Отбелязахме Световния ден на недоносеносeните деца с нова семейна стая

Отбелязахме Световния ден на недоносеносeните деца с нова семейна стая

По повод Световния ден на недоносените деца – 17 ноември, фондация „Нашите недоносени деца“ откри поредната семейна стая, този път в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, гр. Сливен. Стаята позволява на родителите да останат в болницата и да бъдат с малките герои по време на техния продължителен болничен престой. Новооткритото помещение е оборудвано с всичко необходимо за удобството на семействата – има обособен кът за кенгуру-грижа и кърмене и специални колани за кенгуру-грижа, които придържат бебето на гърдите на майката, за да направят контакта кожа-до-кожа по-комфортен и сигурен. Коланите за кенгуру-грижа са изработени с любезната подкрепа на Hipp България.

img_8450-2877881

Инициативата за изграждане на семейни стаи е част от дългосрочната политика на фондацията за насърчаване на семейно-ориентираната грижа в неонатологичните отделения в страната. За съжаление все още има отделения, където е позволено свиждане веднъж дневно за няколко минути, а в някои градове достъпът е дори веднъж седмично.

img_8504-3157259

Контактът на родителите с бебето е незаменим, не само от емоционална гледна точка, но и поради редица здравословни и научно доказани ефекти. Кенгуру-грижата намалява стреса, регулира терморегулацията, сърдечната и дихателна честота, подобрява съня и намалява моментите на плач на бебето, дори намалява риска от мозъчни кръвоизливи, а с това и рисковете от дългосрочни увреждания. Не е преувеличено да кажем, че прегръдката на мама лекува. 

През изминалите години фондация „Нашите недоносени деца“ е изградила подобни стаи в София и Велико Търново, като част от съвместната кампания на ФННД, „Тройка на разсъмване“ и „Повече българчета за България“, съвместно с Ивентас. През 2017 г. с помощта на дарител, пожелал да запази анонимност, бе открита и в отделението в Пловдив. Следващият проект е за предвиден за неонатологичното отделение в Русе, като фондацията продължава да набира средства за семейни стаи и в други отделения в страната.

Освен с новооткритата стая в Сливен, фондация „Нашите недоносени деца“ отбеляза и с редица други инициативи Световния ден на недоносените деца – 17 ноември. В деня, в който вниманието е насочено към тези най-мънички и борбени герои, в по-големите градове в страната бяха организирани няколко запомнящи се мероприятия:

 • В семеен център „Малки чудеса“ в София бе организиран голям празник. Събитието уважиха както всички семейства, посещаващи центъра, така и много доброволци и приятели на фондацията. 

  wpd-smaller-2252062

  По случай честването Националният дворец на културата също бе традиционно осветен в лилаво.

  46441755_2298685926816786_5948363987941851136_n-6657251

 • Във Варна,съвместно с колегите на фондацията от Карин дом, денят се отпразнува в детски клуб „Варненче“ със семейства на недоносени деца. Темата за дискусията бе ранната интервенция. 
 • Във Велико Търново за поредна година крепостта Царевец бе осветена в лилаво, а неонатологичното отделението МОБАЛ „Стефан Черкезов“ АД в града също посрещнаха празника.

  zabelejitelnosti_thumb-large-1806250
  Снимка: Miroslav Gunov Photogtaphy

Денят бе отбелязан и в отделенията на много други градове в страната, като медицинските екипи сами организираха мероприятията по повод Световния ден на недоносените деца, който вече се превърна в традиция у нас. 

Тази година се отбелязват 10 години, откакто се чества Световният ден на недоносените деца по инициатива на „Европейската фондация за грижа за новородените“ EFCNI. Като част от дългосрочните усилия на EFCNI, на които фондация „Нашите недоносени деца“ е член и партньор, за подобряване на грижите за новородените, до края на годината предстои да бъдат обявени в Брюксел Европейските стандарти за грижа за недоносени бебета и бебета във влошено здравословно състояние. Стандартите са плод на усилията на 220 здравни експерти и техния дългогодишен труд. След това е ангажимент на всяка държава да работи в посока адаптиране и приемане на стандартите на национално ниво. 

В България всяка година се раждат над 6000 недоносени бебета. 30% от тях получават тежки увреждания, а над 50% получават различни по-леки дългосрочни проблеми, които с адекватна ранна интервенция са преодолими. Всеки може да се включи в кампанията „Големи чудеса за малките герои”, като направи своето дарение на специалната платформа www.donate.premature-bg.com или със DMS BEBE на номер 17 777 за абонати на Telenor, Vivacom и A1.