Недоносените бебета могат да извлекат неизброими ползи от кенгуру-грижите

Недоносените бебета могат да извлекат неизброими ползи от кенгуру-грижите

Контактът „кожа-до-кожа“, още наречен кенгуру-грижа, има впечатляващи позитивни ефекти, както върху недоносените, така и за доносените бебета.

Може да сте чували, че контактът „кожа-до-кожа“ – още наречена  кенгуру-грижа – има много ползи за майката и нейното бебе. Наистина, той е свързан с подобряване на умственото развитие, здравословното тегло, улеснява кърменето и други. От статията ще научите повече за кенгуру-грижата и защо този метод на свързване с бебето е изключително ползотворен.

Какво е кенгуру-грижа?

Контактът „кожа-до-кожа“ между майките и новородените за първи път е използван в неонатологични отделения в Богота, Колумбия, където са имали недостиг на кувьози за бебета с тежки болнични инфекции. Неонатолозите Едгар Рей и Хектор Мартинез се обръщат към природата – конкретно към кенгурутата, които допират до себе си малките си веднага след като се родят. Докторите изпращат майките по домовете им с инструкциите да слагат пелени на техните бебета, но да ги допират голи до техния гръден кош между двете гърди в изправена позиция, колкото се може по-често, и да ги хранят само с кърма.

Докторите открили, че контактът „кожа-до-кожа“ не само позволява на майките да напуснат болниците (което намалило натовареността), но и също намалило зависимостта и нуждата от кувьози за техните бебета. И най-изумителното? Докторите наблюдавали как нивата на смъртност рязко спаднали от 70% на 30%. 

Сега лекари и здравни експерти от цял свят препоръчват този контакт на „кожа-до-кожа“,  наречен кенгуру-грижа, на всички майки с доносени или недоносени бебета. Контактът може да трае от 60 минути до 24 часа на ден, като той може да бъде извършван и от бащите.

Ползи от  кенгуру-грижата

„Физиологията и проучванията предоставят значителни доказателства, че кенгуру-грижите са не просто безопасни, но дори превъзхождат използването на технологии като кувьози.“, казва д-р Нилс Бергман, завеждащ болница за родилна помощ Mowbray в Кейптаун, Африка, където докторите имат по 7,000 раждания на деца на година.

„Лишаването на бебета от контакта „кожа до кожа“ създава алтернативни пътища на стрес в мозъка, които могат да доведат до ADD (дефицит на внимание), колики, проблеми със съня и други“.


Ето някои важни ползи от кенгуру-грижата.

По-добра адаптация извън утробата

“Затруднената терморегулация е много често срещан проблем при бебетата, особено недоносените“ казва Малика Шах, асистент по педиатрия и неонатология в Медицинския факултет на Северозападния университет Файнберг. Когато бебето е било в утробата, на него не му се е налагало да регулира своята собствена температура. Тъй като температурата на кожата е същата като в утробата, за бебето ще е по-лесно да се адаптира към новата среда след раждането.

Подкрепя умственото развитие

Недоносените бебета, които са получили  кенгуру-грижа, имат по-добро функциониране на мозъка на 15-годишна възраст, равняващо се на това на връстниците им, родени на термин, в сравнение с тези, които са били поставени в кувьоз, показват данните от едно канадско проучване. Когато бъдат стабилизирани сърдечния ритъм, дишането и се подобри съня на бебето, мозъкът е по-способен да се развива, казва Лудингтън.

Поддържане на  здравословно тегло

Проучване на Cochrane Library прави заключение, че контактът „кожа-до-кожа“ значително увеличава наддаването на тегло при новородените. „Когато на бебетата им е топло, те няма нужда да използват своята енергия, за да регулират температурата на тялото си.“ споделя Лудингтън. „Вместо това те могат да използват тази енергия, за да растат“. Бебетата, които са получили кенгуру-грижа имат по-голяма възможност за получаване на кърма, тъй като повлиява положително на количествата майчино мляко. 

По-лесно кърмене

„Новородените инстинктивно имат по-силно усещане за мирис. Точно затова, поставянето на вашето бебе „кожа-до-кожа“ му помага по-лесно да намери зърното и да започне да суче“, споделя Кейти Дънинг, клиничен координатор по бременност и раждане в Маунт Синай.

Всъщност, майките, които са практикували  кенгуру-грижа, са били по-склонни да кърмят изключително и средно – тези майки са кърмили с три месеца повече от тези, които не са практикували контакта „кожа-до-кожа“, показват данните от проучване в Neonatal Network.

По-здравословен сърдечен ритъм и дишане

Бебета, които са страдали от респираторен дистрес, но са бели поставени кожа-до-кожа с някой от родителите, са получили облекчение в рамките на 48 часа без респиратори. Изследванията показват, че сърдечният ритъм на бебета, получили  кенгуру-грижи, е много по-стабилен, от този, на бебета, които не са получили такива.

Подобрен имунитет

„Недоносените бебета имат слаба имунна система – по-податливи на алергии, инфекции, проблеми с храненето. Ранният контакт „кожа-до-кожа“ драматично намалява тези проблеми“, д-р Нилс Бергман.

Повече кърма

„Когато майката и бебето са заедно, хормоните, които регулират лактацията, се балансират, подпомагайки произвеждането на повече мляко.“  –  д-р Шах.

Намаляване на феталния дистрес и болката

Само 10 минути от поставяне на бебето „кожа-до-кожа“ се наблюдава намаляване на нивата на стресовия хормон кортизол и увеличава нивата на т.н. „хормон на гушкането“  – окситоцин, който стимулира парасимпатиковата нервна система, като така кара бебетата да се чувстват спокойни, казва Лудингтън. Нейното проучване в AACN Clinic Issues показва, че когато недоносените са в позиция „кожа-до-кожа“, те реагират по-малко на теста с убождане в петата за вземане на кръв, често срещан източник на болка сред недоносените. 

По-добър сън за бебето

По-малко стрес = по-добър сън. Недоносените бебета, които са изпитали контакта „кожа-до-кожа“ са имали много по-дълбок сън и са се събуждали по-рядко от тези, които са били в кувьози, съобщават от списание Pediatrics.

Насърчаване на връзката с бащата

„Още от утробата бебетата разпознават гласа на бащата“, казва Джийн Кранстън Андерсън,  която прави изследвания относно кенгуру-грижата, преподавател на медицински сестри в университета Кейс Уестърн Ризърв в Кливланд. “За бебетата контактът „кожа-до-кожа“ с бащата действа успокояващо и им помага в изграждането на връзката между тях.”

Превенция на следродилна депресия

Различни изследвания показват, че кенгуру-грижа намалява следродилната депресия. Според MCN – Американското списание за майчина/детска грижа, функцията на надбъбречната жлеза на майката се влияе негативно от раждането и контактът „кожа-до-кожа“ може отново да активира пътищата, за да сведе до минимум риска от депресия. Още повече окситоцинът, който се отделя при грижата „кожа-до-кожа“, намалява тревожността на майката и насърчава привързаността, като допълнително намалява риска, казва Дънинг.

Как да практикувате  кенгуру-грижа?

Когато става дума за кенгуру-грижа, колкото повече, толкова по-добре, но според Лудингтън – първите два часа след раждането са най-важните по отношение на адаптирането на бебето в новия свят.

След това, продължителният контакт „кожа до кожа“ все още може да е полезен, особено за недоносените, които са се родили с ниско тегло и са неспособни да регулират своята собствена температура. Като алтернатива на кувьоза, д-р Шах препоръчва недоносените бебета да получават често кенгуру-грижа –  поне през първите 20 седмици от живота им. „Правете го толкова дълго, колкото и на бебето и на родителя им е приятно“ казва тя. Когато вашето бебе започне да се сърди и се опитва да се махне от вашите гърди, това е добър знак, че трябва да го оставите само.

Как да започне практикуването на кенгуру-грижа:

  • Родителите трябва да са седнали удобно в тиха, слабо осветена и усамотена стая;
  • Поставете бебето, обуто с пелена (и шапка, ако е необходимо, за да му е топло), на вашите гърди за поне 20 минути;
  • Това сплотяващо време може да се извършва и от майката, и от бащата. Ако  кенгуру-грижата се изпълнява между храненията, оставете бебето с бащата, след като майката го е накърмила.

 

Автор: Алейша Фетърс и Трейси Мaкгинис
Източник: www.parents.com

Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Ивон Кръстева