Роден с тегло 456 г, малкият Брейв продължава да се бори за живот

Роден с тегло 456 г, малкият Брейв продължава да се бори за живот

Брейв Лий, чието име значи “смел”, е истинско вдъхновение в Исанти, САЩ, Мъникът е роден в 22-а г.с. с тегло едва 456 г, но въпреки всички трудности и препятствия продължава да се бори за живот и да расте.

Брейв Лий е от бебетата, известни като „микро недоносени“ и е роден четири месеца по-рано от очакваното и с екстремно ниско тегло. Едва 0,13% от ражданията в САЩ са на бебета с тегло под 500 г.

Лекарите не дават почти никакъв шанс за оцеляването му, когато майка му Шакрея отива в болницата в една нощ през месец май със силни болки и спазми. При първите прегледи медицинския екип не открива дори сърдечен ритъм на плода.

„Провериха два пъти за сърдечен ритъм и не успяваха да чуят нищо“, спомня си таткото Ник Лий.

„Бяхме започнали да се примиряваме, че сме го загубили”.

Лекарите също казват на семейството, че вероятно бебето им ще бъде мъртвородено.

„Тогава някой в стаята каза: „Просто проверете още веднъж“. И откриха много, много слаб сърдечен ритъм“, разказва майката Шакрея Лий. Тя веднага е закарана в операционна, за да й бъде направено спешно цезарово сечение.

„През цялото време плаках и се молех на Бог в чакалнята“, припомня си тези трудни моменти таткото Ник.

„После лекарите влязоха и ми казаха: „Бебето е добре. Мама е добре. Но ако бяхте дошли минута по-късно, той нямаше да бъде жив. Не вярвах, че изобщо е възможно това, на което бях свидетел – да се роди толкова малък!“.

Шакрея Лий допълва, че Брейв е бил толкова малък, че е можел да се побере в шепата й.

“Беше може би с размерите на моя мобилен телефон“.

В момента Брейв е все още в интензивното неонатологично отделение на болницата “M Health Fairview Masonic Children’s Hospital” в Минеаполис. Той е претърпял две сърдечни операции, но продължава да показва подобрения в растежа и развитието си. Мъникът вече тежи над 2,5 кг, може да поддържа сам телесната си температура и отваря очичките си и вече не е на кислороден апарат. На 12 август, след 85-дневен престой в неонатологията, при него идва, за да го види за първи път и братчето му Ели, което е на 4,5 години.

„Той вече ни показа, че е много силен“, казва д-р Мелиса Енгъл, неонатолог, която е част от екипа, който се грижи за Брейв в интензивното неонатологично отделение. Тя допълва, че бебетата, които са родени в 22-а гестационна седмица и са преминали през критичната първа седмица от живота си, имат 60-70% шанс за оцеляване. „Много от тях порастват и водят нормален живот. Да могат да се приберат у дома при семействата си е просто невероятно и вдъхновяващо“, изтъква Енгъл.

Семейство Лий споделят, че получават подкрепа от целия щат в организирана кампания за помощ на Брейв. Те вярват, че историята му напомня на мнозина колко красив и ценен е живота.

“В живота винаги ще има препятствия, просто трябва да намерим начините, за да ги преодолеем”, е девиза на таткото на малкия герой Ник Лий.

Родителите на Брейв са създали дневник за историята му и на сайта Caring Bridge.

Източник: kstp.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Цветелинка Пешева