Коригирана и календарна възраст

Коригирана и календарна възраст

Възрастта на всяко бебе се пресмята от деня, в който то е родено.

Но когато става дума за растежа и развитието на недоносените, този начин не е особено ефективен или поне би могъл да ви донесе известни безпокойства. Ако сравнявате уменията, двигателното развитие и теглото на Вашето недоносено бебе с едно износено и здраво дете, е напълно нормално бебето да Ви се струва изостанало, дори и в действителност всичко да е наред. Това е така, защото при изчисляване на възрастта от рождената дата не се отчита пропуснатия период на вътреутробно развитие при недоносените.

Поради тази причина се използва понятието коригирина възраст. Тя се изчислява спрямо датата на термина Ви, т.е. кога е трябвало да се роди детето, а не кога се е родило.

Ако например детето ви е родено два месеца по-рано, на двумесечна възраст то ще бъде като новородено по коригирана възраст.

Това трябва да се има предвид винаги, когато сравнявате с други, нормално родени деца, както и ако се ръководите по средностатистически таблици за развитие на бебето. Защото дори когато става дума за напълно нормално родени, здрави, доносени деца, тези таблици могат да създадат на родителите редица притеснения.

Всяко дете е различно и уникално и има свой собствен темп на развитие.

Темповете на развитие са предопределени най-вече генетично и именно от това зависи скоростта, с която съзрява нервната система. Но също така е много важно и в какви условия се развива детето.

Рядко се среща дете, което с еднаква скорост да се развива във всяко едно отношение. При някои се развиват бързо социалните и езикови умения, при други – основните двигателни умения, при трети – фината моторика. Не бива да се тревожите, че темповете на развитие (особено в двигателно отношение) оказват влияние на интелектуалните заложби.

Дали сте започнали да седите стабилно на 5 месеца или на 10, дали сте проходили на 9 или на 15 месеца – това едва ли ще окаже съществено влияние на пълноценността и способностите Ви като възрастни, зрели индивиди.

Дори когато едно дете усвоява основни умения по-късно от своите връстници, ако развитието му влиза в широките рамки за възрастта и щом все пак се развива, то едва ли има повод за притеснение. Отделно от това, всяко дете притежава потенциал да развие определени способности.

Важно е и до каква степен то ще бъде стимулирано, за да ги развие.

Ако смятате, че Вашето недоносено дете се развива по-бавно от връстниците си и по коригирана възраст, тогава вероятно се нуждае от по-сериозно внимание – повече игри, които стимулират уменията, внимание, общуване, говорене, подходяща двигателна активност и т.н.

Рехабилитацията е полезна дори за напълно доносени деца, а за преждевременно родените може да се каже, че е абсолютно задължителна.

Постоянството в работата с кинезитерапевт ще помогне на Вашето бебе да развие двигателните си умения, да нормалиризара подвижността на ставите, да нормализира мускулния тонус (който често пъти при недоносените е проблемен), да подобри защитните сили на организма. Добрата двигателна активност ще подпомогне нормалното физическо, психическо и емоционално развитие на бебето. Не е лоша идея и родителите да бъдат обучени за подходящи масаж и гимнастика, които могат да се извършват в домашна обстановка.

Колкото по-малко е родено детето, колкото по-тежки здравословни проблеми е имало в началото (колко време е било на апаратно дишане /ако е било/, колко време е прекарало в кувьоз и т.н.), толкова повече време щу ме е необходимо, за да настигне своите връстници. Ако и след изписването, бебето е било болно или дори се е наложил болничен престой, то е напълно нормално нещата да се случват малко по-бавно.

В различните държави е различно времето, до което педиатрите отчитат коригираната възраст. Така например в САЩ, тази възраст е 2 г. – 2,5 г. Някои деца наваксват по-бързо, други по-бавно.

Има деца, които до 1 годинка вече са догонили връстниците си.

Няма особена разлика в развитието на едно 5 годишно дете и дете на 4 години и 10 месеца. Колкото повече расте детето, толкова повече намалява несъответствието между коригирана и рождена възраст, докато в един момент изчезне напълно.

Често обаче родителите, в желанието си детето им бързо да навакса пропуснатото, са склонни да го пришпорват в развитието му. Този подход е грешен, не само спрямо самото дете, но и спрямо Вашите очаквания като родители. Отпуснете и се радвайте на детето си. Все пак то е живо и е при вас.

Сега то има най-голяма нужда от Вашата обич, подкрепа и всеотдайност.

Приемете, че Вашето дете е специално и се нуждае от специален подход. Това не означава, че не трябва да го стимулирате. Тъкмо напротив – колкото по-голямо внимание отделяте на детето, колкото повече стимули използвате за развитието му под формата на игри, упражнения и пр., толкова по-добре ще се развива детето ви.

Само трябва да се ръководите от един простичък принцип – заниманията продължават до тогава, до когато бебето дава индикации, че му е приятно. Ако ви се усмихва – усмихвайте се и вие, ако ви гука – гукайте заедно с него. Ако се опитва да става – помагайте му, слагайте играчки на високо, за да ги достигне.

Показвайте му как се правят различни неща. Ако прояви интерес се опитайте да го задържите и стимулирате. Но не насилвайте нещата, защото това може да доведе до отрицателен резултат.

Никой не е щастлив, когато не може да отговори на очакванията на любимите си хора. Дори бебетата.

Оставяйте бебето често по корем, колкото може повече и колкото бебето понесе. Не е изключено бебето да се съпротивлява, защото голяма част от първите си седмици (а и месеци), то е прекарало легнало по гръб в кувьоза. Но стоенето по корем е изключително полезно за двигателното развитие на детето.

Малко по малко то ще започне да изправя главичката си и да я държи стабилно, след няколко месеца ще започне да се опитва да се изправя на ръчичките си, след това на крачетата, след още няколко е възможно да пропълзи. Оставяйте интересни играчки около него, нека се опитва да ги достигне.

Говорете му, като стоите зад него – ще се научи да се обръща по посока на гласа ви. Но нека всичко става бавно и постепенно, а ако бебето Ви покаже, че вече не му е приятно – прекратете заниманията.

Ако въпреки всичко бебето продължава да изостава осезателно в развитието си – задължително се консултирайте с Вашия педиатър, но не губете надежда!

 

 

 

Етикети:, , ,