С първите си две деца не бях онази майка, която вечно се притеснява от микробите, но…

С първите си две деца не бях онази майка, която вечно се притеснява от микробите, но…

Видях вълнението в очите на дъщерите ми, когато за първи път влязохме в неонатологично отделение, за да се срещнат със сестра им Лидия. Попълнихме формуляр за посещение на братя и сестри и пристъпихме към къта за миене на ръцете и внимателно почистихме техните ръце и пръсти.

Лидия е родена в 27 гестационна седмица с тегло 910 гр. Кувьозът, който й помагаше да оцелее, беше едновременно болезнена бариера между нас, но и защитен пашкул, капсулирайки я от онова, което сега изглеждаше като свят, пълен с микроби, които застрашават живота й.

Ще призная, че с първите си две деца не бях онази майка, която вечно се притеснява от микробите. Точно обратното.

В приглушената светлина на интензивното отделение големите ми момичета надничаха над кувьоза с очи, пълни с удивление и неочаквано зададоха въпроса, от който се страхувах: „Можем ли да я докоснем?“. Това беше въпросът, от който се притеснявах. Знам, че трябваше да балансирам между желанието те да започнат да я обичат и да се грижат за малката си сестра, но пред очите ми се редяха картини, точно къде са били тези малки ръце – на детската площадка, в тоалетната, кафенето, библиотеката, в залата за танци … и главата ми започна да се върти.

Тогава си спомних, че старателно бяхме измили ръцете на момичетата само минути преди да влезем при Лидия. Също използвахме дезинфектанта за ръце, прикрепен към стената на болницата, на входа на стаята. Отворих вратичката на кувьоза и наблюдавах как любовта и приемането разцъфтяват, и си дадох сметка, че много хора никога не стават свидетели на това чудо. Беше увлекателно как по-големите ми дъщери не забелязват тръбата за хранене, монитора, абокатите. Видяха само сестра си, която обичаха и обожаваха точно такава, каквато беше тя в този момент. Беше безусловно и завинаги. Радвам се, че страхът ми от микроби не ми попречи да отворя вратичката на инкубатора и да оставя момичетата да създадат истинска връзка помежду си чрез допир.

Моите момичета скоро станаха професионалисти при миенето на ръцете по време на 79-дневния престой на Лидия в неонатологичното отделение и особено след изписването. Прибрахме се през октомври, началото на RSV-сезона, една от най-големите опасности за недоносените бебета. Спазвахме строга хигиена в продължение на шест месеца, използвахме дезинфектант за ръце при влизане в колата и не докосвахме бебето, докато не се приберем у дома и измием ръцете си със сапун. А докато това се случи, момичетата пееха на бебето.

С гордост казвам, че тази ежедневна процедура за миене на ръцете продължи от октомври до края на учебната година. Каките взеха това много сериозно и бяха на мисия да защитят сестра си, като дори поискаха мини дезинфектанти за ръце, които да държат в раниците си. Доброто измиване на ръцете може да намали респираторните заболявания с 21%! Добрата хигиена, заедно с избягването на хора, които може да са болни, може да предотврати разпространението на вируси, които са опасни за крехките бебета и деца.

Не подценявайте стойността на измиването на ръцете, за да защитите своите деца. Не позволявайте на хората да ви казват, че бебето ви трябва да бъде изложено на микроби, за да се калява. Не се страхувайте да помолите хората да мият ръцете си, преди да докоснат или гушнат детето. Едно от най-добрите оръжия срещу болестта е правилното миене на ръцете. Лесно и евтино е, както и всеки може да го направи!

Новородените заслужават да бъдат посрещнати в света от ръце, които са не само грижовни, но и чисти.

  • В цял свят се отнасяме към новородените с нежна и любяща грижа, а здравните специалисти полагат неимоверни усилия да ги обгрижват по най-добрия начин. Ежедневната хигиена е един от най-лесните начини да бъдат предпазени малките пациенти от инфекции. Все пак в първите 28 дни от живота – неонаталният период – бебетата са най-уязвими.
  • През последните години усилията за подобряване на оцеляването на бебета постигат голям напредък. От 1990 г. глобалната смъртност за деца под пет години намалява с близо 50 процента. Все пак близо 3 милиона новородени все още умират всяка година, което представлява 44% от всички смъртни случаи при деца под пет години.
  • Знаете ли, че до 70% от смъртта на новородените може да бъде избегната чрез някои лесни и достъпни практики, като ранно и изключително кърмене и хигиенични грижи за пъпната връв и кожата. Едно просто решение има потенциал да спаси стотици хиляди новородени всяка година: миене на ръцете със сапун.
  • Миенето на ръцете е невероятно ефективен начин за поддържане на общността здрава. Без адекватни практики за миене на ръцете хората излагат себе си и другите около себе си на риск от заразяване с животозастрашаващи заболявания като диария и пневмония. А когато болестта се разпространява чрез общността, новородените са особено уязвими.

Статистика:

  • Простото миене на ръце със сапун може да спаси милион животи годишно;
  • Миенето на ръце със сапун може да намали рискаот диарични заболявания с приблизително 50%;
  • Майките, които мият ръцете си със сапун, могат да намалят риска от смърт на новородено с 44%;
  • Миенето на ръце със сапун може да намали броя на инфекциите, свързани с пневмония при деца под петгодишна възраст с 50%;
  • Предоставянето на сапун в училищата може да намали отсъствието в училище поради диария с 30%;
  • Миенето на ръце със сапун е единственият, най-ефективен и евтин начин, да се предпазим от инфекции, диарични заболявания и пневмония, които водят до 3,5 милиона детски смъртни случая годишно.

Световният Ден на чистите ръце се отбелязва на 15 октомври от 2008 г., която е обявена от Общото събрание на ООН за Световна година на хигиената. Основната цел на тази мащабна акция, която се осъществява с поддръжката на ООН, е да привлече вниманието на обществеността към простата хигиенична процедура, която може да спаси живота на милиони хора.

Източчник: www.handtohold.org