Да повярваме в силата на майчината прегръдка – световен ден на кенгуру-грижата 

Да повярваме в силата на майчината прегръдка – световен ден на кенгуру-грижата 

За седма поредна година, по инициатива на Фондация “Нашите недоносени деца”, на 15 май отбелязваме Световния ден на кенгуру-грижата в България като продължаваме усилията си все повече родители да имат възможност да са близо до бебетата си по време на престоя им в неонатологичните отделения у нас. Неслучайно кенгуру-грижата е наричана „спасителна прегръдка“ – тя може да е наистина животоспасяваща за най-малките бебета и има многобройни ползи и за техните родители. Затова един от основните ни приоритети като фондация през годините, винаги е бил да информираме, да популяризираме, да работим и настояваме за прилагането на този вид грижи в отделенията по неонатология в България. 

 

Кенгуру- грижата – достъпен жест на нежност и закрила

 

Кенгуру-грижата не залага на модерна техника или апаратура, тя разчита на естествения лечебен потенциал, който родителската прегръдка носи за бебето, познаващо единствено допира, миризмата и гласа на майката и бащата. Контактът “кожа-до-кожа” е незаменимият начин, по който родителите могат да подкрепят процеса на възстановяване на новороденото. Ето защо тази практика започва да се прилага все по-скоро след преждевременната поява на бебето, като в някои страни в Европа този процес започва часове след раждането му. Кенгуру-грижите са много повече от емоционална практика, те са животоспасяващи за новородените и превръщат адаптацията и укрепването им в едно по-леко преживяване. Контактът “кожа-до-кожа” помага на бебето както да запази и поддържа телесната си топлина посредством топлата прегръдка на родителите, така и да стабилизира дишането и сърдечния си ритъм и да прекара по-продължително време в дълбок сън, което е определящо за пълноценното развитие на нервната му система. Кенгуру-грижите са метод, базиран на научни доказателства, който, след многогодишно проучване и проследяване на въздействието му върху детското развитие, бе вписан в  новите препоръки на Световната здравна организация (СЗО) за грижата за бебетата родени преждевременно или с ниско рождено тегло от 2022 г. СЗО определя кенгуру-грижите като животоспасяваща практика, която е от критично значение за подобряването на шансовете за оцеляване и укрепване на здравословното състояние на най-малките бебета.

 

Силата на една прегръдка

 • Бебетата, които са имали възможност да се възползват от кенгуру-грижи се стабилизират по-бързо.
 • Кенгуру-грижите помагат на бебетата да подобрят дишането си, благодарение на стабилното дишане на родителите.
 • Сърдечната честота на бебето се стабилизира (сърцето на родителите регулира сърцето на бебето).
 • Температурата на бебето се регулира по-добре. Чрез допира на кожата, то поддържа по-лесно телесната си температура.
 • Кенгуру-грижите спомагат за намаляване на продължителността на болничния престой и нуждата от скъпи здравни интервенции, а участието на родителите в грижите за бебето улеснява и работата на медицинския персонал. 
 • Кенгуру-грижите се препоръчват от Световната здравна организация, а ползите от тях са описани в редица научни изследвания и анализи.

 

Д-р Дони Колева, неонатолог в АГ Болница Д-р Щерев, за ползите от кенгуру-грижата.

 

 

Насърчаваме кенгуру-грижите с нова семейна стая за бебета и родители в Шумен


Като част от усилията ни да насърчим все повече възможностите за практикуване на кунгуру-грижи и въвеждане на семейно-ориентирана грижа за недоносените бебета по време на болничния им престой, сме изключително щастливи, че в днешния ден родителите от още едно неонатологично отделение в България вече разполагат със семейна стая. Пространство, което предлага удобство и уют за най-малките и крехки пациенти и семействата им в неонатологичното отделение на МБАЛ – Шумен. Стаята е изградена и оборудвана с всеки нужен детайл, благодарение на Фондация “Нашите недоносени деца”, със средства, осигурени от корпоративен дарител – „Кока-Кола Юропасифик Партнърс Сървисис България“ ЕООД и кампанията „Големи чудеса за малките герои“.

 


Семейната стая в Шумен е десетата поред, която Фондацията е изградила и оборудвала с помощта на дарители и корпоративни партньори през последните години в различни градове в страната. В момента такъв тип стаи има в София, Пловдив, Велико Търново, Сливен, Русе и Плевен, а две са стаите в болницата в Стара Загора. В неонатологичните отделения във Варна, Силистра, Бургас, Габрово, Шумен, Смолян, София, Благоевград,Търговище и Пазарджик пък има създадени и оборудвани семейни кътове за кърмене и кътове за практикуване на кенгуру-грижи. 

 

За повече достъп на родителите до неонатологичните отделения


За поредна година през месец май, в който отбелязваме Световния ден на кенгуру-грижата, от Фондация “Нашите недоносени деца”, бихме искали да привлечем институционното и обществено внимание върху необходимостта от промяна в практиките в неонатологичните отделения в България с цел да се осигури така необходимата близост и възможност за контакт на родителите с бебетата им по време на раждането и в постнаталния период. В тази връзка, депозирахме отворено писмо до Министерството на здравеопазването, в което изразяваме загрижеността си от продължаващия ограничен родителски достъп до неонатологичните звена в страната. В него се изтъква, че считаме за тревожни затрудненията, свързани с прилагането на международно утвърдени практики и препоръки, с които все още се сблъскват майките и бащите на новородени у нас.

През последните години Фондация “Нашите недоносени деца” се обърна неколкократно към отговорните в България институции с призив и покана да бъдат преосмислени и променени в тази насока и действащите у нас практики за родилни, следродилни грижи и интензивните грижи за високорискови новородени. 

 

“Месец на отворените врати”


За седми пореден път тази година отправихме покана към неонатологичните отделения в страната  да се включат в “Месец на отворените врати”, през който да се предостави възможност на родителите да практикуват кенгуру-грижи и контакт кожа-до-кожа със своите бебета в рамките на няколко часа дневно.

В инициативата се включиха неонатологичните отделения от следните здравни заведения:

 • МБАЛ – Пазарджик
 • Медицински комплекс “Д-р Щерев”
 • МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ АД Габрово
 • „МБАЛ – Добрич” АД
 • УМБАЛ „Канев“ АД, Русе
 • МБАЛ “Д-р Стефан Черкезов“ АД, Велико Търново
 • ДМСГД Варна

 


Подаръчни кутии за най-малките герои


Подаръчни кутии по случай 15 май достигнаха до най-малките герои и родителите им в пет неонатологични отделения в страната, благодарение на партньорство с корпоративен дарител. Изработени от Фондация “Нашите недоносени деца”, те са част от проект, в рамките на който през тази година ще бъдат изпратени 1000 кутии за недоносените деца в неонатологиите в България.

С огромна радост предадохме първите 300 кутии, като посетихме някои от най-малките пациенти в отделенията в МБАЛ – Пазарджик, МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ – Монтана,  Медицински комплекс “Д-р Щерев”, “Майчин дом” – София и СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ в столицата. Мечтата ни е те да достигнат до колкото се може повече краища на страната и в бъдеще проекта да се разшири с подкрепата и на други партньори, за да може да бъдат дарявани на всички родители, които се сблъскват с преждевременно раждане.

В подаръчните кутии за семействата на недоносени деца се крият няколко изненади:

 • Биберон-залъгалка за недоносени (предоставен от NUK);
 • Адаптираният малък наръчник “Бебето ми се роди по-рано” на Фондация “Нашите недоносени деца” с ценна информация за всички родители, които се сблъскват с преждевременното раждане;
 •  Информационна брошура за RSV, респираторно-синцитиалният вирус – вторият най-чест причинител на дихателни инфекции при бебетата, който е особено рисков за недоносените  деца, поради неразвитостта на белите им дробове.  
 • Полезни информационни материали за семействата на недоносени деца; 
 • Карти “Моите първи мигове”;
 • Октопод играчка и плетиво, изработено от сръчните ръце на нашите ДоброТворци от инициативата “Да плетем и шием за недоносените бебета”.

Благодарение нанеуморната работа на ДоброТворците отделенията получиха и покривала за кувьозите на най-малките и крехки пациенти. За родителите, чиито бебета се борят за живота си в неонатологиите, фондацията подготви и специални картички за Световния ден на кенгуру-грижата с топло послание за надежда и прегръдка. 

 


В българските болници кенгуру-грижите все още не се прилагат достатъчно

 

Въпреки научно доказаните ѝ ползи и многобройните препоръки от престижни световни и международни организации, в българските болници кенгуру-грижите все още не се прилагат достатъчно. От създаването си, преди повече от 10 години, Фондация “Нашите недоносени деца” работи активно в посока повече информираност на родителите, както и съвместно със здравните експерти, относно изключителните ползи, които методът “кожа-до-кожа” носи за бебетата и за техните семейства. За нас е изключително важно повече бебета да получат така ценните кенгуру-грижи и те да се превърнат в широкоразпространена практика и в българските болници. За да продължи усилията си в тази посока, Фондация “Нашите недоносени деца” разчита на Вашата подкрепа за разкриването на все по-голям брой семейни стаи в неонатологичните отделения в страната. Всяко бебе от всяка точка на България заслужава да бъде максимално близо до своето семейство!


Всеки, който е съпричастен към каузата на Фондация „Нашите недоносени деца“, може да направи дарение със SMS с текст DMS BEBE на номер 17 777 или тук и да разгледа активните ни ДАРИТЕЛСКИ КАМПАНИИ.