Недоносените бебета се справят по-добре, когато родителите са включени в неонатологичната грижа

Недоносените бебета се справят по-добре, когато родителите са включени в неонатологичната грижа

Според ново Канадско изследване, включването на родители в грижите за техните недоносени деца в неонатологичните отделения допринася за по-доброто наддаване на килограми и за по-големия брой на кърмени бебета след изписването.

Резултатите показват, че активното включване на родители в грижите за децата им по време на престоя в неонатологичните отделения – като хранене, даване на необходимите лекарства и останалите ежедневни дейности, спомага за по-доброто развитие на недоносените бебета, както и за цялостното подобряване живота на семейството.

Доктор Каръл О’Брайн, ръководител на изследването и неонатолог в болница Маунт Синай, Торонто, сподели пред СТВ Нюз: „Нашето изследване показа, че не само бебетата наддават по-добре, но също така и нивата на стрес и безпокойство при родителите намаляват.“ „И ако родителите са много по-малко стресирани и обезпокоени, те могат да се научат да се грижат за своите недоносени деца много по-добре и да полагат много по-адекватни грижи за тях след изписването им от болницата.“

Доктор О’Брайн сподели, че програмата за Интегрирана фамилна грижа (ИФГ) първоначално е била проведена в Неонатологичното отделение на болницата Маунт Синай през 2011 и 2012, след което е била въведена в други Канадски болници, а по-късно и международно.

Изследването публикувано в сряда в Лансет журнал за Детско и младежко здраве, обхваща 1800 бебета, родени в 33 гестациона седмица или по-рано и разпределени в 26 различни неонатологични отделения в Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Родителите, които са били част от програмата е трябвало да са способни да отделят поне по 6 часа на ден, 5 дни в седмицата, за да са до техните бебета. Участниците е трябвало да посещават обучителни сесии поне три пъти седмично и да извършват дейности като къпане, хранене, преобличане, преобуване, даване на медикаменти орално и да мерят температурата на техните деца.

След 21 дни, децата участващи в ИФГ групата са били с наддали повече тегло, натрупвайки с по два грама повече на ден, отколкото, тези, за които се полагала стандартната грижа. Изследователите казват, че степента на наддаване при недоносените деца е „ключов показател за положителното неврологично развитие, сочейки за възможността в по-дълъг период от време, за по-добри резултати за бебетата“.

Изследването още показва, че родителите участващи в ИФГ групата имат по-ниски нива на стрес и безпокойство, в сравнение със стандартната група. След изписването, майките от ИФГ групата също имат по-висок процент на кърмене, извършвайки шест или повече хранения на ден.

Д-р О’Бриен споделя, че успехът на програмата се дължи на това, че родителите не се третират като болнични посетители. „Ние сменихме изцяло нашето отношение към родителите в неонатологичното отделение. Сега родителите се смятат за важна част от нашият медицински екип“, споделя тя.

Изследователите споделят, че давайки повече отговорности на родителите не е пестене на разходи за болниците, тъй като съотношението сестри-бебета остава същото, просто сестрите стават ментори и учител на родителите.

Майка от Онтарио, участваща в ИФГ споделя, че програмата й е дала увереността, която й е била необходима, че ще успее да се справи с „крехките“ си близнаци, които били родени в 23 гестациона седмица.

Eйми, която не пожела да оповестяваме фамилията й, сподели пред СТВ Нюз, че е била напълно ангажирана в грижите за нейните бебета Пейсли и Джаксън в болница Маунт Синай. На всеки четири часа тя е сменяла пелени, мерила им е температурата или е почиствала техните лица и усти. Тя също така е вземала участие в ежедневните оперативки в неонатологичното отделение, където докторите и сестрите са разисквали грижите за нейните близнаци. Надява се, че Пейсли и Джаксън, ще успеят да се приберат вкъщи някъде около датата на техният термин през март. Eйми споделя, „Участвайки в тази програма, аз имам възможността да се чувствам като майка, не просто да стоя и да гледам отстрани“.

Източник: www.ctvnews.ca

Превод: Ния Бенева – Димитрова