Какви са последствията от липсата на контакт кожа-до-кожа?

Какви са последствията от липсата на контакт кожа-до-кожа?

Обширно двадесетгодишно проучване подчертава важността на ранния контакт майка-бебе. Преждевременно родените деца се справят по-трудно, когато пораснат, ако през първите им седмици са били лишени от контакт кожа в кожа

Преждевременно родените и недоносените бебета, които през първите си седмици не са имали физически контакт с майките си, по-трудно се адаптират към живота като възрастни в сравнение с тези, усещали контакта „кожа-до-кожа“ поне по час на ден.
Бебетата, лишени от какъвто и да е контакт с майката през първите няколко седмици от живота си, срещат затруднения при заспиване и имат по-слаба воля и самоконтрол, твърдят изследователите. Също така, те имат по-слаба имунна система, по-трудно контролират емоциите си и съответно по-трудно се справят със стреса.

Данните се базират на 20-годишно изследване на ефективността на кенгуру-грижата. Към момента тя се прилага в повечето, но не във всички болници във Великобритания, при деца родени около шест и повече седмици по-рано или при такива с много ниско тегло. Обикновено тези деца веднага се поставят в кувьози, за да бъдат защитени от инфекции или други заплахи за здравето.
Благодарение на кенгуру-грижата, бебетата се взимат от кувьозите за около час на ден и се позиционират голи върху гърдите на майките си, за да се осъществи контакта кожа-до-кожа, изграждащ още по-силна връзка между тях. По този начин, бебето регулира телесната си температура, подобрява дишането си, стабилизира сърдечната си честота.

Проучването изследва ефективността на кенгуру-грижата, сравнявайки развитието на недоносените бебета, които са я получавали, които не са, а също така и група деца, родени на термин и нямащи нужда от нея.
Изследователите установяват, че недоносените, лишени от кенгуру-грижа са страдали от определени заболявания към двадесетата им годишна възраст, докато при тези, при които се е прилагала, не се забелязва разлика в сравнение с децата, родени на термин.
Преждевременното раждане е период на раздяла с майката, на лишаване от майчина грижа„, споделя проф. Рут Фелдман, водещ психолог и невролог в Интердисциплинарния център в Херцлия, Израел. „В нормалния случай, майката има бебе, което ще държи в ръцете си. Преждевременно роденото е лишено от това. Става въпрос не просто за докосване, това е цялостно усещане за майчиното тяло – нейният мирис, телесна топлина, сърдечен ритъм и движение.„, продължава проф. Фелдман.

Според проучването, практикуването на кенгуру-грижи има дългосрочни ползи за цялостното развитие на недоносените бебета, дори и в по-късна възраст.

Превод: Татяна Христова