„0% шанс за оцеляване“: Как най-недоносените близнаци в света се противопоставиха на лекарите

„0% шанс за оцеляване“: Как най-недоносените близнаци в света се противопоставиха на лекарите

Когато Шакина Раджендрам започва да ражда в края на 21 г.с. от бременността – повече от четири месеца по-рано от очакваното – й казват, че тази бременност ще приключи със загуба и нищо не може да се направи, за да се спасят близнаците й.

Бебетата й са „нежизнеспособни“, казват лекарите. „0% шанс за оцеляване.“

Една година по-късно обаче и Адиа Лаелин, и Адриал Лука Надарая от Онтарио, Канада, са готови да отпразнуват първия си рожден ден като най-недоносените близнаци в света.

Адиа и Адриал са родени 126 дни по-рано, на 4 март 2022 г., счупвайки предния рекорд от 125 дни, поставен от Kийли и Камбри Иволдт (родени на 24 ноември 2018 г. в САЩ).

С тегло от само 330 г, момиченцето Адиа се ражда 23 минути преди брат си Адриал, който тежи 420 г. С общо 750г, те са най-малките раждани близнаци.

Рекордьорите близнаци Надарая се появяват на бял свят на гестационна възраст от точно 22 седмици. Медицинският екип прави всичко възможно да ги спаси, което нямаше да се случи ако бяха родени 1 час по-рано или иначе казано в 21 г.с.

„Когато започнах да раждам, на бебетата бяха отказани всички животоподдържащи процедури в болницата, в която бях приета, и почти бяха оставени да умрат“, разкрива Шакина.

Това е втора бременност за майката. Шакина за съжаление губи първото си дете, само няколко месеца преди това, в същата болница.

„Бяхме в шок“, спомня си тя.

Единствената утеха, която болницата може да предложи, е „comfort care“ – бебетата биват поставени върху Шакина, докато бавно умират.

„Няма думи, които да опишат емоционалната, психическа и физическа травма, която преживяхме в тези моменти.“ – Шакина
Бащата на близнаците, Кевин Надараджа, си спомня как прекарал нощта буден, „с обляно от сълзи лице“, молейки се за знак на надежда.

На следващия ден Кевин получава онази частица надежда, която желае, когато Шакина бива преместена в болница „Маунт Синай“ в Торонто, която е специализирана в реанимацията и грижата за бебета родени в 22 г.с.

Въпреки че Шакина е настанена в специализираното интензивно неонатологично отделение на болница „Синай“, ситуацията все още изглежда мрачна.

По време на вторият ден от раждането – 21 седмици и 6 дни от бременността – Шакина бива информирана, че ако бебетата се бяха родили дори няколко минути преди да навършат 22 седмици, те са щели да бъдат оставени да умрат.

Екипът се опитва да убеди семейството да се откажат от последващи грижи за бебетата.

„Казаха ни, че това ще бъде „смъртна присъда“ за тях и ще имат много увреждания, но ние настоявахме бебетата да получат шанс да живеят.“ – Шакина

Шакина кърви силно през целия ден, но тя прави всичко възможно да задържи бебетата.

Половин час преди полунощ обаче усеща, че й изтичат водите. Тя е съсипана.

„Мислех, че това е всичко“, спомня си тя. „Те ще умрат и аз ще съм виновна.“

За щастие Шакина е информирана, че водите й всъщност не са изтекли. Изтощена, бъдещата майка бързо заспива.

Шакина се събужда 15 минути след полунощ и този път водите й наистина изтичат.

Като по чудо, в рамките на час и половина, на гестационна възраст от 22 седмици и 0 дни, двете близначе се раждат и са успешно реанимирани.

Битката обаче е само наполовина спечелена.

Адиа и Адриал остават под грижите на болницата почти шест месеца, изправени пред усложнения от мозъчни кръвоизливи, сепсис и рехидратация. И двете бебета имат изключително тънка, прозрачна кожа.
Две седмици след раждането си Адриал внезапно получава перфорация на червата, което води до инфекция на кръвния поток и значително възпаление в цялото му тяло. Неговата крехка кожа страда от обилно обелване всеки път, когато катетърът изисква смяна.

„Гледахме как бебетата почти умират пред очите ни няколко пъти“, споделя Шакина.

Шакина и Кевин биват помолени няколко пъти да обмислят отказ от медицинска помощ, но това само засилва решимостта им; родителите са решени да спасят бебетата си.

Докато лекарите се фокусират върху възможните рискове и бъдещи последствия, Шакина и Кевин избират да се съсредоточат върху напредъка, който постигат техните бебета.

Те прекарват до 12 часа всеки ден до близнаците, държейки ги за ръце и пеейки им. След 161 дни в интензивното отделение, Адиа получава позволение да бъде изписана, а Адриал я последва седмица по-късно.

„Най-накрая успяхме да ги приберем у дома – без дихателни или хранителни тръби.“

Откакто е изписана, Адиа расте „наистина добре“ и отговаря на всички етапи за коригираната си възраст, според Шакина.
Коригираната възраст на недоносеното бебе е неговата хронологична възраст минус броя седмици или месеци, които не са достигнали до термина на майката.

Сега Адиа тежи около 6 кг, което е 18 пъти повече от теглото й при раждане.

„Тя е изключително щастливо и социално бебе и се усмихва по цял ден“, разкрива Шакина. „Тя е много бъбрива и води „разговори“ с нас и играчките си с часове.“

Адриал е приеман отново в болница два пъти, след като е изписан първоначално, прекарвайки няколко седмици в борба с инфекции и респираторни проблеми. След като се завръща от последната си хоспитализация, той се нуждае от домашна кислородна подкрепа.

Адриал вече е надраснал своята сестра близначка и „напредва добре“.

Шакина го описва като „наблюдателен, внимателен и интелигентен“ и – подобно на родителите си – той обича музиката.

„Беше ни много трудно да сме с Адиа вкъщи и Адриал в болницата, но за щастие Адриал вече е у дома, надяваме се този път завинаги!“

Шакина и Кевин са набожни християни и вярват, че силата на молитвата – от приятели, семейство и дори непознати по целия свят – е помогнала за спасяването на живота на децата им.

„Бебетата бяха близо до смъртта толкова много пъти и докато хората се молеха, нещата чудодейно се променяха“, обяснява Шакина.

Адиа и Адриал продължават да бъдат наблюдавани от дълъг списък от медицински специалисти – кардиолози, офталмолози, дерматолози и хематолози, и не само – но като цяло близнаците се “справят страхотно“ и надминават очакванията.

Пожелаваме на Адиа и Адриал – най-недоносените близнаци в света – много щастлив първи рожден ден и очакваме с нетърпение да празнуват още много в бъдеще!

Източник и снимки: www.guinnessworldrecords.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Маргарита Гюрова