Какво да направите, ако претърпите автомобилна катастрофа по време на бременност?

Какво да направите, ако претърпите автомобилна катастрофа по време на бременност?

Ако случайно претърпите автомобилна катастрофа по време на бременност, независимо дали леко сте ударили калник или сблъсъкът е бил по-сериозен, е препоръчително винаги да бъдете прегледана от медицинско лице. Добре е това да стане възможно най-скоро след удара, независимо на какъв етап е бременността. Всъщност, винаги трябва да бъдете прегледана, ако получите какъвто и да е удар в корема по време на бременност.

При автомобилна катастрофа, веднага след удара, поемете леко въздух, уверете се че сте добре и преценете състоянието си. Ако имате някакви притеснения или опасения относно бременността или по отношение на вашето състояние или на състоянието на бебето, веднага се насочете към най- близкото спешно отделение. Можете да се обадите на Спешна помощ и на партньора си или друго лице, за да ви помогнат.

Дори да се чувствате добре, е препоръчително да се обадите на вашия следящ лекар, за да опишете инцидента, симптомите (ако имате такива) и да обсъдите възможни следващи стъпки. Лекарят може да ви насочи и към преглед от специалист.

При автомобилна катастрофа или всякакъв вид разтърсващ удар по време на бременност, основната причина за безпокойство е отлепване на плацентата – отделянето ѝ от вътрешната стена на матката. Утробата предлага известна защита за бебето и плацентата при внезапен удар (като рязко натискане на спирачките, например), но дори ударът да не е толкова силен, той би могъл потенциално да предизвика отделяне на плацентата от матката.

Отлепването на плацентата може да доведе до сериозни проблеми като кръвоизлив, спонтанен аборт или преждевременно раждане. Тъй като може да липсват симптоми, е изключително важно да се направи преглед, който да провери вашето състояние и състоянието на плода.

Ако се насочите към спешно отделение, там ще бъдете прегледани и след като цялостното ви състояние се стабилизира, ще преминете и през подробен гинекологичен преглед и ултразвуково изследване за проверка на плода и плацентата. В зависимост от гестационната седмица и симптомите, които имате, (като кървене или контракции), може да се наложи да останете под наблюдение за няколко или повече часа. Ако сте с отрицателен резус-фактор, може да ви бъде поставена и инжекция с Rh-имуноглобулин, като превенция за евентуалната възможност ваша кръв да се е смесила с тази на плода.

След като сте се уверили, че сте добре и се приберете в къщи, ще трябва да следите внимателно за последващо вагинално кървене, изтичане на течност, контракции или други спазми или болки в корема, както и за намаляване на движенията на бебето. Ако забележите някой от тези симптоми, незабавно се потърсете медицинска помощ.

Преживяването на катастрофа може да бъде и стресиращ, емоционално труден момент, така че е важно да се погрижите и за психичното си здраве след инцидента, като се свържете с доверени близки, приятели или психолог, ако искате да споделите емоциите си.

Съвети за безопасност при шофиране по време на бременност

  • По време на цялата бременност винаги поставяйте предпазния колан правилно закопчан. Използвайте триточков предпазен колан и се уверете, че всички каишки са на правилното място. Не поставяйте долната каишка над или пред корема, тъй като това може да доведе до отлепване на плацентата при инцидент.
  • Не ползвайте телефон, докато шофирате. Може да изглежда безобидно, но разсейването е лесно и води до инциденти, които могат да се избегнат. Други чести действия, които водят до инциденти са хранене, хранене на дете или търсене на играчка за него, използване на GPS система или поставяне на грим.
  • Уверете се, че въздушните възглавници на колата ви работят. Опитайте се да спазвате разстояние от около 25 см между волана и гръдната кост. Ако воланът е накланящ се, потърсете начин да го наклоните към гръдната кост, а не към корема или нагоре към главата.
  • Дръжте под ръка информация за контакт при спешни случаи. Можете да сложите талонче с тази информация в портфейла си. Това ще позволи при необходимост, на хората, които реагират при първа помощ, да знаят на кого да се обадят.
  • Може да помислите и за гривна, на която е гравирана информация за бременността ви, датата на термина, кръвната ви група и всякаква друга медицинска информация, която би била от решаващо значение за лекарите от спешното отделение в случай на нужда.

Източник: www.babycenter.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Светлана Савова
Photo credit: Freepik