Стартира мащабна кампания за подобряване грижата за недоносените деца

Стартира мащабна кампания за подобряване грижата за недоносените деца

В рамките на седмицата на недоносените деца 17-23 ноември всеки може да помогне, като се включи в онлайн петиция

София, 17.11.2014: С пресконференция в СБАЛАГ „Майчин дом“, честващ 111 години от създаването си, Европейската фондация за грижа за новородените EFCNI и Фондация „Нашите недоносени деца“ стартират национална кампания за подобряване грижата за недоносените деца в България и осигуряване на по-добри условия за тях и техните семейства. Кампанията ще се проведе в рамките на Седмица на недоносените деца в България, като началото й съвпада със Световния ден на недноносените деца, честван ежегодно в повече от 60 страни в цял свят. Едно на всеки десет деца се ражда недоносено, по цял свят и в България. Познаването на проблемите на преждевременното раждане, на неговите причини и последствия за майката и за детето, обаче остава изключително ограничено сред обществото.

Провеждането на Седмица на недоносените деца е отговор на тежките административни предизвикателства, пред които се изправят недоносените деца в България и техните семейства. Целта е да се даде възможност за оптимален и равен достъп до лечение, рехабилитация и профилактика, както и цялостно подобряване на условията за недоносените деца и техните семейства в България, чрез установяване на основополагащи стандарти в грижата за недоносените деца.

Събитието бе открито от Ники Кънчев, който от години подкрепя недоносените деца и техните семейства чрез редица кампании и ясна гражданска позиция. Той призова всички, съпричастни към проблема, да подкрепят петицията на фондация „Нашите недоносени деца: „В нашата петиция можете да видите доста искания, всички, от които са изключително важни и спешни. Но сега имаме директно възможността бързо да повлияем като общество на един спешен и дълго отлаган проблем. В момента наредба 38 от Закона за здравно осигуряване, в която се включват заболявания, за чието лечение НЗОК заплаща съответните медикаменти, е отворена и има възможност нови заболявания да влязат в нея. Фондацията вече две години се бори в тази наредба да влязат кодовете за недоносеност, което ще позволи децата да получат съответната профилактика срещу много тежкия респираторно-синцитиален вирус. В почти цяла Европа всички недоносени деца, родени под 30 гестационна седмица, подлежат на такава профилактика, но не и у нас. Не бива да оставяме недоносените деца на произвола на съдбата и на късмета, когато знаем, че можем да предотвратим тяхното страдание“ – каза още той.

„Щастлива съм да обявя старта на Седмица на недоносените деца в България, чрез която от фондация „Нашите недоносени деца“ се надяваме да постигнем реални и измерими подобрения в грижата за тези деца и техните семейства. Мерките, които предлагаме, са комплексни и не се изчерпват с изписването на детето от неонатологичното отделение, а включват проследяване и грижа и след това, центрирана около семейството. За това, разбира се, имаме нужда от цялата подкрепа, която всеки от вас може да даде – лесно е, просто дайте своя информиран глас в петицията, в името на онези, които са твърде малки и със слаб глас, но с голяма воля за пълноценен живот!“, апелира Нина Николова, председател на фондация „Нашите недоносени деца“.

Като генератор на допълнителни идеи и инициативи за по-добро бъдеще за недоносените деца ще служи специално сформираният Обществен съвет по проблемите на недоносените деца. В него влизат видни общественици от различни сфери, отличили се с ясна гражданска позиция спрямо здравето на крехките недоносени бебета. Общественият съвет ще заседава веднъж на три месеца и ще обсъжда актуални теми, свързани с недоносените деца, както и ще търси възможни решения на наболели проблеми.

В рамките на Седмица на недоносените деца – 17-23 ноември 2014 г., ще се проведат различни активности за осигуряване на по-добър старт на недоносените бебета и повишаване информираността относно проблемите, свързани с преждевременното раждане. Дейностите ще обхванат градовете София, Велико Търново, Варна и Сливен, като всички желаещи ще могат да дадат своя принос и онлайн. Активностите обхващат:

 

Онлайн петиция – в периода 17–24 ноември „За здравето на нашите недоносени деца“ ще бъде активна онлайн петиция за въвеждане на единни европейски стандарти в грижата за недоносените деца, в която всеки желаещ може да се включи и да даде своя реален принос. Петицията ще бъде внесена в Министерство на здравеопазването с копие до НЗОК с искане за предприемане на мерки за единни европейски стандарти;

 • Осветяване на крепостта „Царевец“ на 17 ноември 2014 г. от 19:00 до 19:30 ч. в знак на съпричастност към недоносените деца;
 • Регионални акции в градовете Велико Търново, Варна и Сливен, по време на които ще бъдат разпространени информационни материали и ще има възможност за желаещите да се включат в петицията на Фондация „Нашите недоносени деца“ на място;
 • Акции в София, в рамките на които ще се разпространяват информационни материали и ще се набират съмишленици на петицията:
 • СБАЛАГ „Майчин дом“ – 17-21 ноември 2014 г., от 12:00 до 14:00 ч.;
 • МБАЛ Надежда – 17-21 ноември 2014 г., от 11:00 до 14:00 ч.;
 • Търговски център Сердика – 19-21 ноември 2014 г., от 16:00 до 20:00 ч.; 22 и 23 ноември 2014 г., от 12:00 до 18:00 ч.
 • Фото изложби София на снимки на пораснали недоносени деца с техните детски чорапчета

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
В България през последните години се провеждат различни инициативи за повишаване на информираността за недоносените деца, като последната от тях – кампанията „Най-големи герои са най-малките“, постигна всепризнат успех и на международно ниво.

Като пример за добра комуникация в името на значима кауза, „Най-големи герои са най-малките“ е в петте най-добри кампании за региона „България, Румъния, Хърватия, Словения, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина“ на престижния конкурс „European Excellence Awards 2014″. Високите постижения на кампанията са резултат от съвместните усилия на повече от 40 медии – медийни партньори на кампанията, редица известни личности, които застанаха с лицата си зад каузата, както и на всички съмишленици.

„Най-големи герои са най-малките“ информира за проблемите пред малките герои и техните семейства, а Седмицата на недоносените деца в България 2014 г. дава възможност за реални действия в подкрепа на крехките малчугани – всеки може да стане техен герой, като се включи в петицията на адрес http://www.peticiq.com/nedonosenideca.

За недоносените бебета
Едно от всеки десет деца се ражда преждевременно, което за съжаление, въпреки правилното проследяване на бременността и предприетите превантивните мерки, може да се случи на всеки. Недоносените бебета имат специални потребности с цел приспособяване към външната среда, които да им помогнат в по-нататъшната борба за пълноценен живот.

Статистика

 • 6 124 преждевременно родени деца в България през 2012 г. ;
 • 63 891 раждания за 2012 г. – най-нисък брой раждания от 1997 г. насам. За 1997 – 64 000;
 • Една от всеки шест бременни жени няма достъп до пренатални грижи;
 • Високи нива на преждевременни раждания – до 18% в някои райони;
 • 13,8% от бебетата са родени с тегло под 1500 гр.;
 • 7000 момичета под 18-годишна възраст раждат всяка година;
 • Първото дете, родено в България през 2014 г., също е недоносено.
 • В световен мащаб, около 95% от всички децата под 24 м. ежегодно се заразяват с респираторния синцитиален вирус (РСВ); хоспитализациите са между 50-80%, като 30-60% са случаите с пневмония при деца до 1 г. възраст;
 • При децата под 1 година смъртността по повод инфекции на долните дихателни пътища от респираторния синцитиален вирус е 2.5 пъти по-висока в сравнение със смъртността от грипния вирус;
 • При недоносените деца честотата на инфекции на дихателните пътища е 10 пъти по-висока в сравнение с доносени. При децата, родени между 28-та и 32-та гестационна седмица, 60% се хоспитализират през първата година от живота им поради инфекции на дихателните пътища. Протичането е много по-тежко и тези деца се нуждаят от специализирано скъпоструващо лечение в интензивно отделение.
 • Рискът за развитие на инфекции, причинени от респираторния синцитиален вирус и развитие на бронхопулмонална дисплазия при недоносени деца е изключително висок, като при тях смъртността е 3% – 4%.
 • Проспективни проучвания върху хоспитализацията на деца под 1 година с бронхиолити (50-90%) и 1/2 от приетите с диагноза пневмония (20-50%) доказват като основна причина РСВ инфекция.