Групи за психологическа подкрепа на родители на недоносени деца – не сте сами!

Групи за психологическа подкрепа на родители на недоносени деца – не сте сами!

Колко е важно за родителите на недоносени деца да не се чувстват сами след раждането? Кой би разбрал добре чувствата им? Кой би споделил притесненията им? Кой знае точно кои думи искат да чуят и как да ги подкрепи?

Самотата съпътства по много начини едно преждевременно раждане. Самотата на новороденото дете, което трябва да бъде отделено от майка си, за да получи нужните животоспасяващи грижи. Самотата на майката, която няма бебе до себе си в болничната стая и се прибира вкъщи с празни ръце. Самотата на бащите, които се чувстват безсилни да помогнат или защитят най-важните за тях същества – майките на техните деца и бебетата си.

Преждевременното раждане е изключително стресиращо събитие за цялото семейство и най-често и съвсем разбираемо вниманието и грижите са насочени изцяло към новороденото. С работата си, Фондация “Нашите недоносени деца” допринася от години за подобряване на грижите за недоносените бебета в България, бори се за въвеждане на утвърдени на световно ниво практики като кенгуру-грижа (контакт “кожа-до-кожа” между майката и бебето) и насърчаване на кърменето, както и за така важната специализирана помощ при проследяване на развитието на преждевременно родените бебета.

Осигуряването на психологическа помощ за родителите още в болничното заведение или по време на престоя на бебето в интензивното неонатологично отделение, също е заложено като необходим приоритет в здравните услуги на повечето развити страни. Предизвикателствата за семействата продължават и след изписването – притеснение дали се справят добре с грижите вкъщи, чувство на безпокойство и несигурност дали детето им расте и се развива добре след всичко, през което е преминало, нужда от специални грижи или помощ за проследяване на развитието.

От Фондация “Нашите недоносени деца” винаги сме чувствали особено силно нуждата да бъдем до родителите в тези трудни за тях моменти. С началото на COVID пандемията екипът ни, заедно с Център “Малки чудеса”, пренасочи усилията си в посока оказване на дистанционна психологическа помощ. Положителния отзвук и натрупания опит ни позволиха да осъзнаем, че по този начин имаме възможност да сме близо до родители от цялата страна и дори от чужбина, или близките им, които се сблъскват с предизвикателствата на преждевременното раждане, грижи за недоносено бебе, загуба или грижи за дете с увреждания.

Нуждата от подобни групи остава особено силна, като се има предвид, че при преждевременно раждане в България все още е честа практика родителите да имат ограничен достъп до своите бебета за дълъг период от време. В повечето случаи родителите разполагат с ограничена (често само телефонна) информация относно развитието на тяхното бебе и престоя му в интензивното неонатологично отделение и изпитват чувство за несигурност относно какво предстои и как ще посрещнат нуждите на децата си при евентуалното им изписване от болница, тъй като не получават никаква подготовка или обучение, свързани с грижата за недоносено новородено.

Известно е, че тревожността, която се отключва при родителите на недоносени бебета е изключително силна не само поради факта, че в повечето случаи раждането е настъпило неочаквано, а и защото съдбата на детето им и последиците са неясни. Семействата са изложени на високи нива на стрес и тези обстоятелства влияят и на психичното здраве на самите родители, както и на връзката им с децата на по-късен етап. Тази тревожност се подхранва и от вината, която най-често майката чувства за състоянието на своето бебе, както и от невъзможността да направи каквото и да било, за да му помогне. Много от родителите, които се прибират без бебе у дома, чувстват, че сякаш ролята им на родител е била отнета – те все едно не са встъпили в нея напълно. В психологическата практика състоянието на посттравматичен стрес е сред най-често срещаните при родители на деца, преминали през интензивно отделение, както и майките и бащите на деца с увреждания или сериозни заболявания.

 

Нашата цел е да обърнем внимание на родителите и да им помогнем за:

 

  • преодоляване на тревожността (чрез споделяне с други родители в подобна ситуация, както и посредством различни терапевтични практики за подобряване на емоционалния им баланс);
  • да почувстват родителската си роля по-близо (групата дава възможност на родителите да се свържат по между си през новата им роля; често задачите в групата включват действия, в подкрепа към детето – така че родителите да има с какво да допринесат за неговото подобрение; получават информация, полезна за етапа в който детето и те се намират, както и такава, свързана с полагането на грижи след това;
  • изграждането на общност, в която да споделят и да обменят информация;
  • създаване на по-добри предпоставки за изграждане на връзката родител-дете (практики и дискусии с цел облекчаване на чувствата за неприемане и вина, работа с гнева, разговори с психолог относно акценти и приоритети в общуването с детето).

В групите за психологическа подкрепа на Фондация “Нашите недоносени деца” родителите имат възможността да споделят своите преживявания с други родители в подобна ситуация, да получат и дадат подкрепа и информация, за да се почувстват по-силни и по-малко сами. Те могат да работят за подобряване на връзката с бебето/бебетата си, за преработване на спомена от раждането, развиване на по-дълбоко приемане на реалността и намаляване на психичния стрес.

 

Броят на родители и близки, които се включват в програмите за психологическа помощ расте с всяка изминала година.

 

Благодарение на дарители, Фондация “Нашите недоносени деца” осигурява помощ и подкрепа чрез  Група за подкрепа и взаимопомощ, ако бебето ви е още в болница, Група за подкрепа и взаимопомощ, когато бебето ви е вкъщи, Група за родители на деца с увреждания, както и Подкрепа за родители, преживели загуба, като срещите, водени от семейния психотерапевт Ния Коновска, са безплатни за семействата.Може да се включите в тях по всяко време, след предварителен разговор с терапевта Ния Коновска.Само за миналата 2021 година в групите са участвали 60 семейства и броят им се увеличава постоянно. 

Осигурява се и психологическа помощ под формата на Индивидуално психологическо консултиране, Семейна психологическа терапия, Консултация за близки на семейства, преживяващи травматично събитие и Емоционална подкрепа за жени в рискова бременност.

Когато очакваш нов живот, всичко изглежда толкова живо. Истинско. До онзи момент. В който нищо вече няма смисъл. Онзи момент, в който животът ти отнема детето, щастието, смисълът. Отнема ти всичко. Разграбва те целият. Оставя те разбит на милиони парченца, които нямаш сила, желание и воля да събереш. Искаш да бъдеш отвят от вятъра и отнесен там, където е онази загубена част от теб. Не виждаш и не усещаш хората до себе си, защото тежкият юрган на скръбта просто те е затиснал. И си сам. Болезнено сам. Безпомощно сам.

Знаеш, че трябва да продължиш напред. Но как? Къде е това „напред“? Как се започва всичко отново? Знаеш, че имаш нужда от подкрепа, но нямаш сили да я получиш, да я приемеш. Скролваш с празен поглед по екрана на телефона и търсиш други истории като твоята, защото имаш нужда да знаеш, че тази съдба не е само твоя. Има и други хора, които са минали през този ужас и някак са успяли да се справят с него.

Тогава попадаш на снимка и цитат, който сякаш току-що си написал. Усещаш го такъв – като излязъл от твоята душа. И ти се иска и до теб да има някой, който да те разбере, да те усети, да те преведе през мрака. И когато осъзнаеш нуждата си от помощ, в този момент срещаш Твоя терапевт. Човек, който ти подава ръка и през болката, несигурността, страха успява да докосне онази блещукаща светлинка, която е останала някъде дълбоко скрита в теб. И те връща тук и сега, за да си дадеш шанс да видиш онова напред. Благодарение на срещите ни днес знам, че има напред. Знам, че мога да тръгна към него.

Това е история, която ни дава надежда, вяра и усещане, че всичко, което правим има смисъл. За нас е особено важно и удовлетворяващо, че има все повече осъзнатост за значението и необходимостта от подобна подкрепа.

Благодарим на всички дарители, които допринасят за възможността да подпомогнем семействата и да сме до тях в този особено труден и кризисен житейски етап.

 


Как да помогна?

Ако искате да подадете ръка, за да осигурим възможност за безплатна и дългосрочна психотерапевтична подкрепа на онези родители и близки, които преминават през тежки моменти или загуба, може да го направите като изпратите дарителски sms на номер 17 777 с текст DMS RODITEL.

Чрез месечен абонамент за DMS RODITEL на кратък номер 17 777 също може да помогнете на семействата, сблъскали се с немислимото, да почувстват подкрепа и да продължат напред с вяра в човечността.

Можете да направите и дарение по банков път с основание “Дарение психологическа подкрепа”
Фондация „Нашите недоносени деца“
Уникредит Булбанк
IBAN BG24UNCR70001520702588
BIC: UNCRBGSF

Или да ни подкрепите през платформата PayPal с еднократно или месечно дарение.
*Набраните средства се използват за безплатно психологическо консултиране на родители, преживели загуба, както и за организиране на групи за взаимопомощ за родители на недоносени бебета и родители на деца с увреждания. 

Вярваме, че заедно ще помогнем на родителите да успеят да погледнат към бъдещето с повече вяра и смисъл!Научи още по темата: