Най-преждевременно роденото бебе в света, с нулеви шансове да оцелее, празнува рожден ден

Най-преждевременно роденото бебе в света, с нулеви шансове да оцелее, празнува рожден ден

Бебе, родено 5 месеца по-рано и с нулев шанс за оцеляване според специалистите неонатолози, отпразнува първия си рожден ден.

Малкият Ричард е роден на 05 юни 2020 г., цели 131 дни преди термин в Детската болница в Минеаполис, след като медицински усложнения налагат преждевременното му раждане. Той тежи едва 340 грама и е роден в 21 гестационна седмица + 2 дни. В Рекордите на Гинес признават Ричард за най-рано роденото бебе, което е оцеляло.

Той е бил толкова мъничък, че се е побирал в дланите на родителите си – Бет и Рик Хътчинсън.

Според Рекордите на Гинес, рожденото му тегло е една десета от средното тегло на доносено новородено.

„По време на консултация относно това, какво да очакват с бебе, родено толкова по-рано, нашият екип от неонатолози дава на Рик и Бет нулев шанс детето да оживее.“
– Д-р Стейси Кърн, Детската болница в Минесота.

Baby in intensive care with tube attached to his body, with an adult's hand showing his tiny size.

„Знаех, че първите няколко седмици от живота на Ричард ще са най-трудни, но чувствах, че ако успее да се справи, ще оцелее.“

Заради пандемията от Коронавирус родителите на Ричард не могат да нощуват в болницата и затова пътуват от дома си в Уисконсин всеки ден, за да посещават бебето си.
В началото на декември Ричард е изписан от интензивното отделение и изпратен у дома.

Г-н Хътчинсън казва за Рекордите на Гинес, че е убеден, че ежедневните посещения в неонатологичното отделение помогнали на сина му да оцелее, защото е знаел, че може да разчита на родителите си.

„Не можех да повярвам, че това е същото онова малко момченце, което бе толкова болно“, казва Д-р Керн. Същото момченце, което се побираше в дланта на ръката ми, с кожа толкова прозрачна, че можех да видя всяко ребро и орган в мъничкото му телце.“

Ричард отпразнува първия си рожден ден вкъщи с родителите си и много роднини.

Рекордите на Гинес използваха тази годишнина като възможност официално да признаят Ричард, „бебето-чудо“, за най-недоносеното бебе, което е оцеляло.

„Нереално е. Все още не можем да повярваме. Но сме много щастливи.“

Beth and Rick Hutchinson at home with their son Richard holding the Guinness World Record certificate.

 

Превод за Фондация „Нашите недоносени деца“: Милена Балтова