Безопасен ли е приемът на мелатонин по време на бременност

Безопасен ли е приемът на мелатонин по време на бременност

Бременността нерядко носи със себе си различни смущения на съня, които могат да бъдат предизвикани и от понякога съпътстващите месеците на очакване гадене, киселини, спазми в краката, позиви за често уриниране… А ако сте страдали от проблеми със съня, още преди да забременеете, те могат да се влошат.

Приемът на мелатонин често се препоръчва като безопасно средство за по-добър сън, но дали той е подходящ и в периода на бременност и кърмене? Ето отговор на някои най-често задаваните въпроси.

Мога ли да приемам мелатонин, ако имам проблеми със съня по време на бременност?

Не, приемът на мелатонин не се препоръчва. Обикновено добавките с мелатонин се считат за безопасни и нямат сериозни странични ефекти, но за съжаление, приемът им по време на бременност не е изследван добре. Тъй като за предлаганите на пазара хранителни добавки няма строга регулация, дозите също може да варират в широки граници. Поради тези причини, би било най-добре да не приемате каквито и да е добавки без рецепта по време на бременност или кърмене, освен ако не са одобрени от следящия ви лекар.

Мелатонинът не е ли естествен продукт?

Да, естествен е. Мелатонинът е хормон, който играе важна роля в циклите сън-събуждане. Нивата му обикновено се покачват, след като се стъмни, достигат пик в средата на нощта и спадат малко преди настъпването на сутринта. Приемането на добавки с мелатонин преди лягане би могло да помогне на някои хора да заспят по-лесно. Той се смята за най-полезен, когато се приема в малки дози, за да помогне на хора с променени цикли на съня.

Как влияе бременността на мелатонина в тялото?

По време на бременност плацентата произвежда мелатонин денонощно (не само през нощта). Изследователите са открили общ модел, който може да бъде забелязан по време на бременност – през нощта нивата на мелатонин в кръвта се покачват с времето, особено след 24-а гестационна седмица. Само два дни след раждането, те се връщат до обичайните количества отпреди бременността.

Преди раждането бебетата получават мелатонин от майките си и по всичко личи, че той играе решаваща роля за развитието им. Проучване, в което бременни маймуни са били изложени на постоянна светлина е показало, че липсата на мелатонин забавя растежа на бебетата. Когато маймуните получили добавки с мелатонин, този ефект изчезнал.

Установено е също така, че при бременните жени, които страдат от прееклампсия, нивата на мелатонин са ниски.

Някои изследователи смятат, че добавките с мелатонин могат да предотвратят влошаването на това състояние, като по този начин може да се забави или предотврати преждевременно раждане.

От друга страна, изследователите са открили и пряка връзка между по-високите нива на мелатонин и повишения брой преждевременни контракции. В момента тече проучване, което търси начини за регулиране на този ефект със синя светлина, която потиска мелатонина.

Преди да има повече яснота по тези въпроси, може би е най-добре да опитате да увеличите сами нивата на мелатонин в тялото, вместо да приемате добавки. Добър начин да постигнете това е да намалите осветлението и да изключите ярките екрани като лаптопи, таблети, смартфони и телевизори поне час преди лягане. Изкуствената светлина кара тялото ни да мисли, че е все още ден и му пречи да произвежда мелатонин, който ни помага да заспим.

Изночник: www.babycenter.com

Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Десислава Ценова