Какво постигнахме през 2020 година

Какво постигнахме през 2020 година

2020 г. сложи своя отпечатък върху всички нас и ни предизвика да променим себе си, направи ни по-сплотени и гъвкави. Разбира се, запазихме своя фокус – подкрепа за най-малките герои и техните семейства, но годината постави пред нас нови предизвикателства, с които трябва да се справяме.

Подобряване на болничната среда и практики

Дарения в неонатологичните отделения в 17 български града:

Дарихме:post_2020_1-5128054

 • 100 защитни костюма за многократа употреба.
 • 100 броя защитни очила
 • 100 броя предпазни шлемове
 • 1200 броя маски за многократна употреба
 • Еднократни медицински маски
 • Дезинфектанти
 • Ръкавици

Благодарение на нашите партньори NEPI Rockcastle – компанията-собственик на Paradise Center и Serdika Center в България, които в края на 2019-та година подкрепиха Фондацията, 17 неонатологични отделения в страната получиха защитно облекло, предпазни шлемове и очила:

1. Клиника по неонатология СБАЛДБ ЕАД, гр. София
2. Национална кардиологична болница, неонатология
3. Неонатология УМБАЛ Свети Георги ЕАД, Пловдив
4. СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна“ ЕООД, неонатология
5. МБАЛ „ПУЛС“ АД, Благоевград, неонатология
6. „Университетска многопрофилна болница за активно лечение д-р Г. Странски“ ЕАД, гр. Плевен, неонатология
7. МБАЛ Смолян, неонатология
8. „Многопрофилна болница за активно лечение – Добрич“ АД, гр. Добрич, неонатология
9. „Многопрофилна болница за активно лечение Д-р Иван Селимински – Сливен“ АД, гр. Сливен, неонатология
10. МБАЛ „ШУМЕН“ АД, неонатология
11. „Университетска многопрофилна болница за активно лечение – Проф. д-р Стоян Киркович“ АД, гр. Стара Загора, неонатология
12. МБАЛ “ Д-р Стефан Черкезов“ АД, неонатология
13. „Многопрофилна болница за активно лечение – Силистра“ АД, гр. Силистра, неонатология
14. МБАЛ Проф. Д-р П. Стоянов, гр. Ловеч, неонатология
15. МБАЛ Д-р К. Попов ЕООД, Карлово
16. УМБАЛ Канев АД, Русе
17. II САГБАЛ „Шейново“, гр. София


2. Медицинска апартураpost_2020_2-9740169

Фондация „Нашите недоносени деца“ дари 2 броя UV-C въздушни пречиствателина Клиниката по неонатология към СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ и видеоларингоскоп за неонатологичното отделение към МБАЛ Добрич АД, благодарение средствата, набрани по време на Десетия юбилеен благотворителен търг, организиран от г-н Ники Кънчев, Дарик Радио и спортно шоу „Гонг“. По дани на организаторите, общата набрана сума от благотворителното събитие е 50 000 лв., от тях 18 735 лв бяха дарени на Фондация „Нашите недоносени деца“.

пост 2020 3Фондация „Нашите недоносени деца“ дари два броя едноканални перфузори на стойност 1560 лв. на Университетска многопрофилна болница за активно лечение – „Проф. Д-р Стоян Киркович“ гр. Стара Загора. Дарението беше направено със съдействието на DB Schenker България, които също дариха средства за закупуването на медицинските апарати.

Фондация „Нашите недоносени деца“ дари интубационни тръби на отделението по неонатология в Университетска многопрофилна болница за активно лечение – „Проф. Д-р Стоян Киркович“ гр. Стара Загора.


Изграждане на Семейни стаи

Изграждането на семейни стаи в болниците, в които родителите да могат да прекарват пълноценно време с недоносеното си бебе, преди изписването му от болницата, е част от дългогодишните усилия на Фондация „Нашите недоносени деца“ за въвеждане на семейно-ориентираната грижа по време на болничния престой на недоносените новородени.

пост 2020 5Тази година бяха открити три семейни стаи – една в МБАЛ Търговище и две в УМБАЛ „Проф. Д-р Ст. Киркович“ АД, гр. Стара Загора. Те разполагат с кът за кърмене и контакт кожа до кожа, преповиване и грижи за бебето. Предвид противоепидемичните мерки, в момента стаите са на разположение на майките на недоносени бебета в периода преди изписването им от болница. Стаите са обзаведени и оборудвани с подкрепата на NEPI Rockcastle – компанията-собственик на Paradise Center и Serdika Center в България, които подкрепиха фондацията през 2019 г.

Събития

Събитие на Сдружение „Екип Вдъхновителите“ в подкрепа на Фондация „Нашите недоносени деца“

пост 2020 6На 29.02.2020 г. Сдружение „Екип Вдъхновителите“ проведе своя първи благотворителен спектакъл в подкрепа на фондация „Нашите недоносени деца“. Сдружението се състои от 16 младежи, 9 от които, родени преждевременно и обединени около каузата да подкрепят и провеждат обществено полезни инициатива. Посланието на спектакъла бе:
„Независимо колко трудности и откази срещате в живота си, колко недостижими са на пръв поглед мечтите Ви, ако вярвате в себе си и сте обградени от хора, с които гледате в една посока, то можете да направите и невъзможното възможно!“. В рамките на своето благотворително събитие „Екип Вдъхновителите“ успя да събере и дари на Фондация „Нашите недоносени деца“ 4 137.47 лв. в името на мисията на Фондацията, а именно – подкрепа за най-малките герои!

Благотворителни базари

Онлайн благотворителен коледен базар „Подари мъничко вълшебство“

пост 2020 8В особена и трудна година като тази, преживяхме много неща, но и научихме, че най-ценното е да се грижим за своите близки, да бъдем заедно, да се подкрепяме и да си помагаме.
А какъв по-добър повод да помагаме и да покажем, че ни е грижа, от магията на Коледа?
За девета поредна година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира своя благотворителен коледен базар „Подари мъничко вълшебство“ в подкрепа на недоносените деца и техните семейства в България.
Заради особените обстоятелства, нямахме възможността да споделим емоцията на това събитие на живо, но въпреки това пренесохме Коледния дух на нашата Фейсбук страница със специалните ни празнични предложения – ръчно изработени коледни играчки, сувенири и бижута, картички и календари, където всички наши приятели имаха възможността да се включат и да подарят на някого мъничко вълшебство.

Инициативи

И през 2020 г. Фондация „Нашите недоносени деца“ отбеляза няколко Световни дни с информационни кампании:

 • Световен ден на кенгуру-грижата
 • Световен ден на прееклампсията
 • Световен ден на кърменето
 • Световен ден на чистите ръце
 • Месец на церебралната парализа
 • Световна седмица на хората с невидими нарушения – видео кампания „Виждам те“ по инициатива на център за детско развитие „Малки чудеса“.
 • Световен ден на недоносените деца

пост 2020 9Тази година отбелязахме Световния ден на недоносените деца с онлайн конференция „РОДЕНИ ТВЪРДЕ РАНО: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца“. На първата по рода си онлайн конференция, взеха участие водещи специалисти в различни области, които дадоха ценни съвети и насоки по въпроси около пренаталната грижа през бременността и превенцията на преждевременното раждане, грижи в неонатологията, проследяване и последващи здравословни предизвикателства, както и цялостно развитие на децата, родени по-рано.

Конференцията се проведе в 5 тематични панела, в които взеха участие водещи неонатолози, акушер-гинеколози, рехабилитатори, офталмолози, стоматолози, психотерапевти, психолози, консултанти по кърмене, логопеди, ерготерапевти и други.

Поради огромния интерес към конференцията осигурихме и безплатен достъп до ценни видео ресурси със специалистите от конференцията „Родени твърде рано“ за всички родители и желаещи да се информират. Видеата са достъпни безплатно на специално създадената страница на Фондацията live.premature-bg.com, след регистрация..

Други

Книжка за близнаци

пост 2020 10През 2019 година турската неправителствена организация El Bebek Gül Bebek, подкрепяща недоносените бебета и техните семейства, издаде книга за деца и родители, посветена на тези близнаци, които се раждат по-рано от очакваното. До момента книгата бе налична на турски и английски език, но благодарение на фондация „Нашите недоносени деца“ вече е достъпна и на български език.

пост 2020 11Настолен благотворителен календар 2021
И тази година за всеки, който искаше да подкрепи дейността на Фондацията, създадохме традиционния ни благотворителен календар, който за броени дни бе изчерпан.

Подаръци за неонатологичните отделения за Коледа
По традиция, непосредствено преди Коледа, организирахме и изпратихме коледни подаръци до 25 неонатологични отделения в страната. Сред коледните изненади всяко отделение получи и от стоплящите плетива за малките герои, създадени от вдъхновяващите ни доброволци от инициативата „Да плетем и шием за недоносените бебета“.

Доброволчески инициативи


Да плетем и шием за недоносените бебета

„Да плетем и шием за недоносените бебета“ е най-мащабната доброволческа инициатива на Фондацията, а дългогодишната отдаденост на доброволците дава възможност до все повече неонатологични отделения да достигат както специалните плетива (октоподи, шапки, терлички), така и толкова необходимите покривала за кувьози, даващи възможност на бебетата за възстановяване в една спокойна и още по-близка среда до тази на майчината утроба. През 2020 г. доброволците от „Плетем и шием за недоносените бебета“ изработиха 1581 плетива (октоподи, елечета, терлички и шапки), както и 269 броя одеяла и покривала за кувьози, които бяха дарени в неонатологичните отделения в страната партньори на кампанията.

Преводачи с кауза
През 2020 г. поставихме началото на още една доброволческа инициатива, насочена към превод на актуални материали по темите на ранното детско развитие. Това се случи в изключително важен момент, когато семействата и децата бяха затворени в домовете си, в голяма степен без достъп до терапевтични занимания и с нужда от идеи и подкрепа за реализиране на различни забавни и развитийни занимания за деца у дома. Осъзнавайки колко предизвикателна е новата ситуация, в която се налага да живеем, заради пандемията от коронавирус, през месец юли стартирахме инициативата „Преводачи с кауза“, в рамките на която се включиха 86 доброволци, които преведоха статии за сайтовете на Център за детско развитие „Малки чудеса“ и Фондация „Нашите недоносени деца“.

Застъпничество
Динамичността на изминалата година бе основание и за още по-активни застъпнически усилия отстрана на екипа на Фондацията. Близката ни работа с неонатологичните отделения в страната бе повод за подаването на няколко сигнала и препоръки към Министерство на здравеопазването, както в името на осигуряването на безопасни и достойни условия на труд за медицинските екипи в условия на пандемия, така и за подкрепа на контакта между родители и бебета, като неизменен компонент от лечението и възстановяването на недоносените деца в неонатологичните отделения. Сред проблемите, към които Фондацията насочи вниманието на институциите бяха:

 1. Липсата на предпазни средства за здравните специалисти от неонатологичните отделения, предпазващи тях и пациентите им от инфектиране и разпространение на COVID-19.
 2. Насоки за работа в неонатологичните звена в условия на пандемия.
 3. Препоръки и насоки към неонатологичните отделения относно организирането на комуникацията със семейства на недоносени деца в периода на пандемията.
 4. През годината Фондацията проведе изследване, свързано с достъпа на родителите до децата им в неонатологичните звена по време на пандемия, а резултатите от изследването бяха представени и дискутирани в рамките на Националната конференция по етика при Българска академия на науките.
 5. Вследствие на тревожните резултати от изследването, посветено на родителския достъп до неонатологичните отделения през 2020 г., Фондацията насочи вниманието на Министерство на здравеопазването към краткосрочните и дългосрочни негативни последици от раздялата върху недоносените новородени, като се позова на международни изследвания и препоръки на СЗО.
 6. В контекста на темата с раздялата между родители и бебета в неонатологични отделения, Фондацията се присъедини към глобалната инициатива „Без раздяла! Заедно за по-добра грижа“, инициирана от Европейската фондация за грижа за новородените (EFCNI).
 7. Извън водещата тема, свързана с адаптирането на практиките на специализирана грижа за недоносените бебета във време на пандемия, през 2020 г., по сигнал на специалистите по неонатология, Фондация „Нашите недоносени деца“ насочи вниманието на институциите към още един съществен проблем – липсата на вит.К(инжекционен разтвор) в аптечните мрежи, което поставя недоносените бебета, а и новородените като цяло, в риск от кръвоизливи и развитие на животозастрашаващи състояния.

Център за детско развитие „Малки чудеса“

1. Обучение по релационна психомоторика
През януари 2020 г. Фондация „Нашите недоносени деца“ организира обучение в Център за детско развитие „Малки чудеса“ по релационна психомоторика с водещ Инна Бранева, психодрама-терапевт, психомоторен терапевт. Обучението бе предназначено за широк кръг от специалисти, работещи с деца и възрастни, като логопеди, психолози, педагози, ерготерапевти и рехабилитатори.

Релационната психомоторика е метод за работа с деца и възрастни като основна цел е подпомагане, възстановяване, подобряване връзката на детето със: собственото тяло; групата; другите, обектите от света /от лат: „relacio“ – връзка/. Развитие на глобалната и фината моторика, основни психомоторни умения като ритъм и равновесие, овладяване и интериоризиране на понятията за пространство и време – база за училищна готовност. Овладяване на езика и вербализиране на преживяванията, улесняване на комуникацията. Подкрепя и съпровожда общото развитие. Като метод, Релационната психомоторика е особено подходяща за работа с деца с проблеми в развитието; хиперактивни и агресивни деца; деца със затруднения в психо-емоционалния статус.
Обучението се проведе в рамките на 2 работни дни по 8 астрономически ч. и включваше теоретично обучение и практически занятия – демонстрация на сеанси по релационна психомоторика, индивидуални и групови.
В обучението взеха участие 13 специалисти.


2. Включване в инициативата Логопед с добро сърце
За трета поредна година сайтът Logopedia.bg организира кампанията „Логопед с добро сърце“. Целта на кампанията е да се осигури по-голям достъп до квалифицирана логопедична помощ, която да достигне до по-широк кръг от нуждаещи се.

По случай европейския ден на логопедията – 6 март, в Център за детско развитие „Малки чудеса“ се проведоха безплатни консултации с логопеда ни Татяна Митова.


3. Зала за психомоторика

пост 2020 12След проведеното обучение по психомоторика в Център за детско развитие „Малки чудеса“ създадохме кът за психомоторика благодарение на нашите партньори от „Един Процент Промяна“. Залата по психомоторика е цветно и уютно място със специални модули в различни геометрични форми, меки играчки и материали, стимулиращи сетивата. Това е пространство за спонтанна и въображаема игра, в което всичко е възможно, но и където има определени правила.


4. Он-лайн консултации със специалисти и неонатолози

Ситуация в страната и извънредните мерки, свързани с превенцията и ограничаването на разпространението на COVID-19, наложи временното преустановяване на терапевтичните занимания и консултиране за деца и семейства в цялата страна. За всички ни бе приоритет да се справим с това предизвикателство, наречено коронавирус (и все още е), но за нас бе изключително важно да останем до семействата, които имат нужда от подкрепа. Гордеем се, че успяхме да бъдем гъвкави и бързо преминахме към опцията дистанционно консултиране. За периода април-октомври всички консултации с терапевтите от Център за детско развитие „Малки чудеса“ – логопеди, психолози, ерготерапевт, специалист ранна детска интервенция, специален педагог бяха безплатни за децата и родителите в цялата страна.

Родителите на недоносени деца, които търсят отговори на ежедневни въпроси, които са наистина важни за тях и не трябва да бъдат пренебрегвани:

 • Въпроси свързани с изписването и отглеждането на недоносените бебета у дома
 • Въпроси, свързани с необходимото проследяване на развитието на недоносените деца, но този път в момент на епидемия се възползваха от виртуални срещи с неонатолози и педиатри,

се възползваха от безплатни дистанционни консултации с неонатолози и педиатри.

В кампанията се включиха:

 • Доц. Христо Мумджиев, завеждащ неонатологично отделение към МБАЛ „Проф. Д-р Ст. Киркович“ АД, гр. Стара Загора
 • Д-р Диана Аргирова, завеждащ неонатологично отделение към УМБАЛ Пловдив АД, гр. Пловдив
 • Д-р Зорница Малинова, неонатолог към Втора САГБАЛ „Шейново“, гр. София
 • Д-р Румяна Манева, завеждащ неонатологично отделение към МБАЛ Силистра, гр. Силистра
 • Д-р Радост Едрева, завеждащ неонатологично отделение към МБАЛ Търговища, гр. Търговище
 • Д-р Кина Николова, завеждащ неонатологично отделение към МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов АД, гр. Велико Търново

За периода 01.04.2020 – 31.12.2020 проведохме повече от 510 безплатни дистанционни консултации със специалистите на Център за детско развитие „Малки чудеса“ и неонатолози.

Кампанията бе подкрепена и от редица дарители, като основния сред тях бе нашият дългогодишен партньор БОРИКА АД.

s_46530fc3aaf11525914ea01c62f1883e-59006695. Група за подкрепа за родители на преждевременно родени бебета

Промените, свързани с пандемията от коронавирус през 2020 г., не подминаха и организацията на неонатологичните грижи в страната. Родителите престанаха да имат достъп до неонатологичните звена, където се възстановяват децата им, което ги постави в още по трудна от и без друго предизвикателната ситуация, в която се намира всеки родител на преждевременно родено бебе.

Това бе причината през месец април да дадем началото на онлайн група за подкрепа на родители, чиито бебета са в неонатологични отделения, водена от психотерапевта и фамилен консултант Ния Коновска.
Сред целите на онлайн срещите в рамките на групата бяха:

 • подобряване на връзката с вашето бебе/бебета
 • работа с разказа около раждането на вашето дете/деца (Каква история за своето раждане бихте искали детето ви да знае и къде е възможно да се постави фокусът?)
 • развиване на по-дълбоко приемане на реалността
 • намаляване на психичния стрес.

Поради високата и все още актуална необходимост от групата, тя продължава да се провежда и през 2021 г.


6. Серия от уебинари

Необичайната динамика на 2020 г. ни провокира да поставим началото на още едно начинание – серия от безплатни уебинари с терапевтите от Център за детско развитие „Малки чудеса“. Успяхме да излъчим десетки серии, адресиращи родителски въпроси, свързани с ранното детско развитие в областта на езиково-говорното, когнитивно, двигателно и психо-емоционално развитие. Уебинарите бяха достъпни за родители през социалните канали на Фондацията и Центъра.

Не на последно място, искаме да благодарим на нашите щедри корпоративни и частни дарители, без които нищо от това нямаше да бъде възможно!

Ако и вие искате да ни подкрепите, можете да го направите по някой от следните начини:

 • С банков превод до:

Фондация „Нашите недоносени деца“
Уникредит Булбанк
IBAN BG24UNCR70001520702588
BIC: UNCRBGSF

 • Със SMS на кратък номер 17 777 с текст DMS BEBE.
 • Epay
 • PayPal