Кърмене на високорискови новородени

Кърмене на високорискови новородени

Кърменето носи много ползи за почти всички майки и бебета, но те са още повече за високорисковите новородени – тези родени преждевременно или със здравословни проблеми.

Можете да бъдете важна част от екипа, който се грижи за здравето на детето ви, като осигурите на бебето си кърма в интензивното неонатологично отделение. В началото е възможно то все още да не е в състояние да бъде кърмено и може да изцеждате кърма. Когато бебето ви е готово за хранене от гърдата, настоящата информация ще ви бъде от помощ при прехода към кърменето.

Дайте на бебето (и на себе си) допълнително време, за да се научи да се храни от гърда и оставете то да определя темпото. Да се научат на ефективно кърмене е процес, който може да отнеме дни или седмици при недоносените и много други високорискови бебета. Но вие и вашето бебе можете да се превърнете в екип за кърмене, ако сте търпеливи и упорити и поддържате здравословна перспектива.

 

Признаци, че бебето се подготвя за кърмене

 

Уведомете медицинския екип, че бихте искали да кърмите, веднага щом бебето ви е готово да започне да се храни през устата. По принцип бебето трябва да може да суче-гълта-диша по координиран начин, за да приема храна през устата. Някои от признаците, че бебето е готово да направи това, включват:

 1. Физическа стабилност. Състоянието на бебето трябва да е стабилно, за да може то да се понесе физически храненето и вземането в ръце.
 2. Ненутритивни суквания (сукане без получаване на мляко). За първи път бебето показва ритмично смучене на биберон или тръба за хранене в кратки серии от повече от 1 сукане в секунда.
 3. Гестационна възраст. Около 32-а гестационна седмица бебето започва да показва признаци на неритмично сукане, а около 34-ата седмица се развива ритмичен модел на сукане – гълтане – дишане.
 4. Будно състояние. Бебето трябва да остава будно за кратки периоди – от сънливо до будно и активно, за да се храни през устата.
 5. Орални рефлекси. Бебето трябва да може да понася допир в областта на устата и да демонстрира рефлексите, необходими за хранене през устата. Това включва рефлексите за търсене на гърдата, сукане, закашляне и гадене.

Кърменето обикновено е по-малко стресиращо от храненето с шише за високорисковите бебета, тъй като бебето определя темпото. Сърдечния и дихателния ритъм, кислородната сатурация и телесната температура на бебето обикновено се стабилизират и често се подобряват по време на кърмене. Това стабилизиране означава, че кърменето отнема по-малко енергия и е по-малко „труд“ за високорисковото бебе. Разбира се, то трябва да засуче добре и да суче активно, за да получи мляко по време на кърмене. Това може да отнеме време, за да може бебето да се научи. При храненето от шише, млякото капе в устата му и то трябва само да го погълне, без значение дали е готово или не.

 

Етапи на прогрес в кърменето

 

Изброените по-долу етапи описват прогреса на бебето към кърмене от гърдата. Те са предназначени само за ориентир. Напредъкът е различен при високорисковите бебета. Бебето може да премине бързо от един етап към друг или да пропусне изцяло даден етап. От друга страна, понякога може да изглежда, че бебето е „заседнало“ на един етап за няколко дни или седмици.

 1. Тренировъчни хранения. По време на ранните етапи на приучване към хранене от гърдата, вашето високорисково бебе може да не приема много мляко по време на кърмене. Бебето само тренира уменията. Нито вие, нито бебето ви трябва да изпитвате натиск да се “представите” добре.
 2. Контакт „кожа-до-кожа“ (кенгуру-грижа). Бебето вероятно ще започне да търси гърдата или да притиска лице към нея и може да засуква, когато е поставено в контакт “кожа-до-кожа”.
 3. Прогрес в ненутритивното сукане (сукане без получаване на мляко). Бебето ще премине от засукване на гърдата към сучене от време на време и понякога към координирано сукане – гълтане – дишане.
 4. Изцеждане преди хранене. Ако имате силен рефлекс за потичане на млякото, може да забележите, че бебето ви трудно се справя със струята, която слиза от гърдата, когато засуче. В този случай може да обмислите изцеждане на ръка или изцеждане с помпа, докато струята намалее, преди да се опитате да поставите бебето на гърда. Изцедете в шише, контейнер за кърма или върху кърпа. Силната струя може да затрудни някои бебета в началото. Медицинският екип на интензивната неонатология също може да препоръча изцеждане преди опит за засукване, при бебета с някои редки състояния.


Полезни съвети за началото на кърменето

 

 • Изцеждането на известно количество мляко върху зърното или устата на бебето може да насърчи облизването, засукването и сукането.
 • Придържането в т.нар. „футболна поза“ или „кръстосана люлка“ често са най-лесни при кърмене на недоносено бебе.

  Футболна поза

   

  Кръстосана люлка

 

 

 • Ако бебето засуче, но продължава да пуска зърното, или ако сученето му е слабо, може да ви бъде от полза придържането с техниката “ръка на танцьор” – консултант по кърмене може да ви покаже как да поддържате брадичката на бебето под гърдата с едната ръка.
 • Ако бебето ви е хранено със сонда, може да е възможно да опитате кърмене, докато бебето получава храна през тръбичката на сондата.
 • Възможно е да откриете, че някои помощни приспособления за кърмене помагат на бебето ви да напредва в храненето от гърда. Тъй като повечето от тях имат и недостатъци, те трябва да се използват с насоки от сертифициран консултант по кърмене. Помощните приспособления, които могат да бъдат полезни, включват:
  1. Тънки силиконови или латексови зърна за кърмене. Те се поставят върху зърното и ареолата и помагат на бебето да засуче. При недоносените бебета с малка уста и слаби мускули, силиконовите зърна може да помогнат за по-ефективно сучене и по-добър прием на мляко по време на кърмене.
  2. Система за дохранване на гърда – представлава тънка тръбичка, която може да бъде прикрепена за гърдата по такъв начин, че бебето да получава допълнително мляко, докато суче. Тя позволява бебето да получава капки мляко в устата си, дори когато престане да суче.
 • Вероятно бебето ви ще се справя по-добре с някои хранения, отколкото с други. Не се обезкуражавайте, ако то сякаш „забравя“ как се суче, от едно хранене до следващото, или ако е твърде сънливо, за да продължи.
 • Някои хранения ще продължат по-дълго от други. При някои хранения бебето може да се нуждае от повече време, за да започне да суче от гърдата.
 • Опитайте се да предлагате гърдата при възможно най-много хранения, особено ако кърменето трябва да е кратко, за да не се преуморява бебето. Честите, кратки хранения могат да бъдат много полезни.
 • Продължавайте да изцеждате редовно по време на процеса на приучване на бебето към гърдата. Приема на мляко не е основна цел на тези „тренировъчни хранения“, а производството на кърма ще намалее, ако не изцеждате гърдите.
 • Попитайте персонала на отделението за интензивни неонатологични грижи дали там има други майки, които изцеждат кърма и се учат да кърмят високорисковите си бебета. Може да ви е от помощ да поговорите с други майки, които знаят през какво преминавате.


Какво е нутритивно (нахранващо) кърмене?

 

Нутритивното (нахранващо) кърмене означава, че бебето ви може ефективно да отделя млякото от гърдата и да приема достатъчно кърма за осигуряване на постоянен растеж и развитие. Това изисква нутритивно (нахранващо) сукане. По време на нутритивното сукане бебето последователно координира процеса на сукане – гълтане – дишане. Ако наблюдавате, трябва да забележите, че бебето суче с честота едно сукване в секунда, с пауза за вдишване след всеки няколко суквания. За да поеме достатъчно мляко, бебето трябва да може да продължи този модел на сучене в продължение на поне 10 до 15 минути. Много вероятно е да чуете как бебето преглъща млякото, поне през една част от храненето, което звучи като звук „к“ в задната част на устата и гърлото му.

В допълнение към нутритивното сукане, кърмачето трябва да се събуди и да покаже признаци на глад, за да бъде нахранено от 8 до 12 пъти за 24 часа. Това гарантира, че бебето ви ще приема достатъчно калории, за да расте. Обикновено има прогресивно увеличаване на признаците за глад и бебето става все по-неспокойно. Някои знаци са следните:

Ранни признаци за глад:

 • Изплезване на езичето
 • Въртене на главичката в търсене на гърдата
 • Извършване на сукателни движения
 • Поднасяне на ръчичките към лицето или устата

По-късни признаци за глад:

 • Хленчене
 • По-интензивен плач

Вашето високорисково бебе може да се нуждае от допълнително време, за да се научи да дава сигнали, когато иска да се храни. Много майки забелязват, че техните дечица са твърде сънливи и понякога изглежда не знаят, че трябва да се хранят често. Наблюдаващият лекар на вашето бебе може да ви препоръча да го събудите, за да се нахрани.

 

Подготовка за изписване

 

Обикновено бебето трябва да се справя добре с нутритивното (нахранващо) сукане, за да се вземе под внимание изписването му от болницата. Когато изписването на бебето ви наближи, може да поискате да го кърмите на няколко поредни хранения. Много майки предпочитат да останат в продължение на 24 часа в болничното заведение в деня преди изписването. Когато има възможност да наблюдава няколко кърмения, персоналът на интензивното неонатологично отделение ще има по-добра представа за способността на бебето да показва признаци на глад и да поддържа нутритивно сукане, както и за реакцията му при рефлекса на потичането на млякото. Специалистите могат да отчетат и резултатите от кърменето върху броя на мокрите и мръсните пелени на бебето, както и да ви зададат въпроси за признаците на рефлекса на потичане на млякото по време на кърмене и дали гърдите ви са по-меки след хранене. Те могат също така да предложат да направите пробни кърмения с претегляне на бебето преди и след хранене. Това ще позволи да се разбере колко кърма приема вашето бебе.

 

Какво представлява пробното кърмене?

 

Пробното кърмене позволява на персонала на интензивното неонатологично отделение да проследи количеството кърма, което бебето поема по време на хранене от гърдата. Бебето се претегля непосредствено преди и след храненето с помощта на електронна везна, която може да отчита много малки промени (от 1 до 5 г) в теглото. Бебето ще бъде претеглено напълно облечено, като дрехите не се сменят, докато не бъде претеглено след храненето, тъй като всяка промяна може да повлияе на резултата. Бебетата не изсукват едно и също количество мляко при всяко кърмене и пробното претегляне дава на персонала добра представа за това колко кърма приема бебето с течение на времето.

 

Какво се включва в плана за кърмене при изписване?

 

Възможно е при изписването, бебето ви все още да не е в състояние да показва винаги признаци за глад или да суче ефективно, но след като наблюдава кърменето в продължение на 8 до 24 часа, персоналът на интензивното неонатологично отделение ще може да ви помогне, за да разработите по-добър план за кърмене след изписването. Тъй като вие и вашето бебе сте уникална двойка, планът за изписване трябва да бъде разработен с оглед на вашата ситуация, но може да включва всички или някои от следните елементи:

 1. Събуждане на бебето за кърмене на всеки няколко часа, ако то все още не е в състояние да показва признаци, че е гладно.
 2. Наблюдение на засукването, на нутритивния и ненутритивния начин на сукане преди, по време и след рефлекса на потичане на млякото, както и на продължителността на храненето.
 3. Ежедневно записване на броя, количеството и цвета на урината и изпражненията за мокрите и мръсни пелени.
 4. Измерване на теглото преди и след едно или повече дневни хранения.
 5. Използване на помощни приспособления за кърмене за насърчаване на нутритивното сукане или за осигуряване на допълнително хранене на бебето по време на процеса на приучване към кърменето.
 6. Допълнително предлагане на изцедена кърма или на предписаното адаптирано мляко, което трябва да се основава на напредъка на бебето при сукане и да се променя при подобряване на уменията за сучене.
 7. Продължавайте да изцеждате кърма, докато вие и лекарите, които се грижат за бебето, не се убедите, че то вече не се нуждае от допълнително дохранване с изцедена кърма или адаптирано мляко чрез алтернативен метод на хранене. Броят на сесиите за изцеждане може да варира в зависимост от това, как се подобрява способността на бебето да се храни от гърдата. Не забравяйте, че ако продължавате да използвате силиконови зърна, дори ако бебето ви се е нахранило добре, е важно да изцеждате в последствие на ръка или с помпа, за да изпразните напълно гърдите си.
 8. Проследяващи прегледи от страна на следящия ви лекар, специалист или сертифициран консултант по кърмене, за да ви помогнат да следите напредъка в кърменето и да преразгледате плана си за кърмене, ако е необходимо.
 9. Въвеждане на алтернативни методи на хранене, които гарантират, че бебето ви получава достатъчно храна, но вероятно няма да попречат на дългосрочното кърмене. Те могат да включват:
  • Система за дохранване с тръбичка за сонда, прикрепена на гърдата или на пръста (хранене с пръст)
  • Хранене с чашка
  • Хранене със спринцовка
  • Хранене от шише с по-бавно течащи биберони

Полезни съвети за кърменето у дома

Техники

 • Контактът “кожа-до-кожа” не е практика, която се използва само в интензивното неонатологично отделение. Той продължава да бъде полезен и след като се приберете у дома. Много майки споделят, че поставянето “кожа-до-кожа” помага на бебетата да засучат по-ефективно от гърдата и има благоприятен ефект за поддържането на производството на кърма. Освен това е просто приятно да гушкате по този начин бебето си.
 • Ако бебето ви понякога се дави по време на кърмене, то може да изпитва затруднения да контролира струята при рефлекса на потичане на млякото. Повечето бебета се научават да се справят с рефлекса на потичане, когато пораснат. Дотогава може да опитате да изцеждате на ръка или с помпа, докато млякото ви потече, след което да поставите бебето на гърда, за да засуче и да се нахрани. Друга възможност е да махнете бебето от гърдата, докато притокът на мляко намалее. Някои майки споделят, че им помага да поставят бебето в поза за кърмене така, че гърлото му да се намира по-високо, спрямо зърното. Така кърмата се движи леко „нагоре“ по време на рефлекса на потичане, което забавя притока на кърма в гърлото.
 • Когато бебето ви започне да се справя с нутритивното сукане, но не успява да го поддържа постоянно, опитайте да изцеждате едната гърда, докато кърмите от другата.

  Изцеждане по време на кърмене

   

 • Възможно е да искате да прекъснете кърмене, ако вие или бебето сте прекалено изнервени и/или когато храненето продължава повече от 40-45 минути. Не е необичайно високорисковото бебе да засуква и след това да пуска гърдата многократно или майката да трябва да продължи да го буди, защото заспива бързо, след сучене в продължение само на две или три минути. Ако спирате, когато сте изнервени и уморени или ограничавате времето на хранене, ще имате повече време да изцеждате гърдите ефективно и може да откриете, че е по-лесно да запазите търпение в процеса на приучване към кърменето.
 • Вероятно ще се наложи да продължите да изцеждате кърма в продължение на няколко седмици. Колко често или колко дълго ще трябва да продължите с цеденето, може да варира и зависи от това колко бързо бебето ви ще се научи да суче ефективно от гърдата.
 • Не изхвърляйте нито едно помощно приспособление за кърмене или алтернативен метод за хранене, защото не са ви харесали или не са проработили, когато ви е било предложено да ги използвате за първи път. Приспособление или аксесоар, които не ви е помогнал една седмица, може да проработи чудесно през следващата седмица и обратно.

 

Подкрепа от медицинските специалисти

 

 1. Поддържайте връзка със сертифициран консултант по кърмене, който може да ви предложи и покаже алтернативни методи за хранене и да ви помогне да решите кой от тях да опитате. Той или тя може също така да ви помогне да преразгледате плана си за кърмене толкова често, колкото е необходимо, тъй като нутритивното сукане на бебето продължава да се подобрява.
 2. Ако бебето ви расте и се развива нормално, а способността за нутритивно сукане се подобрява, попитайте кога може да премахнете контролното претегляне. Посъветвайте се кога можете да спрете да будите бебето си за хранене и да започнете да изчаквате, за да видите дали ще покаже признаци на глад. Ще искате също така да знаете кога е безопасно да започнете да намалявате дохранването с кърма или адаптираното мляко.

 

Подкрепа у дома и позитивно мислене

 

 1. Може да обмислите да поверите на бащата на бебето, на други членове на семейството или на приятели, задачата да поемат храненето му с алтернативни методи, за да не се претоварвате. Това ще ви позволи да се концентрирате върху кърменето, да поддържате сесиите на изцеждане и да се наслаждавате на повече време за гушкане “кожа-до-кожа”.
 2. Продължавайте да мислите позитивно. Нормално е да се разочаровате и да мислите, че високорисковото ви бебе никога няма да се научи да се храни ефективно от гърдата. Нормално е някои дни да ви се струват цяла вечност в опити за кърмене, хранене с алтернативни методи и сесии за изцеждане на кърма. Нормално е увереността ви да се повишава или понижава.
 3. Опитайте се да запазите здравословна перспектива, като вложите чувство за хумор. Ще имате много хубави истории за опита си, които да разказвате. Мислете за това колко далече сте достигнали вие и вашето бебе от раждането му, а не колко още път може би трябва да изминете.
 4. Потърсете подкрепа. В допълнение към поддържането на връзка със сертифициран консултант по кърмене, се свържете и с организации за подкрепа на кърменето*. На много места има срещи и групи от майки, които се събират, практикуват кърмене, споделят истории, дават съвети и осигуряват емоционална подкрепа.

 

Кога ще мога да кърмя пълноценно?

 

Ще можете да кърмите без изцеждане, помощни приспособления или алтернативни методи на хранене, когато бебето ви усвои нутритивното сукане, свързано с успешното хранене от гърда. Ще разберете, че бебето ви се справя добре и получава достатъчно мляко при кърмене когато:

 • Се събужда и показва признаци на глад поне 8 до 12 пъти в рамките на 24 часа.
 • Има 6 или повече мокри пелени за 24 часа.
 • Има поне 2 или 3 изпражнения на ден.
 • Наддава достатъчно. Лекарят, който следи бебето, ще проследява наддаването му и ще ви информира, че то расте добре.

* В България доброволческите организации за подкрепа на кърменето са Национална асоциация “Подкрепа за кърмене” и Ла Лече Лига – България.

Източник: stanfordchildrens.org
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Мария Нориега

Етикети:,