24 и 40-та гестационна седмица. Гръбначният мозък удвоява размера си през последните седмици на бременността.

През последния триместър от бременността хиляди неврони продължават да се формират всяка една секунда като мозъкът отсява тези, които не са надеждни и ги елиминира. Това продължава да се случва и след раждането – докато бебето спи. Когато става въпрос обаче за недоносено бебе, всички тези процеси се налага да се извършат във външна, непозната за нервната система среда.

Защо сънят е толкова важен за недоносеното бебе?

Както вече споменахме, мозъкът е един от последните органи, които се формират в утробата. Бебето в 26-та гестационна седмица трябва да спи около 90-95% от денонощието. Недоносените бебета също се нуждаят от много сън, даваме пример – около 34-36-та гестационна седмица бебето спи около 16-20 часа на денонощие.

И точно този сън се оказва от огромно значение, тъй като мозъкът произвежда невронни връзки именно тогава.

Бебета, родени много рано – между 23-та и 25-та седмица

Може да се очаква, че тези бебета ще прекарват много време в сън, но също така е добре да се знае, че реагират на дразнители от околната среда като звук и допир. Тъй като тактилните усещания в този период са силно интензивни, медицинският екип може да ви помоли да не галите бебето, а просто да поставите ръка върху кожата му, оказвайки нежен натиск.

26-та до 28-ма седмица

Бебето ще продължи да спи през по–голямата част от времето. Циклите на пробуждане все още не са синхронизирани. Бебето в този период се пробужда за кратко, но не е способно да съсредоточи вниманието си върху заобикалящата го среда и околните хора.
С навлизането в 28-ма гестационна седмица се наблюдава бързо движение на очите (REM). Именно в този етап на съня, мозъкът създава жизненоважни невронни връзки, отговорни за зрението. Важно е в този етап сънят да не се прекъсва. Също така от огромно значение е осветлението да бъде съобразено с чувствителното зрение на бебето и светлината в отделението, където е настанено недоносеното бебе да бъде приглушена.

29-та до 32-та седмица

Вече се открояват цикли на сън и бодърстване на бебето. В този период бебето ще дава предупредителни сигнали, когато е на път да отвори очите си. Важно тук е да не затрупваме детето с прекалено много информация от околната среда и заобикалящия го свят. Прекомерната сензорна стимулация би довела до излишен стрес. В този етап вие наистина може да започнете да осъществявате контакт с бебето, но трябва да бъдете предпазливи. Може да му говорите, да го люлеете, да поставяте детето върху себе си. Правете го докато бебето е в будно състояние, не прекъсвайте съня му, вече обяснихме защо.

33-та до 36-та седмица

Бебето ще спи около 20 часа на денонощие, ще има дълбок, пълноценен сън, необходим за развитието на мозъка му. През този период мозъкът на бебето тежи 65% от това, което би трябвало да е теглото на мозъка на нормално износеното бебе. Поради тази причина отново трябва да полагаме специални грижи, за да осигурим пълноценното му развитие. Въпреки, че се предполага, че е добре да бъде адаптирано към околната среда, на бебето все още му е необходимо доста време за сън. Затова е добре да се съобразявате с естествените цикли на сън и будно състояние.

Крайната цел на медицинския екип е да осигури тези условия за растеж и развитие на мозъка на недоносените. Това означава да се ограничат до минимум стресовите фактори и да се подсигурят условия за спокоен сън. Осигурявайки необходимото време за сън гарантираме, че правим най–доброто в името на пълноценното развитие на бебето.

Превод за Фондация „Нашите недоносени деца“: Десислава Стефанова
Източник: peekabooicu.com