Как се развиват белите дробове на бебето в утробата

Как се развиват белите дробове на бебето в утробата

Белите дробове на бебето се развиват напълно в 36-а гестационна седмица – девети месец от бременността. Но процесът им на развитие започва още през третата гестационна седмица и продължава поетапно.

Развитие на белите дробове в утробата

По време на бременността, бебето получава кислород от кръвта на майката чрез плацентата. И макар реално да не ползва белите си дробове докато не се роди и не поеме първата си глътка въздух, дихателната му система се развива и се подготвя през цялото време.

Процесът започва още през 6 г.с., когато започват да се развиват долните дихателни пътища. От група клетки на вентралната стена на предното черво се оформя малка торбичка от тъкан, наречена белодробна пъпка. През следващата седмица тази пъпка се разделя на две (по една за всеки бял дроб) и между тях започва да се образува трахеята.

В края на 6 г.с., белодробните пъпки започват да се разклоняват вътрешно, за да създадат система от тръбички (бронхи), които се свързват с трахеята в с типичната разклонена дървовидна структура. Отначало се образуват две бронхи, които се свързват с левия и десния лоб на белия дроб. След още няколко седмици от тези бронхи се образуват по-малки разклонения, които стават все по-малки и по-малки с увеличаването на техния брой.

Около 18 г.с. по върховете на “клонките” започват да се развиват най-малките тръбички – бронхиоли. В края на тези малки тръбички започват да се появяват малки тънкостенни дихателни торбички, които образуват алвеолите.

До момента на раждането, тези торбички ще бъдат вече обвити с малки капиляри. Това позволява на кислорода и въглеродния диоксид да влизат и излизат от кръвния поток в процес, известен като „газова обмяна“. При него наситената с кислород кръв циркулира до всички органи и тъкани на тялото през артериите, докато въглеродният диоксид ще се връща обратно към белите дробове през вените.

След 24 седмица от бременността (и докато детето навърши около 8-годишна възраст) тези дихателни торбички продължават да растат и да се размножават на брой, добавяйки все повече повърхност за обмен на кислород и въглероден диоксид. В 24-а г.с. алвеолите започват да произвеждат и повърхностно активно вещество, наречено сърфактант, което ги покрива и ги поддържа разгънати, когато в белите дробове няма много въздух (при издишване, например). Адекватното производство на сърфактант обаче започва чак след 35-а г.с.. Поради това бебетата, родени след тази седмица, имат много по-големи шансове да дишат самостоятелно и да оцелеят, в сравнение с тези, родени през 24-а гестационна седмица.

Какво представляват опитите за “дишане”?

Макар бебето да не диша самостоятелно до раждането, то започва да практикува „вдишвания“ още в 10-та седмица от бременността, “вдишвайки” и “издишвайки” малки количества околоплодна течност. Този процес е от съществено значение за развитието на белите дробове и му помага да се подготви за живот извън утробата.

Кога бебето може да диша самостоятелно?

Около 28 седмица от бременността, газовата обмяна в мъничките бели дробове на бебето вече става възможна, въпреки че алвеолите все още не са напълно оформени. Все още няма и много повърхностно активно вещество (сърфактант), което да успява да поддържа самостоятелното дишане на бебето

До 35 гестационна седмица обаче вече може да се е формирал достатъчно количество сърфактант за поддържане на белодробната функция извън утробата, въпреки че бебето все още се нуждае от допълнителна помощ за дишане. Преходът от получаване на кислород през плацентата към прием на кислород през белите дробове е една от най-големите промени, с които бебето ще се сблъска след раждането!

Много недоносени бебета се нуждаят от допълнително наблюдение и подпомагане на дишането.

За някои от тях може да се наложат само няколко часа в интензивното неонатологично отделение. За други, които са родени много преждевременно обаче, вероятно ще е необходимо да прекарат по-дълго време в такова отделение, както и терапия със сърфактант.

Те може да имат и по-дългосрочни респираторни проблеми. Всяко бебе е различно и необходимостта от интензивни грижи зависи от това колко преждевременно е родено.

През 36 г.с. белите дробове на бебето вече са напълно оформени, а до 40 седмица то вече има около 150 милиона алвеоли в белите дробове, готови да поемат функцията за самостоятелното дишане след раждането.

Но как бебето знае кога да поеме първата си глътка въздух?

Това най-вероятно е рефлексен отговор на досега и излагането на въздух за първи път. Когато бебето вдиша за първи път (в рамките на около 10 секунди след раждането) белите му дробове се разширяват и течността, която дотогава е изпълвала алвеолите, се заменя с въздух. След това алвеолите започват животоподдържащия процес на газова обмяна.

Кога бебетата се нуждаят от стероиди за развитие на белите дробове?

Стероидите обикновено се препоръчват за развитие на белите дробове на бебето от 23 до 34 г.с., при бременните, които са изложени на риск от преждевременно раждане в рамките на до седем дни. Лекарите може също така да препоръчат стероиди от 34 до 36 г.с., ако не са имали предишен курс на стероиди и здравословното им състояние го налага.

Стероидите са една от най-важните съществуващи терапии за подпомагане на развитието на белите дробове и на новороденото, що се отнася до бебетата, изложени на риск от преждевременно раждане.

Стероидите, приложени между 23 и 34седмица от бременността, могат значително да ускорят развитието на белите дробове и да дадат на бебето много по-добър шанс за оцеляване. Това е така, защото те помагат да се произвежда повече сърфактант.

Лечението със стероиди обикновено се прилага с две мускулни инжекции през интервал от 24 часа. Освен за развитието на белите дробове, стероидите помагат и за развитието на други органи при недоносените бебета.

Други ползи от употребата на стероиди включват по-нисък риск от кръвоизлив в мозъка и по-нисък риск за развитие на сериозно заболяване на червата, наречено некротизиращ ентероколит.

Как да подпомогнете развитието на белите дробове на вашето бебе

С добре балансирана диета и прием на препоръчаните ви пренатални витамини по време на бременността, ще помогнете за нормалното развитие на белите дробове на бебето. Учените са установили, че най-важните хранителни вещества за пренаталното развитие на белите дробове на бебето са витамините A, D и E, селенът и омега-3 мастните киселини.

Говеждото месо, яйцата, рибата, сладките картофи, морковите, спанакът и мангото са отлични източници на витамин А. За витамин D изберете пълномаслено мляко и зърнени храни, както и мазни риби като сьомга.

Зеленолистните зеленчуци, пълнозърнестите храни и ядките съдържат много витамин Е, а морските дарове и орехите са добри източници на селен. Рибата пък е най-добрият източник на омега-3 мастни киселини. Само не забравяйте, че трябва да избягвате риби с високо съдържание на живак като риба меч и да следвате препоръките за безопасна консумация на риба по време на бременност.

Преждевременното раждане излага на най-голям риск развитието на белите дробове на бебето, така че незабавно се обадете на вашия акушер-гинеколог, ако забележите някой от следните признаци на преждевременно раждане:

По-обилно вагинално течение

  • По-обилно вагинално течение
  • Промяна в типа на секрета – например, ако изтича водниста течност или ако секретът стане воднист, слузест или кървав (дори ако е розов или само оцветен с кръв)
  • Всяко вагинално кървене или зацапване
  • Болка в корема, която се усеща като менструални спазми или повече от четири контракции за един час (дори и без наличие на болка)
  • Повишено налягане в областта на таза (усещане, че бебето ви натиска надолу)
  • Болка ниско долу в кръста, особено ако е тъпа или ритмична, или не е била предшествана от болка в гърба

Тези симптоми могат да бъдат объркващи, тъй като някои (като натиск в таза или болка в кръста) са често срещани по време на бременност, а спорадичните ранни контракции може да са контракции на Бракстън Хикс.

По-добре е обаче да бъдете предпазливи, така че незабавно се обадете на вашия гинеколог, ако имате необичайни симптоми по което и да е време на бременността.

Ключови етапи в развитието на белите дробове на бебето

6 седмица от бременността:

Дихателните пътища започват да се развиват.

7 седмица от бременността:

Развива се белодробната пъпка.

8 седмица от бременността:

В белите дробове започват да се образуват бронхи

18 седмица от бременността:

Започват да се развиват бронхиолите и дихателните торбички.

24 седмица от бременността:

Дихателните торбички започват да произвеждат сърфактант.

35 седмица от бременността:

Вероятно наличие на достатъчно сърфактант за поддържане на белодробната функция.

36 седмица от бременността:

Белите дробове на бебето са напълно оформени.

40 седмица от бременността:

В белите дробове има 150 милиона алвеоли, а други 150 милиона ще се образуват по време на детството.

Източник: www.babycenter.com

Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Валентина Иванова