С 25% повече недоносени бебета оцеляват след въведени промени в неонаталната грижа

С 25% повече недоносени бебета оцеляват след въведени промени в неонаталната грижа

Наблюдение сред близо 51 000 бебета, направено между 2004 и 2017 година, показва, че преживяемостта на недоносените бебета се е повишила с 25 процента в следствие въвеждането на нови практики в неонатологични болници в Канада.

Въведените през 2003 година промени включват повишен прием на стероиди от майките 48 часа преди раждането, за да се подпомогнат бебетата, чиито бели дробове не са напълно развити; повишаване телесната температура на новородените и намаляване използването на инвазивна вентилация, подпомагаща дишането.

Изследване, публикувано от Канадската Медицинска Асоциация (Canadian Medical Association Journal) показва, че бебетата, родени преди 33 гестационна седмица показват преживяемост, повишила се от 56.6 на 70.9% без значителни здравословни проблеми.

В него се казва, че подобрените практики са инициирани от Канадската неонатална организация, в която членуват изследователи и специалисти по неонатални здравни грижи като лекари, медицински сестри и респираторни терапевти.

Д-р Пракеш Шах, директор на организацията и автор на изследването, започнато в Sinai Health, Торонто, споделя че взетите мерки са допринесли за увеличаване с 5% на преживяемостта при недоносените, родени между 23 и 25 гестационна седмица.

Организацията споделя данни от цялата страна за непрекъснато подобряване качеството на грижите в дългосрочен план за бебета, родени преждевременно и страдащи от усложнения, като инфекции, недобре развити бели дробове, кръвоизливи в мозъка, казва д-р Шах, главен педиатър в Sinai Health.

Той пояснява, че на майките, за които се очаква, че ще родят преждевременно, се дава стероид, тъй като към този момент в дробовете на бебетата все още няма произведена повърхностно активна субстанция – сърфактант. Това е субстанция, която позволява на белите дробове да се разгърнат.
Подобряване на качеството, въведено от организацията, означава и по-рядкото използване на вентилационните системи, които намалят способността на недоносените да дишат самостоятелно, споделя д-р Шах.

„Опитът ни научи, че позволявайки на бебетата да дишат сами, е по-добре по отношение на дългосрочния резултат, отколкото директно да ги интубираме“.

Поддържането на недоносените затоплени, също увеличава шанса за оцеляване, затова е важно да се увият в специален найлон веднага след раждането им.

„Едно на всеки 12 бебета в Канада е родено преждевременно и това е основната ни тема през последното десетилетие“, казва д-р Шах.

Източник: https://www.ctvnews.ca

Превод: Татяна Христова