Дарина – нашият дар след прееклампсия

Дарина – нашият дар след прееклампсия

Преждевременното раждане почти винаги настъпва неочаквано и може да постави родителите пред необикновени изпитания. Те са още повече в историята на Димитринка, майка на три дъщери, която внезапно получава усложнения при втората си бременност, докато съпругът ѝ е в чужбина. Развива внезапно прееклампсия в 34-а гестационна седмица и е приета веднага в болница. Загриженият татко се завръща само след 10 часа за раждането на Дарина – Божи дар за цялото семейство!

“След една напълно безпроблемна бременност и здраво родено момиченце на 27- годишна възраст, на 32 години забременях отново”, разказва Димитринка. Първите месеци от бременността ѝ протичат в Гърция, където семейството живее по това време. “Имах си необичайните неразположения и се следях, но всичко с бебето беше наред. Беше отново момиченце”, продължава тя. В 16-а гестационна седмица Димитринка се завръша в България, в родния си град Ямбол, където продължава да ходи на частни прегледи при добър гинеколог и е спокойна, защото всичко се развива добре. “Бях в 20-а г.с., когато започнах да имам болки, но ги отдадох на стреса покрай преместването в нов дом. Гинекологът ми изписа магнезий, болките спряха и се успокоих. Продължавах да правя и всички необходими изследвания”, споделя тя.

В 33-а г.с., майка ми, която е хипертоничка забеляза отоци по краката ми и ме накара да си измеря кръвното

“Аз ѝ отговорих, че съм добре и пълна с енергия, но тя настоя”. Когато измерва кръвното си, се оказва, че показателите са 160/100 и двете много се изплашват. Още на другия ден Димитринка посещава гинеколога си и споделя с него високите стойности на кръвно налягане, които е имала предния ден. “Лекарят ме прегледа, измери кръвното ми и каза: “Следобед те очаквам с багажа в родилното отделение!””.

“Бях в шок и не разбирах какво се случва”, са най-ярките спомени ва бъдещата майка от този момент. Тя се обажда плачеща на съпруга си, който се е завърнал в Гърция, за да му каже, че я приемат в болницата и не знае защо, а той веднага тръгва обратно към България. “Следобеда, след като ме приеха, бях с ужасно главоболие и минах на консултация при невролог. Започнаха да ми дават медикаменти с цел да овладеят високото кръвно налягане, но без успех. Кръвните ми изследвания бяха много лоши и на другия ден ми преляха плазма”, разказва Димитринка. Междувременно съпругът ѝ стига само за 10 часа до България, за да е до нея в този труден момент.

Почти нищо не помня от срещата със съпруга ми, майка ми и голямата ми дъщеричка.

Вечерта тя започва да повръща, а лекарите се опитват да овладеят състоянието си със системи с различни медикаменти. Измерват и тоновете на бебето и завеждащият на отделението казва на Димитринка, че ще се наложи спешно цезарово сечение още на другата сутрин. Близките са предупредени, че и двете с бебето са с опасност за живота. За щастие операцията минава успешно.

 

Ражда се Дарина, в 34-а г.с, 2.660 кг и 46 см

 

Термина ѝ е на 23 ноември, но тя се появява на бял свят на 18 октомври 2013 т. В болница “Свети Пантелеймон” в Ямбол. Бебето е в много добро състояние и дори не се налага да бъде поставено а в кувьоз. Димитринка обаче трябва да остане в болницата още една седмица, защото кръвното ѝ не спада, както очакват лекарите, и се налага да приема медикаменти.

И до ден днешен тя се пита защо е развила прееклампсия така мълниеносно и без никакви знаци. “Преди да родя третата ми дъщеря, загубих две бебенца, едното от които в късна бременност. Причината беше тромбофилия. Според мен това беше и причината за прееклампсията, свързани са”, споделя тя. По време на бременността с третата си дъщеря тя се следи много внимателно. Семейството по това време живее във Великобритания и тя ходи на частни прегледи.

Направих си изследване за тромбофилия в България, което им изпратих след като видях положителния тест

“Там сякаш оставят всичко в Божиите ръце, ако мога така да се изразя”, споделя Димитринка. “Изписаха ми Клексан, само защото заплаших, че ще ги съдя, ако загубя и това бебе. Приемах и максимална доза Аспирин, която ми изписаха заради предишната прееклампсия”. Бременността отново не протича съвсем безпроблемно, защото Димитринка страда от диабет и преболедува доста тежко и COVID-19. “До 15-а гестационна седмица имах периодични прокървявания и се наложи и прием на Прогестерон. От страх да не загубя и това бебе си правех специализирани изследвания и доплери през няколко седмици, които ми костваха огромна сума, но това нямаше значение”, разказва тя.

 

Третата ни дъщеря Деанна се роди жива и здрава, доносена и с планирано секцио на 11.02.2021 г.

 

“И най-голямата от трите ми дъщери е доносена, и както се изказаха лекарите, било необичайно при втора бременност да се развие прееклампсия. Обикновено състоянието се развива още при първа бременност”, споделя Димитринка. “Но може да се направи тест за прееклампсия, а във Великобритания се започва и терапия с Аспирин още от 12-а г.с. при последваща бременност”. Тя допълва, че и двете със сестра ѝ имат наследствена тромбофилия и загуби на бебе по време на бременност, а тяхната майка е родила трите си деца млада и вероятно това я е предпазило.

Семейството на Димитринка сега има три прекрасни дъщери – Десислава, Дарина и Деанна, на 15. 8 и 1 годинка! Родени на различни места, както подхожда на една истински космополитна мама, която е живяла Холандия, Белгия, Италия и на остров Крит! Тя винаги носи в сърцето си и малката Даяна, която загубва късно през бременността, преди раждането на третата си дъщеричка.

Етикети:, ,