Необходима е промяна в грижите за недоносените деца

Необходима е промяна в грижите за недоносените деца

Близо 600 души се включиха на живо и онлайн в конференцията „Родени твърде рано: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца”, която се проведе в Capital Fort в София на 19 ноември. Събитието беше организирано от Фондация “Нашите недоносени деца”, която тази година отбелязва 10-та годишнина от създаването си, съвместно с Българската асоциация по неонатология по случай Световния ден на недоносените деца – 17 ноември.

Конференцията премина при огромен интерес и в нея взеха участие не само водещите медицински експерти и развитийни специалисти в България с опит в грижата за недоносените деца, но и много техни колеги от цялата страна, както и родители на преждевременно родени бебета, журналисти и заинтересовани от представените теми гости. Всички те имаха възможност не само да се запознаят с представените лекции и новости, свързани с проследяването на бременността и превенцията на преждевременното раждане, медицинските грижи за недоносените деца и тяхното проследяване, както и развитието им от ранното детство до предучилищна и училищна възраст, но и да обменят знания и опит, да зададат своите въпроси и да се включат в дискусии с присъстващите специалисти.

Фокус на събитието беше късното проследяване на преждевременно родените деца и то започна с излъчването на специално създадения за него кратък филм “Родени твърде рано: Историята на Ирина и Катерина. Геройски истории за вярата, силата и обичта”. В него режисьорът Камен Коларов и екипът му представят историята на двете сестрички, появили се на бял свят в 27-а г.с. чрез разказа на майка им Василка Терзийска. Един неподправен и дълбок поглед в реалните трудности и предизвикателства, които съпровождат отглеждането на преждевременно родените деца. Неизвестността, самотата и бюрократичните пречки, с които се сблъскват родителите и силата да продължат напред, превърнали Василка в един от инициаторите на проекта за създаване на Център за детско развитие “Малки чудеса” и член на Управителния съвет на Фондация „Нашите недоносени деца“.

 

“Родени твърде рано: Историята на Ирина и Катерина.
Геройски истории за вярата, силата и обичта”

 

 

Необходимостта от комплексна подкрепа за преждевременно родените бебета и семействата им в медицински и социален аспект, бе изтъкната и в поздравителен адрес за конференцията от министъра на здравеопазването Асен Меджидиев, който беше връчен при откриването на събитието от д-р Лидия Чорбанова, зам. министър на здравеопазването. В него МЗ посочва, че подобряването на политиките за майчино и детско здраве са във фокуса на Националната здравна стратегия 2030. Оставаме с надеждата посочените приоритети да не останат само в сферата на добрите пожелания.

Всяка лекция на конференцията даде много ясна представа за спецификата и същността на проблемите, които носи преждевременното раждане. Презентациите на медицинските специалисти обхванаха почти в хронологичен ред неговите основни и най-важни етапи – от генетичните фактори и качествените грижи и необходими прегледи през бременността, до самото раждане, следродилната грижа и така нужното късно проследяване на недоносените деца.

 

Превенция на преждевременното раждане

 

Проф. д-р Алексей Савов говори за актуалните проучвания в областта на генетичните фактори, които може да са предпоставка за преждевременно раждане, а д-р Борис Стоилов представи техники за пренатална диагностика и различни видове скрининги, които биха помогнали на медицинските специалисти да открият навреме най-честите усложнения на бременността, като прееклампсия или аномалии на плацентата.

 

Недоносените бебета имат нужда от щадяща и комфортна грижа в неонатологичното отделение

 

Специално внимание беше посветено на важността на грижите за недоносените деца след раждането – необходимостта от комфортна и щадяща грижа, насочена към по-доброто им психо-неврологично развитие, в лекцията на неонатолога Доц. д-р Христо Мумджиев. Промени в подхода и практиките, които да бъдат насочени не само към оцеляването на недоносените бебета, което благодарение на постоянния напредък в медицината е възможно във все по-ранни седмици, но и към гарантиране на един нежен и плавен преход към средата извън утробата, който се оказва ключов за крехката им нервна система.

 

Леки мозъчни дисфункции и училищни затруднения при недоносените деца

 

Беше посочено, че 50 до 70 на сто децата, родени с изразена недоносеност имат проблеми при отглеждането вкъщи и затруднения в училище, като тези мозъчни дисфункции биха могли да зависят до известна степен и от ранните грижи за тях. При много преждевременно родени бебета може да има изоставане в моториката, езикови проблеми, проблеми с вниманието и трудности в училище на по-късен етап. Точно затова и фокусът на съвременните интензивни грижи е насочен все повече и към осигуряване на оптимални условия за развитие на мозъка, които целят по-щадящи и неинвазивни практики, спокойна среда, комфортни позиции в кувьоза, грижи за кожата, редуциран брой стресиращи процедури. Изключително важно е и включването на семейството в грижите за недоносеното бебе, повече пряк контакт с родителите както и оптимално хранене чрез осигуряване на майчина кърма, там където е възможно.

 

Как да направим така, че повече недоносени бебета да се хранят с кърма?

 

За кърменето на недоносеното бебе, което може да се случи дори в ранните седмици и за ползите от него, както и начини за насърчаването му и техники за подпомагането му, говори и Христина Янева – Хедра, IBCLC и консултант по кърмене. Тя също изтъкна ползите от близостта с родителите, контактът кожа-до кожа и кенгуру грижата не само за успешното хранене с майчино мляко, но и за развитието на бебето и връзката му с майката и бащата.

 

 

Ранна реанимация на преждевременно родените бебета

 

Беше обърнато специално внимание и на съвременните практики за правилен подход към грижите в първите минути след раждането и при реанимацията в родилна зала, които също са част от профилактиката на късните усложнения при недоносените деца. За използването на оптимално щадящи методи за подпомагане и стабилизиране на дишането и лечението със сърфактант, които да осигурят максимално добра адаптация и намаляване на честотата на бронхопулмоналната дисплазия и неврологичните увреждания, говори Доц. д-р Ралица Георгиева.

 

 

Късно проследяване и грижи за недоносеното бебе след изписването му от болница

 

Изключително важно е и по-късното проследяване на недоносените деца, като беше поставен акцент на необходимостта те да бъдат ваксинирани заради по-слабо развитата си имунна система и нуждата от имунопрофилактика, която да отчита особеностите и рисковите фактори при тях, беше фокусът на представянето на Проф. Д-р Боряна Слънчева. Проследяването включва и наблюдение от различни специалисти, предвид някои усложнения, които засягат често недоносените деца като ретинопатия, нефрологични проблеми и бронхопулмоналната дисплазия, за които беше предоставена подробна информация от специалистите д-р Гергана Светославова, д-р Галя Рашкова и д-р Милена Янкова.

 

Профилактика срещу респираторния синцитиален вирус

 

За профилактиката срещу респираторния синцитиален вирус RSV и терапията срещу него, говори изключително подробно отново Доц. д-р Ралица Георгиева. От презентацията ѝ стана ясно, че инфекциите на долните дихателни пътища, сред които са и тези, причинени от RSV, са водеща причина за смъртност при кърмачетата и могат да доведат до астма.

Терапията срещу респираторния синцитиален вирус може да предотврати хоспитализация и тежко протичане на заболяването при над 40% от недоносените деца, посочи тя. Д-р Георгиева предостави подробна информация за действащата в момента програма за профилактика на RSV, в която може да се включат всички деца, родени под 32 гестационна седмица на възраст до 6 месеца, както и родените между 33 и 36 г. с. до шестмесечна възраст при наличието на рискови фактори.

 

Двигателно и невромоторно развитие на недоносеното бебе

 

За ортопедичните заболявания при недоносените деца и проследяването и терапията на невромоторното развитие говориха ортопедът Доц. д-р Венелин Алексиев и Несрин Шюкри, кинезитерапевт и войта терапевт.

 

Грижата за недоносените деца трябва да бъде основана и на сътрудничеството между родителите и медицинските специалисти, изтъкнаха в своите презентации специалистите от Фондация “Нашите недоносени деца”, които говориха на конференцията.

 

Ключовата роля на комуникацията между лекар и пациент

 

На базата на своя дългогодишен опит от работата с деца и родители, те подчертаха колко е важна добрата комуникация между всички страни, които полагат грижи за едно недоносено дете и как тя понякога може да бъде затруднена в особено тежките моменти. Необходимо е разбиране за изключително трудното емоционално състояние, през което преминават родителите след едно преждевременно раждане, посочи в лекцията си Ния Коновска, психотерапевт към фондация “Нашите недоносени деца”. Страховете, неизвестността, болката и чувството на вина, които се отразяват и на връзката им с бебето. Колебанието дори да го докоснат, което често се тълкува като нежелание да бъдат до детето си. Трудност по време на свижданията да установят какъвто и да е контакт с него, както и да разберат предоставената им информация.

 

 

От своя страна, лекарите също са изправени пред огромни предизвикателства, напрежение и тревожност и често в болничната среда не разполагат нито с време, нито с подходящо или спокойно място, в което да общуват с родителите. Психологическата подкрепа за персонала и в здравните заведения е тема, която не се взима предвид, а би помогнала изключително много за повече разбиране и сътрудничество между двете така важни страни, отговорни за бъдещето на всяко недоносено бебе. Лекарите са неизменна част от всяко лечение, не само с работата си, но и с добрата комуникация, която също би могла да има лечебен ефект за най-малките им пациенти, чрез добрата връзка която изграждат с родителите си, посочи Ния Коновска.

 

Как се отразява дългата раздяла на бебето и неговото семейство?

 

За последиците от раздялата на бебето с родителите и необходимостта от психологическа помощ в отделенията, говори и Петя Йорданова, детски психолог в център за детско развитие “Малки чудеса”. Тя изтъкна колко е важно родителите да бъдат включени в грижата за децата си. Раздялата на бебето от родителите му, за да получи животоспасяващи грижи се отразява особено травматично както на новороденото, така и на майките и бащите, които се сблъскват с преждевременното раждане. Не само новороденото попада в един напълно нов и непознат за него свят по особено неочакван и стресиращ начин, но и невъзможността да докосне или усети бебето си, поставя и майката в уязвима и болезнена ситуация, която се отразява на цялостната ѝ връзка с бебето.

 

 

Дългата раздяла след едно преждевременно раждане има дългосрочни последствия не само за новороденото, при което се променя способността за регулиране на отговорите на стресови събития и развитието на мозъка, но и за майката, при която е може да е предпоставка за депресия. Това травматично начало може да доведе до тревожност, чувства за вина и неувереност не само в периода след раждането. По-късно то може да даде отражение върху цялостното отглеждане и възпитание на детето, да се отрази на социалните му умения и да доведе до затруднения с емоционалната саморегулация, поведението и вниманието. Физическата близост с двамата родители, практикуването на кенгуру-грижа и контакт кожа-до-кожа и дори само присъствието им в неонатологичното отделение поставят основите на една по-силна и здравословна връзка с бебето и се отразяват и на когнитивното му развитие, посочи Петя Йорданова.

 

Необходимост от проследяване на развитието на недоносените деца от 0 до 7 годишна възраст

 

Маргарита Габровска, логопед и специалист по ранно детско развитие, постави за пореден път, от името на Фондация “Нашите недоносени деца”, проблемът с предоставянето на проследяваща грижа за преждевременно родените бебета. В България няма национална програма за тяхното проследяване и развитие, въпреки многобройните проблеми, с които се сблъскват те, и които бяха представени и на конференцията. Осигуряването на подобна програма е особено необходимо като се има предвид колко важен етап от развитието е именно периода на ранното детство до 3-годишна възраст, когато се развиват близо 90% от невронните връзки в човешкия мозък. При адекватно проследяване и подкрепа от различни специалисти именно в този период, много деца биха преодолели затруднения в развитието си, а ако те не бъдат идентифицирани достатъчно рано, това ги лишава от изключително ценна възможност.

 

 

Преждевременно родените бебета трябва да бъдат следени от мултидисциплинарен екип, за да растат и да се развиват по най-добрия начин. В първите месеци след раждането, заради специфични проблеми, често се налата в грижите за тях да се включат освен неонатолог, също така и офталмолог невролог, кинезетерапевт, пулмолог, нефролог и различни специалисти по ранно детско развитие. Проследяването продължава дори до 7-годишна възраст, според индивидуалните особености на всяко дете, като може да включва освен медицински специалисти и психолог, логопед, ерготерапевт и рехабилитатор.

Още през 2019 година Фондация “Нашите недоносени деца” е внесла в Министерство на здравеопазването Проект за национална програма за проследяване на преждевременно родени деца от 0 до 7 г. , но въпреки първоначалното одобрение от експерти, предложените в него промени все още не са на дневен ред.

Създаването на Център за детско развитие “Малки чудеса” е опит да се компенсират тези така липсващи услуги за растящите преждевременно родени бебета. Затова центърът се стреми да предлага различни възможности за помощу сред които е и програмата комплексно проследяване на развитието на недоносените деца от 0 до 1 година, която е безплатна за семействата с ниски доходи, Фондация “Нашите недоносени деца” се опитва да помогне на децата и родителите, които имат нужда от тази така важна за тях помощ.

Един от най-важните за нас аспекти на конференцията беше, че тя се превърна и във възможност за обмяна на мнения и опит не само между специалистите, но и с родителите и присъстващите, които имаха възможност да зададат своите въпроси на лекторите.

От някои от изказаните мнения стана ясно, че след преждевременно раждане често е затруднена комуникацията между медицинския персонал и родителите, които преминават през особено тежък момент и понякога имат нужда от малко повече подкрепа, за да се включат в грижите за децата си, когато им се даде възможност за това.

В стремежа си да има повече информираност и качество в областта на комуникацията между лекари, родители и прациенти, Фондация “Нашите недоносени деца” предлага и обучение “Ключови аспекти в подкрепата на семейства на недоносени бебета и малки деца”, насочено към медицинските специалисти, психолози, терапевти, социални работници, доброволци и всички, които проявяват интерес към особеностите на работата с родители на недоносените деца, което предстои на 27 ноември и ще се води от Ния Коновска.

Надяваме се отминалата конференция да привлече за пореден път вниманието към този така важен за цялото ни общество въпрос, който засяга над 6500 недоносени деца, които се раждат всяка година в България. И да е малка стъпка в посока на така нужните промени, които касаят не само грижите за тях при появата им на бял свят и престоя им в неонатологичното отделение, но и късното проследяване на развитието им, което е от огромно значение. За нас конференцията беше и поредно доказателство, че в България има прекрасни специалисти, които се грижат с професионализъм и отдаденост за най-малките си пациенти, въпреки понякога трудните условия.

Изключително удовлетворени сме, че събитието успя да привлече толкова много участници не само сред водещите медицински специалисти у нас, но и сред широката общественост.

Благодарим на всички за подкрепата и съпричастността към нашата кауза!