Рехабилитация при бебета и малки деца

Рехабилитация при бебета и малки деца

При изписването на Вашето бебе от неонатологичното отделение не забравяйте да попитате лекарите какво следва от тук нататък. Ако трябва, предварително подгответе списък с всички въпроси, които ви вълнуват около грижите за бебето.
Недоносените деца са високо рискови и дори всичко да изглежда наред с бебето е необходимо по-внимателно проследяване на състоянието му. Попитайте вашия неонатолог как бихте могли да подпомогнете развитието на вашето бебе в домашни условия, с какви специалисти трябва да се консултирате след изписването, нуждае ли се от някакъв вид специфична терапия Вашето бебе след напускане на болничното отделение.
За съжаление, при недоносените бебета често се срещат неврологични нарушения, което означава, че в много случаи те имат нужда от специализирана рехабилитация.

Бебетата, родени твърде рано, са с повишен риск от развитие на ДЦП (детска церебрална парализа) и поради това е необходимо да се отнасяме към тяхното неврологично развитие с достатъчно внимание.
Добре е, скоро след изписването от неонатологичното отделение, да запишете час за преглед при детски невролог (личният лекар ще ви даде направление за целта), който да установи актуалното състояние и развитие на вашето бебе. Задължително споделете с невролога, че детето е недоносено, тъй като тази информация ще му помогне в планирането на подкрепата за бебето ви, ако такава е необходима. Следващият специалист, към когото трябва да се обърнете, е докторът по физикална медицина, който оценява рефлексите на детето и моментното развитие, както и определя от каква гимнастика и за колко време се нуждае детето.

В случай, че на детето ви бъде препоръчана рехабилитация с цел превенция или преодоляване на изоставане в двигателното развитие, потърсете рехабилитатор, с когото и вие и вашето дете се чувстате спокойни и информирани. Рехабилитаторът трябва да отделя внимание както на бебето, така и на вас, като родители, научавайки ви на всичко, което е необходимо да правите у дома в дните, в които той не работи с детето.

Запомнете, че най-важен в рехабилитацията на бебето е родителят. Кинезитерапевтът прекарва относително кратко време в активна подкрепа на двигателното развитие на детето ви чрез масаж и гимнастика, а в останалото време е необходимо да бъдете обучен от специалиста, за да продължите процеса самостоятелно и достатъчно често, за да постигнете оптимални резултати.

Ако детето ви е с поставена диагноза ДЦП, имате право на 10 дни в месеца рехабилитация, която се поема от Здравната каса в специализирано медицинско заведение.