Какво е средното тегло на бебето по месеци

Какво е средното тегло на бебето по месеци

Бебетата се раждат с различни мерки и може да има големи вариации в теглото им при раждането. Средното тегло на доносените бебета е около 3.3 кг и може да варира в зависимост от пола. А немалка част от здравите, доносени бебета се раждат под или над това средно тегло.

Докато бебето расте, наддаването на тегло ще бъде важен показател за цялостното му здраве и развитие. Педиатърът ще проследява колко тежи, ще измерва ръста му и размера на главата по време на всяка детска визитация, за да определи дали се развива както трябва.

В тази таблица може да намерите повече информация за средното тегло в първите месеци на вашето мъниче.

Възраст50-ти процентил тегло за момчета50-ти процентил тегло за момичета
Раждане3.5 kg3.4 kg
0.5 месеца4.0 kg3.8 kg
1.5 месеца4.9 kg4.5 kg
2.5 месеца5.7 kg5.2 kg
3.5 месеца6.4 kg5.9 kg
4.5 месеца7.0 kg6.4 kg
5.5 месеца7.6 kg7.0 kg
6.5 месеца8.2 kg7.5 kg
7.5 месеца8.6 kg7.9 kg
8.5 месеца9.1 kg8.3 kg
9.5 месеца9.5 kg8.7 kg
10.5 месеца9.8 kg9.0 kg
11.5 месеца10.2 kg9.4 kg
12.5 месеца10.5 kg9.7 kg

Обяснения на процентилите, свързани с теглото

Когато проследява растежа на бебето, педиатърът вероятно ще използва таблицата на СЗО или на местна организация, която показва стойности за теглото, ръста и обиколката на главата по отношение на процентил.

Например, вашето бебе може да е в 25-ти процентил по отношение на теглото. Това означава, че 75 на сто от бебетата на същата възраст тежат повече от него, а 25 на сто имат по-ниско тегло.

Това, че се намира във висок или нисък процентил не означава, че бебето ви ще бъде под или над нормата за килограми през целия си живот и не може да се приеме за показател за това, че нещо не е наред.

За лекарите е важно да проследят дали вашето бебе започва да спада в по-нисък процентил в дългосрочен етап. Това би могло да е знак за проблем, свързан с развитието. Ако бебето ви изведнъж рязко попадне в нов, по-висок процентил, това показва, че при него може да се наблюдава скок в растежа.

Какво може да се очаква за наддаването на бебетата

Изследвания показват, че новородените здрави бебетата обикновено губят част от теглото си в дните, непосредствено след раждането. Това до голяма степен се дължи на факта, че се раждат с допълнително количество течност, която загубват бързо.

Много скоро след това, бебетата започват да наддават на тегло. Грамовете, които губят след раждането, обикновено се възстановяват в рамките на две седмици.

В първия месец след раждането, бебетата наддават с около 140 до 200 грама седмично.

Резултатите от някои изследвания също така показват, че са често срещани и периоди на бързо наддаване на тегло – г-нар. скок в растежа.

Непосредствено преди или по време на периоди на скок в растежа, бебето може да бъде по-раздразнително от обикновено. Възможно е да се храни повече или по-често. Бебетата може да искат да бъдат кърмени по-често и дори непрестанно в рамките на определени откъси от време. Те могат да спят повече или по-малко от обичайното.

След периодите на бързо наддаване, може да забележите, че дрешките на бебето ви са му умалели и е време да преминете към следващия размер дрехи.

Бебетата също така преминават през периоди, когато наддаването може да се забави.

През първите няколко месеца, при момчетата се наблюдава тенденция да наддават повече тегло, отколкото момичетата. Повечето бебета удвояват теглото си около 5-месечна възраст.

Теглото при преждевременно родените бебета

Бебетата, които са родени преждевременно често, макар и не винаги, наддават по-малко, отколкото бебетата, родени на термин. Смята се, че едно бебе е родено на термин, когато раждането е настъпило около 39-та гестационна седмица или след нея.
Всяка една гестационна седмица е от значение за бебето. Мъничетата, родени в 24-та или 25-та гестационна седмица, ще наддават по-малко в сравнение с тези, родени в 28-а или 29-а седмица.

Ако бебето ви е родено преждевременно, то може да е с ниско или много ниско тегло при раждането:

 • Бебета, родени с ниско тегло са тези, които тежат между 1.5 кг и 2.5 кг.
 • Бебета, родени с много ниско тегло са тези, тежащи по-малко 1.5 кг.

Преждевременно родените бебета изискват по-сериозни медицински грижи след раждането. Често се налага те да останат в интензивното неонатологично отделение, докато здравословното им състояние позволи да се приберат у дома, като този период може да продължи дори до датата на термина.

Важно е бебето да покаже стабилно наддаване на тегло, преди да се прибере у дома. Често, макар и не винаги, бебетата остават в неонатология, докато теглото им достигне около 2.3 кг.

Преждевременно родените бебета може да загубят част от теглото си след раждането и след това отново да започнат да наддават.

Докато бебето ви е в интензивното неонатологично отделение, вероятно ще ви бъде разрешено да му давате изцедена кърма.

Бебетата не развиват сукателен рефлекс до 32-та гестационна седмица. Ето защо, ако са родени преждевременно, първоначално ще бъдат хранени с мляко чрез тръбичка, която отива директно до стомаха. Бебе може да приема и адаптирано мляко по този начин.
Наддаването на теглото е важен показател за здравето на преждевременно родените бебета. Ако няма някакви сериозни здравословни проблеми, които да затрудняват растежа им, те би трябвало да наддават тегло стабилно.

В зависимост от степента на недоносеност, през първите няколко седмици, количеството наддадено тегло може да бъде подобно на това, което биха натрупали, ако все още бяха в утробата.

Преждевременно родените бебета растат и наддават на тегло с по-бързи темпове спрямо тези, родени на термин. През първата година, теглото на недоносените бебета се изчислява въз основа на коригирана възраст спрямо термина, а не спрямо реалната възраст.

Например, ако вашето бебе е родено в 35-та гестационна седмица, когато е на 5 седмици, педиатърът ще изчислява процентилите тегло спрямо тези на новородено, а не на 5-седмично бебе.

Много преждевременно родени бебета успяват да наваксат на тегло през първата година, спрямо бебетата, родени на термин. Други не успяват да ги достигнат, докато не станат на възраст между 18 и 24 месеца.

Кои фактори оказват влияние върху теглото на бебетата

Теглото на новороденото бебе се определя от много фактори, сред които:

 • Генетика – например, теглото на всеки от родителите.
 • Продължителност на бременността – бебетата, които са родени по-рано често са по-малки. Онези от тях, които са родени след термин, могат да бъдат по-големи от средното.
 • Хранене по време на бременността – здравословната диета по време на бременността може да спомогне за растежа на вашето бебе в утробата и след това.
 • Навици, свързани с начина на живот по време на бременността – тютюнопушенето, приема на алкохол и наркотици, може да повлияят върху теглото при раждане на бебето.
 • Пол – бебетата от мъжки пол в повечето случаи са по-големи при раждането в сравнение с тези от женски пол, въпреки че разликата е малка.
 • Здравословно състояние на майката по време на бременността – здравословни проблеми като диабет, гестационен диабет, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и наднормено тегло може да окажат влияние и върху теглото на бебето.
 • Брой на бебетата – бременност с близнаци, тризнаци или повече бебета може да окаже влияние върху теглото, в зависимост от това с колко пространство разполагат в утробата.
 • Ред на раждане – първородните бебета могат да са по-малки, спрямо своите братя и сестри.
 • Здравословно състояние на бебето – това включва здравословни проблеми като вродени аномалии или излагане на инфекции по време на бременността.

Защо теглото на бебето е важно

Теглото на бебето е един от многото важни показатели, които вашият педиатър може да следи, за да определи дали то се развива така, както се очаква или има някакви основания за притеснение.

Притеснения, свързани със здравословното състояние при бебета с по-ниско тегло

Причините за това бебетата да имат проблеми с наддаването на тегло може да са различни. Те включват:

 • Затруднения, свързани със сученето
 • Липса на достатъчно хранения или прием на калории на дневна база
 • Повръщане или задавяне с мляко
 • Излагане на пренатална инфекция
 • Вродени аномалии като кистозна фиброза
 • Медицински състояния като гастроезофагеален рефлукс или вродено сърдечно заболяване

Когато едно бебе не наддава на тегло спрямо стандартите, това може да е индикация за проблем като недохранване или друг потенциален здравословен проблем.

Затрудненията с наддаването на тегло са притеснителни, защото може да окажат влияние върху способността на бебето да достигне дадени етапи на развитие. То може да има негативен ефект и върху неговата имунна система.

Притеснения, свързани със здравословното състояние при бебета с наднормено тегло

Ако имате диабет или гестационен диабет е възможно вашето бебе да се роди по-голямо. При бебетата, които са с наднормено тегло, също може да се наложи повече внимание от страна на здравните специалисти, за да се уверят, че нивата на кръвната им захар са в нормални граници.

Бебето ви може да тежи повече от нормалното, ако сте натрупали повече килограми по време на бременността, спрямо препоръчителното тегло. Това е още едно доказателство за това колко е важно да се поддържа здравословна диета по време на бременност.

Обикновено на бременните жени се препоръчва да наддадат между 11 и 13.5 кг по време на бременността. Вашият следящ лекар може да препоръча да качите повече или по-малко килограми в зависимост от теглото и здравословното ви състояние преди бременността. Винаги следвайте препоръките му.

Повишеното наддаване на тегло при бебетата през първите 6 до 12 месеца обикновено не е причина за притеснение.

Кърмените бебета често наддават по-бързо тегло през първите 6 месеца, след което тази тенденция се забавя. А понякога бебетата, които тежат повече, могат да започнат да пълзят или да ходят по-късно, спрямо останалите.

Важно е да следите бебето ви да поддържа здравословно тегло според нормите, докато порасне и започне да се храни с твърда храна. Това може да му помогне да поддържа нормално тегло и по-късно в живота. Говорете с педиатъра на бебето, ако имате притеснения за теглото му.

Какво да направите, ако сте притеснени за здравето на вашето бебе?

Ако имате притеснения относно наддаването на вашето бебе, говорете с неговия педиатър. Той ще може да ви покаже какво е темпото му на растеж и ако е необходимо, ще разработи с вас план за следене на храненията. Този план може да ви помогне да определите броя хранения, които трябва да осигурявате за деня.

Ако преминавате през период, в който има трудности, свързани с наддаването на тегло на бебето, а вие имате малко кърма, лекарят може да ви посъветва да добавите адаптирано мляко. Обикновено се препоръчва да изчакате до 6-месечна възраст, преди да започнете да предлагате твърди храни като оризови и зърнени каши или пюрета.

Ако бебето ви има проблем, свързан с храненето на гърда, помислете за работа с консултант по кърмене. Той може да ви помогне да намерите удобни позиции за кърмене и да ви даде съвети и подкрепа, така че кърменето да продължи успешно. Има и различни техники за засукване и хранене, които може да опитате и да помогнат на вашето бебе да приема по-лесно гърдата или шишето.

Един от начините да определите дали бебето ви приема достатъчно храна е да наблюдавате броя на изхожданията и на мокрите пелени през денонощието.

 • При новородените бебета може да има една до две мокри пелени, а изпражненията им обикновени са много тъмни на цвят.
 • При бебетата, които са на 4 до 5 дни, броят на мокрите пелени е от 6 до 8 със светъл цвят и ще има няколко меки, жълти изпражнения за всеки 24 часа.
 • При пеленачетата и бебетата, които са на възраст от 1 до 2 месеца, броят на мокрите пелени е между 4 и 6 със светъл цвят и могат да се преброят три или повече изпражнения в рамките на деня.

Борят на ежедневните изхождания намалява с увеличаването на възрастта. Ако отделянето на урина или изпражнения е недостатъчно, има вероятност бебето не приема достатъчно храна. В такъв случай може да е необходимо допълнително хранене.

Важно е също така да наблюдавате рефлукса на бебето. Макар и рядко, ако то повръща всичко, което приема, вероятно не усвоява достатъчно количество храна.

Опитайте да храните бебето с по-малко количество мляко, но по-често и осигурявайте повече време за оригване. Това може да му помогне да усвои по-добре млякото.

Заключение

Теглото на бебето е един от многото важни индикатори, които помагат на вас и неговия лекар, да следите развитието му. Бавното или твърде бързо наддаване на тегло може да има дълготрайни здравословни последствия, ако не му се обърне внимание.

Рожденото тегло на бебето не може да се приеме като показател за това какво ще бъде теглото му, когато достигне зряла възраст.

Бебетата, родени преждевременно или с ниско тегло могат бързо да настигнат връстаниците си. По-големите бебета или малки деца с наднормено тегло могат да се нуждаят от помощ, за да достигнат и останат в рамките на здравословното тегло.

Източник: www.healthline.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Ваня Михайлова
Photo credit: Freepik