Преждевременно отлепване на плацентата

Преждевременно отлепване на плацентата

Какво е преждевременното отлепване на плацентата?

Преждевременното отлепване на плацентата (abruptio placentae) е сериозно състояние, при което плацентата се отделя от матката преди раждането на бебето. Тя може да се отдели само частично (частично отлепване) или напълно (пълно отлепване).

Отлепването може да се случи преди или по време на раждането.

Отлепването на плацентата може да лиши бебето от кислород или хранителни вещества, както и да предизвика сериозно кървене, като състоянието е опасно за майката и плода. При отлепване на плацентата се повишава и риска от проблеми с растежа на бебето (ако отлепването е малко и премине незабелязано), от преждевременно раждане или дори мъртво раждане.

Отлепването на плацентата се среща при една на всеки 150 бременности. То е най-често наблюдавано в третия триместър на бременността, но може да се случи и по всяко време след 20-та гестационна седмица.

Какви са симптомите на отлепване на плацентата?

Свържете се веднага с вашия лекар, ако получите някой от симптомите, които могат да сигнализират за отлепване на плацентата:

 • Вагинално кървене, прокървяване или изтичане на оголоплодни води, в които има следи от кръв. В повечето случаи на отлепване на плацентата се наблюдава вагинално кървене, вариращо от няколко капки до силен и внезапен кръвоизлив. Понякога кръвта може да се задържи в матката, зад плацентата и да не получите никакво кървене.
 • Спазми, стягане на матката, коремни болки или болки в кръста.
 • Чести контракции или контракции, които не престават. В една четвърт от случаите, отлепването на плацентата може да предизвика преждевременно раждане.
 • Бебето не се движи толкова често, колкото обикновено.
 • Силно кървене. Обадете се на бърза помощ, ако получите силен кръвоизлив или признаци на шок – чувствате се слаба, припаднете, пребледнявате, потите се, губите ориентация или усещате силно сърцебиене.

Какво ще се случи в болницата?

Ако имате признаци на отлепване на плацентата, ще ви бъдат направени пълни изследвания – включително физически преглед, проследяване на сърдечния ритъм на бебето и ултразвук.

Тъй като не всяко вагинално кървене идва от матката, лекарят ще направи гинекологичен преглед на влагалището и маточната шийка, за да провери дали кървенето се дължи на друга причина като инфекция, разкъсване или цервикален полип.

Ако вие сте с отрицателен резус фактор и имате вагинално кървене, ще трябва да ви се инжектира анти – D имуноглобулин, освен ако и биологичният баща не е също Rh-отрицателен.

Ще трябва ли веднага да родя, ако имам отлепване на плацентата?

Ако сте близо до термина, ще трябва да родите веднага, дори да има минимално отлепване на плацентата, тъй като тя може да се отлепи повече по всяко време. Ако имате силно кръвотечение или има признаци, че бебето не получава достатъчно кислород, ще бъде направено Цезарово сечение.

Все пак, ако имате съвсем слабо кървене и лекарят прецени, че отлепването е минимално и вие и бебето се чувствате добре, може да опитате да родите нормално, стига да останете под наблюдение в болницата, където може да се направи Цезарово сечение по спешност по всяко време в случай на проблем.

Ако наблюдаващият ви лекар прецени, че имате минимално отлепване и сте далече от термина и бебето може да се роди много недоносено, е възможно да вземе решение да отложи раждането, стига вие и бебето да сте добре. В този случай ще трябва да прецените добре риска от влошаване на отлепването на плацентата, спрямо този от преждевременно раждане.

В болницата може да ви бъде назначена и кортикостероидна терапия, за да се ускори процеса на развитие на белите дробове на бебето и да се предотвратят някои други проблеми, свързани с преждевременното раждане. Ще се наложи да останете в болница, за да ви следят отблизо, така че медицинският екип да може да реагира при първи признаци на влошаване на отлепването на плацентата или ако забележи, че вие или бебето не се чувствате добре.

Рискови фактори за отлепване на плацентата?

Не се знае със сигурност какви са най-честите причини за отлепване на плацентата, но състоянието се среща най-често при жени, които:

 • Са имали отлепване при предишна бременност (а ако състоянието се е повторило в поредица от бременности, рискът е още по-голям).
 • Страдат от хронична хипертония, гестационна хипертония или прееклампсия.
 • Имат проблем с кръвосъсирването.
 • Имали са преждевременно изтекли води (преди 37-а г.с.)
 • Имат повишаване на количеството околоплодни води (хидрамнион).
 • Вече са имали прокървяване по време на бременността.
 • Имат многоплодна бременност (отлепването е особено често срещано след раждането на първото бебе).
 • Са претърпели инцидент (особено автомобилна катастрофа), били са нападнати (с удари в корема) или са претърпели друга травма в коремната област по време на бременността.
 • Пушат или употребяват алкохол или психотропни вещества в големи количества.
 • Раждали са многократно или са в напреднала възраст (рискът се увеличава с възрастта).
 • Имат аномалия на матката или фиброиди (особено, ако има фиброиди зад мястото, където е прикрепена плацентата).

Източник: www.babycenter.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Елена Иванова
Преглед: Д-р Елена Павлова