Коронавирус – рискове за преждевременно родените деца

Коронавирус – рискове за преждевременно родените деца

Интервю с Проф. Кристоф Бюрер, Директор на клиниката по Неонатология в Шарите Берлин от 9 март 2020г. Интервюто е публикувано от нашите партньори от Европейска фондация за грижа за новородените European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI). Оригинала можете да видите тук.

Всички говорят за боледуването от коронавирус и спекулациите с това също се повишават. Възрастните хора и тези с предходна история на заболявания изглежда, че развиват по-сериозно заболяване от другите (според Световната здравна организация). Това кара родителите на преждевременно родени деца и тези, които очакват деца, да бъдат по-притеснени. Това е едно интервю с проф. Кристоф Бюрер, Директор на клиниката по Неонатология в Шарите Берлин, относно рисковете, които той вижда за все още неродените бебета, преждевременно родените и възрастните, които са родени недоносени.

Професор Бюрер, може ли коронавируса да се предаде от бременна жена на нейното бебе?

За момента най-вероятният начин на предаване, при всички новородени с анализирана COVID-19 инфекция, е постнаталния. Няма документиран нито един на случай на вътреутробно предаване. Това не изключва възможността за предаване преди раждането, но е малко вероятно.

Какви рискове има за недоносените бебета при инфекция с коронавирус?

Бебета, за разлика от възрастните, са с доста по-нисък риск да бъдат инфектирани с новия коронавирус. Освен това има и по-малка вероятност да развият симптоми. В Китай, само 9 бебета под 1 година са идентифицирани в началото на февруари 2020, в момент, когато общият брой на заболелите е над 50 000. Нито едно бебе с позитивен резултат от тест не е било сериозно болно, нито едно не е прието в интензивно отделение. Понастоящем няма конкретни данни за недоносени деца. Тъй като описването на епидемиологията на COVID-19 се публикуват с висока скорост, има основание да се предполага, че бебетата както преждевременно родените, така и родените на термин, просто не са основната цел на този вирус. Ако инфекция с COVID-19 се развие в пневмония при недоносените с бронхопулмонална дисплазия следва да се очаква развитието на по-сериозни симптоми (като задух, учестено дишане или недостиг на кислород), сравнено при с тези със здрави дробове, така, че е по-вероятно те да бъдат тествани за COVID-19. Все пак липсват доклади за сериозно увредени недоносени от COVID-19, което е по-скоро успокояващо.

По-голям ли е рискът от инфекция при възрастен, роден преждевременно?

Ако инфекция с COVID-19 се развие в пневмония, всеки с хронично белодробно заболяване (като астма, цистозна фиброза, или при хора, които са били недоносени с бронхопулмонална дисплазия) ще се справят по-трудно със заболяването. Тези хора може да имат нужда от повече медицинска помощ, отколкото някой напълно здрав. Тъй като COVID-19 и грипът (особено H1N1) имат сходен процент на заболяване, възрастните и подрастващите, родени преждевременно се препоръчва да се ваксинират срещу грип.

За да избегнете заразяване с COVID-19, е препоръчително често да миете ръцете си.

© Prof. Christoph Bührer

 

miene_ryce-3725753