Световен ден на недоносените деца

Световен ден на недоносените деца

На 17 ноември отбелязваме Световния ден на недоносените деца. Световната статистика сочи, на всеки 30 секунди умира едно преждевременно родено детенце, а всяко десето дете в България се ражда недоносено. С повече информация и навременни и адекватни грижи 75 на сто от тези смъртни случаи могат да бъдат предотвратени.

Световният ден на недоносените деца е един от най-важните дни в годината, в който даваме гласност на проблемите, с които се сблъскват милиони семейства по целия свят. Инициативата стартира благодарение на EFCNI – Европейска фондация за грижа за новородените със седалище в Германия, заедно с Европейската родителска организация през 2008 година.

За това време огромен брой хора и организации в повече от 100 държави обединяват усилията си с различни активности и събития в подкрепа на недоносените деца и техните семейства.

Фондация „Нашите недоносени деца“ като партньор на EFCNI поставя началото на отбелязването на Световния ден на недоносените деца през 2012 година. Щастливи сме да отбележим, че за това кратко време денят се превърна в традиция не само сред семействата и близките на преждевременно родените, но и в неонатологичните отделения, които се включват в инициативата.

Фондация „Нашите недоносени деца“ пожелава на всички недоносени бебенца здраве и щастливо детство, а на техните семейства – сила и воля да продължат. Ние като родители, преминали през предизвикателството на преждевременното раждане и отглеждането на неденосени деца сме винаги до вас и разбираме трудностите, с които се сблъсквате.

На всички лекари, медицински сестри и акушерки пожелаваме здраве, усмивки и удовлетворение от добре свършената работа. Благодарим ви от сърце за всичко, което правите за Нашите недоносени деца!