По-малко недоносени бебета по време на пандемия? Изследователите търсят отговори.

По-малко недоносени бебета по време на пандемия? Изследователите търсят отговори.

Болници в няколко държави наблюдават спад на преждевременните раждания, което би могло да е отправна точка за бъдещи изследвания.

През пролетта на 2020 година, коронавирусната пандемия стана причина в много държави по света, животът да забави обороти и сякаш да спре, а хората да си останат вкъщи, за да забавят разпространението на вируса.

В същото време, неонатолозите по света забелязват нещо странно – процентът на преждевременни раждания се понижава, в някои случаи – драстично.

Всичко започва с няколко лекари от Ирландия и Дания. Всеки екип, без да е запознат с работата на колегите си, започва да проследява числата в своя регион или държава и открива, че по време на изолация, преждевременните раждания, особено в най-ранните седмици на бременността и респективно – най-опасни случаи, рязко намаляват. Когато споделят своите открития, те чуват подобни наблюдения и от свои колеги от други държави.

Никой не знае какво всъщност е причинило спада на преждевременните раждания и може само да се спекулира кои са факторите, които биха могли да бъдат причина за това по време на изолация. Но бъдещи проучвания биха могли да помогнат на лекарите, учените и изследователите, както и на бъдещите родители, да разберат причините за преждевременното раждане и непознати досега начини, чрез които могат да го предотвратят. Проучванията до момента не са публично достъпни. В някои случаи спадът е незначителен, но в други се наблюдават значително понижение от обичайното и експертите смятат, че е необходимо изследванията да се продължат по-задълбочено.

„Тези резултати са много обещаващи“
казва д-р Денис Джеймисън, акушер-гинеколог от Медицинския университет в Атланта.

Средно 1 от 10 бебета се ражда недоносено в България и по света. Бременността обикновено продължава 40 седмици и раждане преди 37 гестационна седмица се счита за преждевременно. Последствията (здравословни, емоционални, социални и финансови) за децата и техните семейства могат да бъдат сериозни. Според Американския център за контрол на заболяванията и превенция, недоносените бебета, особено тези, родени преди 32 седмица, са застрашени от зрителни, слухови, двигателни и неврологични проблеми, и дори смърт.

Според експертите, колкото и да мислим в посока по-добри грижи за недоносените деца, за да могат те да имат шанса да се развиват пълноценно, всъщност най-важното, в което трябва да инвестираме е, на първо място да открием начин за редуциране на преждевременните раждания.

Д-р Рой Филип от Университетската АГ болница Лимерик в Ирландия е във ваканция в чужбина, когато неговата държава попада в условия на изолация на 12 март. Когато се връща по-късно през март, той забелязва нещо странно. Той пита защо никой не е поръчвал обогатители за кърма, които са необходими за хранене на недоносените бебета. Колегите му казват, че не е било необходимо, защото през този месец не са имали недоносени бебета.

Заинтригуван, д-р Филип и неговите колеги, сравняват ражданията между януари и април 2020 г., с ражданията през тези месеци всяка година, връщайки се до 2001 г. Повече от 30 000 раждания общо. Те проследяват и рожденото тегло на бебетата.

„Първоначално смятах, че има някаква грешка в числата“
казва д-р Филип.

През последните две десетилетия, бебета с много ниско рождено тегло под 1500 грама, са 8 от всеки 1000 живородени бебета в болницата, която обслужва регион от 473 000 души. През 2020 г., броят на бебетата под 1500 е ¼ от това. Най-малките бебета, тези под 1000 грама, които се класифицират като екстремно недоносени, обикновено са 3 на всеки 1000 раждания. Би трябвало да има поне няколко, родени тази пролет, но всъщност няма нито едно.

Към края на юни, когато мерките по изолацията вече са отпуснати, д-р Филип казва, че все още имат нисък брой много рано родени бебета в болницата, в която работи. През последните две десетилетия, той никога досега не е виждал подобно нещо.

Докато ирланският екип проучва своите данни, изследователи от Дания правят същото, заинтригувани от почти празните неонатологичните отделения. Д-р Майкъл Кристиансен и неговите колеги от института в Копенхаген, използват скрининговите данни за новородените, за да сравнят ражданията на национално ниво по време на най-стриктния период на изолацията – 12 март-14 април с ражданията по време на същия период през последните пет години. Данните включват информация за повече от 31 000 новородени.

Изследователите откриват, че по време на изолацията, броят на бебетата, родени преди 28 г.с. е спаднал със стряскащите 90%.

Разкази на лекари по света показват обаче, че макар феноменът да е широкоразпространен, в никакъв случай не е универсален.

Д-р Белал Алшиах, неонатолог от канадския университет в Калгари, щата Алберта казва, че преждевременните раждания са спаднали почти наполовина по време на изолацията. Тя споделя, че това се наблюдава предимно при най-рано родените бебета.
В медицинския център в Ротердам, Холандия, д-р Ирвин Рейс, неонатолог, наблюдава по-малко намаление в преждевременните раждания.

В болница Mercy, Мелбърн, Австралия, има толкова малко преждевременни раждания, че администрацията на болницата пита д-р Дан Казалаз, началник на педиатричното звено, какво се случва.

В Съединените Щати д-р Стивън Патрик, неонатолог от детската болница Vanderbilt в Нешвил, изчислява че около 20 процента по-малко недоносени бебета се раждат в болницата през март. Въпреки че някои доносени бебета с влошено здравословно състояние остават в неонатологичното звено, д-р Патрик казва, че недоносените бебета обикновено са по-голямата част от пациентите и това понижение е необичайно.

Когато д-р Патрик споделя своите наблюдения в Туитър, други американски лекари споделят подобни истории. Други пък казват, че отделенията им са били натоварени, както обикновено. Лекари от други държави казват, че те не са наблюдавали никакви промени.
Ако в едни региони изолацията е била причина за превенция на най-ранните раждания, докато в други това не е било така, тази информация може да ни помогне да открием някои от причините за преждевременното раждане. Изследователите имат различни гледни точки за потенциалните фактори.

Една от причините може да бъде почивката. Стоенето вкъщи може би е причина за някои бременни жени да чувстват по-малко стрес от работа, пътувания, имат време за повече сън, повече подкрепа от семействата си, смятат изследователи.

Заради стоенето вкъщи, могат да бъдат избегнати и много инфекции като цяло, не само новия коронавирус. Някои вируси като грип, могат да бъдат причина за преждевременно раждане.

Замърсяването на въздуха, което е свързано с някои от преждевременните раждания, също беше намалено по време на изолацията, тъй като шофирането беше намалено драстично.

Д-р Джеймисън казва, че тези наблюдения са изненадващи, защото всъщност са очаквали повече преждевременни раждания заради високите нива на стрес по време на пандемията.

Но бременните жени може да не са преживели по един и същи начин времето на изолация. В различните държави социалните и здравните системи са различни, условията за работещите жени по време на бременност са различни, а безработицата и финансовата несигурност засягат хората по различен начин.

Някои от преждевременните раждания може да са били избегнати просто, защото лекарите не са предизвиквали раждане в твърде ранни седмици поради високо кръвно налягане, казва д-р Джеймисън. Но това не би могло да е обяснение за всички причини.

Някои от причините за преждевременните раждания остават неизвестни десетилетия наред, а начините да се предотвратят – неуспешни. В някои страни в последните години дори се наблюдава значително покачване на преждевременните раждания.

Ако тенденциите, показани в изследванията по време на изолация и пандемия бъдат потвърдени, това би могло да бъде нещо като естествен социален и здравен експеримент, който да помогне на изследователите да разберат как да предотвратят раждането на прекалено недоносени деца. В някои държави, майчинството започва от момента на раждане на детето. Това би могло да бъде отправна точка за промяна в тези държави, така че майчинството да започва още преди бебето да е родено.

Датските и Ирландски изследователи обединяват усилията си, изграждайки интернационална група от участници, които да се включат в изследването на начините, по които изолацията по време на COVID-19 оказва влияние на преждевременните раждания.

„Години наред няма никакъв напредък в тази много важна сфера.“, казва д-р Кристиансен. „Изглежда, че ни беше необходима атаката на вируса, за да разберем някои процеси.“

Източник: https://www.nytimes.com/
Снимка: https://www.nytimes.com/ | Hannah Mckay/Reuters | Burnley General Teaching Hospital, Lancashire, England