Когато пребориш коронавирус с 1500 грама решителност

Когато пребориш коронавирус с 1500 грама решителност

Трейси Магуайър ясно си спомня момента, в който вижда как лекарите тестват недоносеното й бебе, което е само на три седмици. Тя споделя, че това е най-страшното нещо, което е виждала до момента. „Това беше първият път, в който виждах бебето си да плаче със сълзи. Гушках я, плачех и аз и просто се опитвахме да се преборим със ситуацията“.

Въпреки че се чувства здрава, майка й Трейси е хоспитализирана в болница Уишоу в Ланаркшир заради прееклампсия. Родена преждевременно, цели осем седмици преди датата на термина, едва 1500 грама, малката Пейтън е диагностицирана с COVID-19, когато е на 3 седмици.

„Тя е добре – но има Covid-19“

По време на тоалет в неонатологичното отделение, лекарите забелязват почти незначителни симптоми на лека хрема и кашлица. И решават да тестват малката Пейтън за COVID-19.

Казаха, че е добре и да не се паникьосваме, но е с положителна проба за коронавирус. „Мисля си, че докторът се опитваше да ме успокои, но аз не можех да спра да плача“, казва Трейси.

„Колкото и да беше добре, не можех да спра да мисля как ще се бори с вируса и дали ще има последствия от него. Това е огоромен страх от неизвестното“.

Пред BBC Radio Scotland’s Mornings with Kaye Adams, Трейси споделя, че новината, че нейното бебе е станало един от най-младите пациенти с вирус в страната, е изключително травмираща.

Лекарите лекуват Пейтън със стероиди, за да подпомогнат за укрепването на белите й дробове и, както казва майка й тя е получила „невероятни“ грижи от медицински специалисти в дните, които следват диагнозата й.

След като Трейси се възстановява от цезаровото сечение тя трябва да се прибере вкъщи и да се изолира за 14 дни далеч от бебето си. Аз се молех по телефона на лекаря, който каза, че трябва да се прибера у дома, да остана, защото не искам да съм далеч от нея. „Колкото и всички да полагат неимоверни грижи за нея, аз съм нейната майка. Искам да бъда там с нея.“, казва Трейси.

Лекарите отстъпват и позволяват на Трейси да остане в болницата, но нейният съпруг Адриан ще трябва да се прибере и ще може да види бебето си чак след края на изолационния период.

С течение на дните броят на смъртните случаи в Шотландия, причинени от вируса, продължава да се увеличава, но Пейтън се възстановява. Тя и Трейси са изписани миналата седмица и това е моментът, в който Пейтън се озовава в прегръдките на баща си. Трейси споделя: „От гледна точка на Адриан, мисля, че се чувстваше малко безполезен – първо бебето се ражда много по-рано, второ – жена му не е добре, а той не може да бъде до нас.“

„Доверете се на медицинските сестри“

Днес Трейси, Адриан и Пейтън вече са заедно и са потънали в рутината на своето ежедневие. А Трейси е изключително благодарна на лекарите, погрижили се за нея и бебето: „Те вършат работа, която е нереална – излагат живота си на риск, за да се уверят, че бебето ми ще се нахрани и екипирани в предпазни средства го гушкат. Това е грандиозно, не можете да си представите колко съм им благодарна. Пейтън е най-ценното ми нещо в целия свят и аз им се доверих да се грижат за нея.“

На всички майки, които се притесняват, доверете се на медицинския екип“.

Източник: https://www.bbc.com/
Снимка: https://www.bbc.com/