Хранителни нарушения

Хранителни нарушения

За много деца храната е източник на удоволствие и наслада. За не по-малко обаче тя е свързана с неприятни преживявания, тревога и безпомощност. Причините за подобни усещания, поведение и нагласа към храната могат да бъдат различни:

 • трудности, свързани с орално-моторните механизми (напр. затруднения в дъвкането, преглъщането, често задавяне);
 • особености в сензорната преработка (непоносимост към определени текстури, миризми и т.н.);
 • биохимични и физиологични нарушения (недостиг на различни микроелементи в организма; рефлукс и др.);
 • поведенчески особености.

Докато в някои случаи трудностите могат да бъдат идентифицирани още в първите дни и месеци на бебето, то в други, стават видими в периода на захранването и малко след това. Отношението на семейството към затрудненията на детето, както и навременната консултация със специалист, е от особена важност за начина, по който ще се развие ситуацията.

Какви специалисти биха били в подкрепа на преодоляването на затрудненията  с храненето при бебето и малкото дете? В зависимост от водещия симптом и проява на затруднението, изборът за първо посещение при специалист може да варира между: консултант по кърмене, нутриционист, гастроентеролог, ендокринолог, логопед – хранителен терапевт, специалист по ранна детска интервенция, ортодонт. Родителите биха могли да обсъдят притесненията си и да консултират избора на първи специалист и с педиатъра на детето.


Тези материали не могат да предоставят диагноза или лечение. Ако имате съмнения и въпроси, свързани със затруднения в детското развитие, свържете се с професионалист, който може да оцени състоянието на Вашето дете. Запишете своя час на телефон 0887 54 54 46 или от формата по-долу.


  Полезни връзки:

  Какво представлява Хранителното разстройство с отказ или избягване на храна?

  Сензорна интеграция: възможно ли е липсата на сензорна интеграция да стои зад лошото академично представяне на детето ми?

  Дихателни упражнения за деца с нарушения в сензорната преработка

  Няколко изненадващи идеи за сензорни дейности, които да помогнат на злоядите деца

   

  Етикети: