Бъбречни проблеми при недоносеното бебе

Бъбречни проблеми при недоносеното бебе

Бъбреците на бебето обикновено узряват бързо след раждането, но особено при бебетата, родени преди 28-а гестационна седмица, могат да възникнат проблеми през първите четири до пет дни след преждевременната им поява на бял свят. Те могат да имат затруднения с балансирането на телесните течности, соли и отпадните вещества на обмяната.

В този период бъбреците на бебето може да имат затруднения с:

  • филтриране на отпадъчните вещества в кръвта, с което се поддържат в подходящ баланс вещества като калий, урея и креатинин.
  • концентриране на урината – т.е. изхвърляне на отпадните вещества от тялото без отделяне на излишни течности.
  • производството на урина, което може да бъде проблемно, ако бъбреците са били увредени по време на раждането или ако бебето е останало без кислород за продължителен период от време.

Поради рисковете за проблеми с бъбреците, персоналът на интензивното неонатологично отделение внимателно следи количеството урина, което бебето отделя и се правят кръвни изследвания за нивата на калий, урея и креатинин. Трябва да се следи внимателно и приемът на лекарства, особено антибиотици, за да се потвърди, че те се отделят от организма. Ако възникнат проблеми с бъбречната функция, може да се наложи медицинските специалисти да ограничат приема на течности на бебето или да го увеличат, така че веществата в кръвта да не се концентрират прекалено много.

Източник: www.healthline.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Любка Димитрова