Защо е важно бащите на недоносени бебета да участват в кенгуру-грижа по време на престоя в неонатологията

Защо е важно бащите на недоносени бебета да участват в кенгуру-грижа по време на престоя в неонатологията

Кенгуру грижа? Какво е това? В началото и аз бях объркан, но сега оценявам важността на тези моменти на близост в неонатологичното отделение. Помислих си, че съм объркал посоката и съм се озовал в зоологическата градина. Човече, бях много объркан. Мислех, че трябва да съм в болница за болни бебета. Защо ми говорят за животни? Какво по дяволите е кенгуру-грижа?


Оказва се, че това е много важно както за родителите, така и за бебетата в тяхното „пътешествие“ през неонатологичното отделение. И докато участието на майките е изключително важно, се оказва, че кенгуру-грижата е нещо, в което могат да се включат и бащите. Нашето участие, като бащи, също носи своите ползи.

Какво представлява кенгуру-грижата?

Т.нар. кенгуру-грижа е начин на контакт с бебето, който е много популярен в неонатологичните отделения. Бебето се поставя върху родителя, като е много важно да има допир между кожата на бебето и кожата на родителя. Често бебетата се поставят под дрехата на родителите или се завиват с одеало, за да се топлят. Това реално имитира начина, по който майката-кенгуру носи своето малко в торбичката си. И оттук идва и името „кенгуру-грижа“.

Новородените, които се нуждаят от неанотологична грижа, често са отделени от своите родители веднага или много скоро след раждането. Грижата тип кенгуру е насърчавана в неанотологичните отделения като начин за родителите (и в частност майките) да изградят близка връзка с бебето си. Това може да помогне на майките, за регулирането на хормоните след раждане, както и за стимулиране отделянето на кърма.

Татковците обаче, също могат да бъдат включени в кенгуру-грижите поради няколко причини.

Татковците могат и трябва да бъдат включвани в т.нар. кенгуру-грижа.

Какви са ползите от кенгуру-грижите за бебетата и техните татковци?

Не мога да отрека, че деветте седмици, които моите синове прекараха в неонатологичното отделение, бяха най-трудните в живота ми. Но въпреки това, поглеждайки назад, свързвам кенгуру-грижите и докосването до синовете ми с положителни емоции. Това бяха малкото моменти, които ценях, въпреки обстоятелства.

И така, как кенгуру-грижата помага едновременно на бебето и на бащата?

Помага на бащите да изградят близка връзка със своите бебета.

Изграждането на връзка с новороденото бебе, докато то е в неонатологичното отделение е труден процес. През това време не може просто да вземете и гушкате бебето си, когато пожелаете. Трябва непрекъснато да искате разрешение за това. Трябва да го гледате през стъклото на кувьоза, вместо да го гушкате и да го храните през тръба, вместо от шишенцето с биберон.

В тези случаи кенгуру-грижите са невероятен начин да изградите връзката баща-дете. Аз се наслаждавах на всяка възможност да подържа синовете си – независимо дали един по един или едновременно. Сигурен съм, че тези моменти ми помогнаха да започна да ги опознавам и заедно да изграждаме връзката помежду си. Научно изследване подкрепя това твърдение, доказвайки, че допира кожа до кожа може да помогне на бащите да се привържат по-силно към своите новородени бебета.

Кенгуру-грижите са невероятен начин да изградите връзката баща-дете. Аз се наслаждавах на всяка възможност да подържа синовете си.

Помага на самочувствието на татковците

Сигурен съм, че не говоря от името на всички бащи, но когато се родиха синовете ми, за мен имаше голяма доза притеснение и несигурност за това как да се науча да бъда баща. Например, как щях да ги защитавам, да ги успокоявам или утешавам?

Кенгуру-грижите, директният допир с кожата им, ми помогнаха да се успокоя и да започна да разпознавам сигналите и подсказките, които синовете ми даваха. Това ме направи по-подготвен и уверен в грижите към тях в последствие.

Проучване доказва, че близкият контакт с кожата помага за изграждането и развитието на родителски инстинкти у бащите.

Помага за нормализиране на сърдечния ритъм на бебето

Сърдечният ритъм на преждевременно родените бебета често може да бъде доста непостоянен. Спомням си как гледах с огромно притеснение мониторите на кардиографите на моите синове, които в един момент отчитаха прекалено много, а в следващия прекалено малко удари в минута.

wp-1620397267310-1200x1200-1450539

Доказано е, че близкият контакт и допира с кожата (независимо дали с майката или бащата) помага за стабилизирането на сърдечния ритъм при преждевременно родени бебета и намалява риска от респираторни заболявания.

Помага за регулиране на телесната температура на бебето

Като допълнение, чрез кенгуру-грижата и двамата родители могат да помогнат за регулирането на телесната температура на своето новородено. Преждевременно родените бебета често имат нужда да бъдат поставени в кувьози, тъй като телата им все още не са достатъчно добре развити и не могат да поддържат необходимата им температура.
Допирът до кожата на родителите може да помогне на бебето да развие способността да регулира телесната си температура. Проучване показва, че кенгуру-грижата както с майката, така и с бащата са еднакво ефективни що се отнася до регулирането на телесната температура на бебето.

Помага да утешите и успокоите бебето си

Други проучвания доказват, че кенгуру-грижата с бащи подпомага успокояването и утешаването на бебетата в неонатологията. Много добре си спомням първия път, когато взех моите синове в ръце и колко притеснен бях, когато ги виждах да плачат, докато сестрата ги изваждаше от кувьоза. Но в момента, в който ги настани удобно в ръцете ми, те спряха да плачат и се почувстваха добре.

Идеята е, че сърдечният ритъм на родителите, играе ролята на успокоително и помага на бебето да се чувства по-сигурно.

Помага както на бебето, така и на бащата да се отпуснат

Друга, много важна полза от кенгуру-грижата е, че контактът кожа до кожа помога на бебето и бащата да се отпуснат и намалят нивата на стрес. За бебетата: изследвания показват, че допира до кожата на родителя допринася за намаляване на стреса, както и чувствителността към болка.

Други проучвания показват, че при бащите се наблюдават по-високи нива на окситоцин (хормон, свързан с любовта и грижата) и по-ниски нива на кортизол (стресов хормон) по време и след кенгуру-сесиите.

Помага на връзката между двамата родители

И преди съм писал за това колко стресиращо за взаимоотношенията между двама души може да бъде преминаването през неонатологично отделение с новородено бебе. И въпреки, че бяха доста тежки моменти, с моята съпруга успяхме да се справим със ситуацията заедно. Това донякъде може би се дължи и на възможността да практикуваме кенгуру-грижа.

Споменатото по-горе проучване, също твърди, че бащи, които взимат възможност да практикуват метода кожа до кожа, успяват да развият още по-силна връзка с майката на своето бебе.

Изграждане на дълготрайни връзки

В обобщение, няма абсолютно никакво съмнение, че когато бебето е в неанотологично отделение, е един изключително труден момент. Но, ако изключим всички тревоги и притеснения, кенгуру-грижата наистина бе спасителен пояс за мен, а подозирам и за много други бащи.

Въпреки трудните моменти тогава, вярвам че в момента продължавам да бера плодовете от участието си в тази програма – сега синовете ми са на 2 години и ние имаме неразривна връзка помежду си. Това можеше и да не е така, ако не ми беше дадена възможността да ги държа в ръцете си през трудните им първи дни на този свят.

Източник: premdad.co.uk

Превод за Фондация „Нашите недоносени деца“: Стела Стефанова Редактор: Теодор Дуралие