Защо 2020 година е година без усмивки за новородените в интензивните неонатологични отделения?

Защо 2020 година е година без усмивки за новородените в интензивните неонатологични отделения?

След като носенето на маски стана задължително на много места, голяма част от нас напълно свикнаха с тази практика. Ако обърнете внимание, ще видите много хора, които носят маски при шофиране, дори когато са сами в колата.

Напоследък се водят дискусии дали маските – носени от децата или от техните учители, могат да окажат влияние на детското развитие, включително говор, език и социални умения. В скорошна статия в Ню Йорк Таймс, Канг Лий, професор по приложна психология и човешко развитие от Университета на Торонто, който изучава развитието на уменията за лицево разпознаване при децата, посочва три потенциални проблема, които маските могат да създадат за децата при контакта им със съученици или учители.

На първо място, децата под 12-годишна възраст може да имат затруднения да разпознават хора, тъй като те обикновено се съсредоточават върху конкретни черти. Като втори, а може би и по-важен проблем, Лий посочва следното: „Изразяваме голяма част от емоционалната информация чрез нашата лицева мускулатура“. Тъй като тази мускулатура и следователно тази информация са скрити от маска, децата могат да имат проблеми с разпознаването на емоции и социализирането. На последно място, казва доктор Лий, децата могат да имат проблеми с разпознаването на речта; въпреки че ние обикновено смятаме, че речевата комуникация се случва посредством звук, голяма част от информацията се предава зрително.

Сега се замислете как носенето на маски се отразява на новородени, които имат нужда от продължителен престой в болница, където всички, включително родителите им, носят маски през цялото време.

Текущите указания на CDC (Център за контрол и превенция на болестите в САЩ) гласят: „Майките трябва да носят маска и спазват хигиена по време на всеки контакт с техните новородени под 4-седмична възраст.“ Тази тема ме занимава в продължение на месеци и поради това реших да говоря с педиатри, социални работници и други експерти по детското развитие, за да чуя техните мнения.

Защо мисля по този въпрос?

Дъщеря ми се роди преждевременно в 23-тата седмица от бременността през 2012 година. При раждането тежеше само 575 гр. и беше висока 29.8 см. Бореше се за живота си в продължение на 121 дни в интензивното неонатологично отделение и беше обгрижвана от множество лекари, медицински сестри и специалисти, които не носеха маски, освен в случаите, когато извършваха специални процедури. Аз и съпругът ми я посещавахме за толкова дълго, колкото беше възможно всеки ден и не носехме маски.

Тя имаше възможност да види как се усмихваме, когато й говорехме. Можеше да види усмивките ни, когато говорехме за нея с персонала. Тя можеше да види ясно израженията на лицата ни, когато говорехме за нещо. Гласовете ни се чуваха ясно, когато й говорехме. Израженията ни бяха видими и гласовете ни ясни, когато й пеехме някои от нашите любими песни. Тя можеше да види лицата и усмивките на медицинските сестри и лекарите, които се грижеха за нея и я държаха. Тя можеше да види как се усмихвам и й изпращам въздушни целувки, докато я държа в ръцете си и я хранех.

Всичко това беше отнето на нашите новородени в интензивното отделение. Първите образи на човешки лица за всички бебета, родени днес, ще бъдат лица, скрити зад маски. Това ме кара да се замисля как това ще е отрази на крехкия им мозък. „Критично важно е деца с ниска емоционална увереност да имат възможността да изучават лицеви изражения, особено през първите три години“, казва Сюзън Макнърни. Сюзън е лицензиран клиничен социален работник, специализиран в грижи за детското развитие, семеен терапевт и дула в Путнам, Ню Йорк.

„Толкова много от поведението (позитивно и негативно) се основава на „проверяване“ на реакциите за потвърждение на преживяното; съчувствие, окуражаващи или обезсърчителни действия и реакции. По този начин бебетата и малките деца и всички бозайници учат и се социализират.“ Сюзън казва, че е възможно бебетата да се развият по-бавно вследствие на неспособността да получат обратна връзка. „Каква невероятна възможност да се обърне внимание на децата не само в текущата пандемия, но и в дългосрочната медицинска грижа.“

Моля да разберете, че не съветвам хората да спрат да носят маски!

Самата аз се страхувам от всяка бактерия и вирус, откакто дъщеря ми се роди преждевременно, и нося маската си през целия ден на работа, докато преподавам, както и навсякъде, където ходя (което е никъде по време тази пандемия), докато се прибера вкъщи. Това, което питам, е дали носенето на маска може да има евентуални негативни ефекти върху нашите бебета?

„Учим се от това, което виждаме и това, което виждаме е, че липсата на подходящи визуални стимули може да доведе до серия от дефицити в изучаването на човешкото поведение или език в първата година от живота. Трябва да следим това“, казва доктор Едмунд Лагама, завеждащ отделението за новородени в Детска болница „Мария Фарери“ в Медицинския център Уестчестър в Ню Йорк.

Дали новородените от интензивното неонатологично отделение ще бъдат по-стеснителни, докато растат? Ще им бъде ли по-трудно да гледат другите хора право в очите? Ще трябва ли да научат как да разчитат човешките изрази на добрина и любов по други начини? Ще се забави ли развитието им поради факта, че не могат да ни видят и чуят толкова ясно? Ще се усмихват ли по-малко? Може би трябва да потърсим начини да отговорим на тези въпроси сега, преди да се е отразило на децата ни, тъй като не смятам, че нуждата от носене на маски ще отпадне скоро.

Някои маски сега се правят с прозрачен материал около устата, за да могат околните да видят как се усмихваме. Аз лично си купих една, която да нося, докато преподавам. Университетът по здраве и наука в Орегон сега позволява на родителите да носят подобни маски в неонатологичното отделение. Хората стават все по-добри в използването на FaceTime и други интернет приложения за зрителна комуникацията, така че ние всички можем да останем във връзка. Как може подобна технология да се използва в интензивните неонатологични отделения?

Предизвиквам предприемачите, изобретателите и иноваторите да разработят нови устройства, за да помогнат на нашите новородени да видят усмивките ни и чуят гласовете ни по безопасен път, за да могат те да се развиват правилно и да установят всъзка с тези, които ги обичат.


Източник и снимка: https://themighty.com
Превод за Фондация „Нашите недоносени деца“: Мариета Стефанова

 

 

Етикети: