Плацента превия

Плацента превия

Какво е плацента превия?

Ако по време на ехографски преглед по време на бременността ви информират, че имате плацента превия (placenta praevia), това означава, че вашата плацента е прикрепена необичайно ниско в матката и докосва или покрива вътрешната част на цервикалния канал. Когато краят на плацентата се намира в рамките на два сантиметра от ръба на шийката на матката, но не я докосва, говорим за ниско разположена плацента.
Плацентата е орган с форма на “питка” или “палачинка” (от лат. placenta – торта) и обикновено е разположена близо до горната част на матката. Тя доставя на бебето хранителни вещества през пъпната връв.

Опасна ли е плацента превия?

Плацента превия може да бъде опасно състояние, ако продължи до края на бременността.

Наличието на ниско разположена плацента в средата на бременността обикновено не е проблем. С напредването на месеците, тя вероятно ще „мигрира“, издигайки се нагоре от шийката на матката.

Плацентата е прикрепена за матката и всъщност не се движи, но в процеса на разширяване на матката, тя може да се отдалечи от цервикалния канал. По-вероятно е плацентата да бъде разположена и да расте в близост до по-богато кръвоснабдената горна част на матката.

Ако в по-късен етап на бременността плацентата все още е близо до шийката на матката, това може да е причина за сериозно кървене и преждевременно раждане. А ако продължавате да имате плацента превия, когато наближава термина на раждане, ще се наложи да родите с Цезарово сечение.

Статистиките сочат, че около 1 на 250 жени, имат плацента превия по време на раждането.

Как да разбера дали имам плацента превия?

Обикновено предлежанието на плацентата се наблюдава с ехографски преглед между 18-а и 22-а седмица от бременността. Ако се установи, че имате плацента превия, ще се наложи проследяващ преглед през третия триместър от бременността. Вашият лекар може да ви посъветва да почивате повече или да останете на легло и да избягвате сексуални контакти и вагинални прегледи до края на бременността.

Какви са симптомите на плацента превия?

Обикновено няма симптоми за плацента превия, но най-честият признак може да е вагинално кървене през втората половина на бременността.

Кървенето се наблюдава, когато шийката на матката започне да се изглажда или да се отваря (дори съвсем малко), което нарушава функцията на кръвоносните съдове в тази област. От 10 до 20% от жените с плацента превия усещат също така маточни контракции и болка. Ако имате кървене или контракции, незабавно отидете в спешното отделение.Важно е да се отбележи, че ако имате кървене и сте с отрицателен резус-фактор (Rh), ще се наложи да ви бъде поставена инжекция с Rh имуноглобулин, освен ако бащата на бебето също не е с отрицателен резус-фактор.

Какво да очаквам, ако имам плацента превия в края на бременността?

Когато настъпи времето за раждане, ще се наложи Цезарово сечение. В случай на тотално предлежаща плацента, плацентата блокира изцяло цервикалния канал и изхода на бебето. Дори и плацентата само да граничи с цервикалния канал (маргинална плацента превия, placenta previa marginalis), все пак в повечето случаи ще трябва да родите със секцио, защото има опасност от силно кървене, докато шийката на матката се разширява.
Кога ще родите зависи от това на какъв етап сте от бременността, колко тежко е кървенето и от вашето състояние и това на бебето.

Може да се наложи незабавно раждане, ако бебето не се чувства добре или ако имате силно кървене, което не спира. В останалите случаи вероятно ще останете под наблюдение в болница, докато кървенето спре. Може да се наложи и терапия за ускоряване на развитието на белите дробове на бебето и за предотвратяване на други усложнения, в случай че то се роди преждевременно.

Вероятно ще може да се приберете у дома, ако кървенето спре и вашето състояние и това на бебето е добро, и имате бърз достъп до болница. Но е по-скоро обичайно кървенето да започне отново в даден момент и когато това се случи, ще трябва незабавно да се върнете в болницата.

Ако с бебето продължавате да сте в добро състояние, вероятно ще бъде планирано Цезарово сечение около 37-а гестационна седмица. Медицинският екип ще прецени ползите от допълнителното време за развитие на бебето, спрямо риска от изчакване с вероятност от тежка кръвозагуба и необходимост от спешно Цезарово сечение.

Какви усложнения може да причини плацента превия?

 • Силно кървене. Наличието на плацента превия увеличава вероятността от силно кървене при раждането и необходимост от кръвопреливане. Това може да се случи дори след раждането на плацентата, тъй като тя е имплантирана в долната част на матката, която не контрахира толкова добре, колкото горната част. В този случай следродилните контракции не са особено ефективни за спиране на кървенето.
 • Плацента акрета. При жените с плацента превия има по-голяма вероятност от срастване на плацентата към маточната стена, поради което тя да не се отдели лесно при раждане. Това състояние се нарича placenta accreta и може да причини масивна кръвозагуба и необходимост от многократни кръвопреливания при раждането. То може да бъде животозастрашаващо и да се наложи дори хистеректомия, за да се овладее кървенето.
 • Преждевременно раждане. Ако се наложи да родите преди термина, вашето бебе ще бъде изложено на риск от усложнения от преждевременното раждане, като проблеми с дишането или ниско тегло.
 • Следващо преждевременно раждане. Има известни доказателства, че жените с плацента превия, които раждат преждевременно (особено преди 34-а гестационна седмица), са изложени на повишен риск от преждевременно раждане и при следваща бременност.

Кои са рисковите фактори за ниско предлежание на плацентата?

Повечето жени, които развиват плацента превия, нямат изявени рискови фактори. Все пак е по-вероятно е да се развие състоянието, ако:

 • сте имали плацента превия при предишна бременност
 • предишно Цезарово сечение (колкото повече оперативни раждания сте имали, толкова по-висок е рискът)
 • претърпяли сте друга маточна операция (като дилатация и кюретаж, или отстраняване на миома)
 • многоплодна бременност
 • тютюнопушене
 • употреба на кокаин
 • оплождане ин-витро
 • необичайна форма на матката

Рискът се увеличава и с нарастването на възрастта и на броя раждания, които сте имали.

Какво е ваза превия?

При vasa previa някои от кръвоносните съдове на пъпната връв са отделени и преминават през цервикалния отвор, вместо да са събрани в пъпната връв. При контракции, тези кръвоносни съдове може да се разтегнат и разкъсат, което да доведе до много сериозна кръвозагуба на плода и фетален дистрес.

Ваза превия е много сериозно състояние и може да изисква продължително болнично наблюдение.

Източник и снимка: www.babycenter.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Искра Петрова
Преглед и редакция: Милена Стефанова