Ползите за развитието на бебешкия мозък от кофеиновата терапия

Ползите за развитието на бебешкия мозък от кофеиновата терапия

За много от нас е неизбежно денят да започне без чаша кафе. В неонатологичните отделения обаче, бебетата родени преди 29-та седмица също получават своята дневна доза кофеин, за да се осигури възможно най – добрият старт на живота. Ново проучване на университета в Калагари показва, че колкото по – скоро недоносеното бебе получи своята доза кофеин, толкова по – благотворно влияние оказва той.

Д-р Абхай Лода обяснява, че кофеинът е на второ място по употреба след антибиотиците, що се отнася до използването на медикаменти в неонатологичното отделение. Тя разказва, че е важно да знаем, че ефектите от кофеиновата терапия са свързани не само с оцеляването на бебето, а с качеството му на живот в дългосрочен план.

Родено преждевременно в 27-та седмица, бебето на Кайл и Аврил, Анна е подложена на кофеинова терапия с цел да се подпомогне дишането й и да се увеличи обема на дробовете й. Родителите споделят, че са наясно, че при недоносените бебета мозъкът не е развит достатъчно, за да позволи телата им да се справят сами с важни процеси, като дишането например. Аврил споделя, че през първите седмици, хранейки Ана, тя забавяла ритъма си на дишане, все едно забравяла да го прави. Това обаче можело да доведе до забавяне на сърдечния ритъм и недостиг на кислород.
За да бъде подпомогнато дишането на Ана, тя се нуждае от необходимото налягане в дихателните пътища или специална апаратура, която да осигурява постоянен приток на въздух в дробовете.

Проучване на д-р Лода от 2014 доказва, че прилагането на кофеинова терапия до два дена след раждането, значително улеснява процеса на дишане на бебето. Това също намалява риска от бронхопулмонална дисплазия – увреждане на дробовете. Това, което не е известно обаче остава начинът, по който кофеиновата терапия оказва въздействие върху мозъка на новороденото.

Д-р Лода си сътрудничи с изследователи от университетите в Колумбия, Монреал и Торонто, за да анализира резултатите от 26 неонатологични отделения в Канада. Те откриват, че ранното включване на кофеинова терапия няма негативни ефекти върху развитието на нервната система и всъщност оказва благоприятно влияние върху когнитивните функции. Също така намалява риска от детска церебрална парализа и увреждания на слуха.

Екипът изследва данни от последващи оценки на развитието, проведени между 18 и 24 месеца от раждането. При тези наблюдения са проследени когнитивното, езиково и двигателно развитие на децата посредством скалата на Бейли за развитието малки деца. „Наблюдаваме как децата конструират разбиранията си като разрешават лесни проблеми или измислят триизмерни предмети“, разказва д-р Даян Крейтън – доктор на научните изследвания в катедрата по психология. „Също така проследяваме как малките деца разбират и осмислят прости думи или разпознават картинки. Отразяват се и двигателните функции като катерене, пълзене, запазване на баланс и координация.“

Д-р Лода смята, че кофеинът може да увеличи растежа на дендрити, малките разклонения на невроните, подпомагащи предаването на сигнали от един на друг неврон. Кофеинът може да подобри обема на белите дробове, сърдечния пулс и кръвното налягане на недоносените бебета.

Към днешна дата Ана вече е на 2 години е преминала през множество проучвания и оценки. Взема дейно участие в уроци по танци, гимнастика и плуване.

„Тя обича да сглобява и разглобява неща и да проучва как точно работят.“ – разказва майката на Ана. „Чудесно е да имаме знанието, че кофеиновата терапия няма странични ефекти. Благодарение на резултатите от проучванията все повече родители изявяват готовност да подложат децата си на кофеинова терапия и това е наистина полезно за тях.“

Източник: https://www.sciencedaily.com/

Превод: Десислава Стефанова