Детска церебрална парализа

Детска церебрална парализа

Детска церебрална парализа представлява настъпило преди, по време или след раждането увреждане на централната нервна система. Засяга организирането на движенията на крайниците и придвижване в пространството. Понякога се придружава от други симптоми, като нарушения на говора, зрението, слуха или интелекта. Често е придружена и от епилепсия. Всички тези симптоми могат да доведат до затруднения в двигателното и общото развитие на детето.

Съществуват четири основни вида детска церебрална парализа в зависимост от мускулния тонус и засегнатите функции на крайниците:

 • Спастична, при която мускулния тонус е повишен и извършванетп на волеви движения е затруднен.
 • Атетоидна, при която тонусът на мускулите се променя и има неволеви движения;
 • Атаксична, характеризираща се с намален мускулен тонус и загуба на баланс;
 • Смесена, при която се наблюдава и пирамиден синдром (повишен мускулен тонус) и екстрапирамиден синдром (неволеви движения) или малкомозъчен синдром (атаксия).

Диагностицирането на детска церебрална парализа се случва най-рано на година и половина. До тази възраст говорим по-скоро за рискове от церебрална парализа и наличие на „маркери“, които изискват активна двигателна терапия.

Докато грубата моторика отговаря за координативните движения на по-големите мускулни групи в тялото, фината моторика отговаря за координативните движения на най-малките мускулчета на ръчичките.


Тези материали не могат да предоставят диагноза или лечение. Ако имате съмнения и въпроси, свързани със затруднения в детското развитие, свържете се с професионалист, който може да оцени състоянието на Вашето дете. Запишете своя час на телефон 0887 54 54 46 или от формата по-долу.


  Полезни връзки:

  Церебралната парализа: какво знаем и какво не? 

  Как да помогнем на дете със забавени двигателни умения и кога да потърсим подкрепа

  Милица Соколов за ерготерапията

  Ерготерапията и нейното приложение при работа с деца