Какво да направите ако забележите забавяне в развитието на вашето бебе

Какво да направите ако забележите забавяне в развитието на вашето бебе

Забелязали сте, че бебето ви закъснява с достигането на определени етапи на развитие или просто имате чувството, че нещо не е съвсем наред.
У всеки родител рано или късно се появява тревога, че детето му не се развива според очакванията. Това е нормална реакция! Но ако имате съмнения, че детето ви не достига определени етапи на развитие, може би се питате дали не закъснява в развитието си. Важно е навреме да се посъветвате със здравен професионалист.

Запомнете – забавяне в развитието не е същото като разстройство или увреждане! Това просто означава, че детето не проявява все още уменията, типични за дадена възраст.

Ако подозирате, че детето ви изостава в развитието си, винаги трябва първо да се обърнете към здравен професионалист за съвет.

Може да го направите при редовното посещение при общопрактикуващия лекар или педиатъра. Може също така да се обърнете директно към специалист, макар че педиатърът също може да ви насочи и да ви даде направление.

Как да се подготвите за такава визита при лекаря

Ето няколко съвета на какво да обърнете внимание при разговора с лекаря:

  • Следете етапите на развитие на бебето.

Добре е да имате списък с етапите на развитие и да следите как бебето преминава през тях. Може да използвате и списък на уменията, които трябва да придобива на всеки етап. Ще се наложи да адаптирате списъка, ако бебето е родено преждевременно.

  • Ако е възможно, отбележете всяко забавяне в развитието.

Например, ако забележите, че бебето се затруднява да се изправи, може да запишете кратко видео на телефона си и да го покажете на педиатъра. Това ще илюстрира реална ситуация, въз основа на която лекарят може да изкаже мнение.

  • Пригответе се да си водите бележки.

Лекарят ще сподели информация от прегледа и ще бъде добре да си запишете някои неща. Може да ви даде направление за специалист, например физиотерапевт, който да прегледа бебето.

Ами ако лекарят постави диагноза?

Това може би няма да стане веднага. Лекарят ще има нужда да направи поредица от прегледи и изследвания, преди да даде мнение за развитието на бебето. Ако постави диагноза, добре е да изискате също информация относно:

  • Възможно лечение.

Изслушайте внимателно лекарските препоръки за възможното лечение, за да можете да вземете решение какво е най-добро за вашето бебе.

  • Групи за подкрепа.

В зависимост от диагнозата, може да съществуват групи за подкрепа или асоциации, напр. при мускулна атрофия. Тези групи ще ви свържат със семейства с подобни диагнози. Групите за подкрепа са чудесен източник на информация, място, където можете да търсите отговори на своите въпроси и да намерите подкрепа за справяне в трудни ситуации.

  • Приспособяване в училище.

Ако детето наближи училищна възраст (или вече ходи на училище), ще е важно да се уверите, че училището е приспособено към нуждите на детето, за да може то да извлече най-голяма полза от образованието.

Ами ако лекарят каже – да изчакаме и ще видим?

Понякога децата наваксват първоначалното изоставане в развитието си – просто се оказва, че са имали нужда от допълнително време. Затова лекарят може да посъветва родителите да изчакат и да видят дали забавянето няма само да изчезне. Съвсем разбираемо е, че такава ситуация е разстройваща за загрижените родители.

Ако все пак искате да научите повече за развитието на бебето, ето какво може да направите:

Доверете се на инстинкта си.

Вие познавате детето си най-добре. Ако чувствате, че нещо не е наред, тогава продължавайте да задавате въпроси и да търсите отговори! Няма нищо лошо в това да потърсите второ мнение или специалист да прегледа детето, за всеки случай.

Запишете час за преглед в специализирано здравно заведение или клиника.

Подобни прегледи могат да бъдат свързани с развитието на речта, физиотерапия, и тн. Такива прегледи не могат да дадат отговори на всички въпроси, но могат да установят дали детето има нужда от пълен преглед. Само тогава терапевтът може да предпише курс на лечение.

Потърсете терапевт, който специализира в ранната диагностика на детското развитие.

Съществуват програми за ранна диагностика на детското развитие. Те предлагат терапия в областта на физическото развитие, развитието на говора, храненето, както и предоставят социални услуги. Ранната диагностика се прилага на новородени и деца до три години.

Уверете се, че педиатърът ви прави редовни прегледи за правилното развитие на детето.

Например, добре е подобни прегледи за общото и поведенческо развитие да се правят, когато детето навърши 9, 18 и 30 месеца. Препоръчително е също така децата да преминат преглед за установяване на аутизъм, ако имате такива съмнения, на възраст 18 и 24 месеца. Тези прегледи са важни и не бива да се пропускат.

Поддържайте бебето активно!

Докато търсите отговори на въпросите си, поддържайте бебето силно чрез игри и дейности. Правете му масажи. В интернет има достатъчно източници с информация за подобни занимания.
Запомнете, че е важно да потърсите лекарски съвет, ако имате притеснения. Никога не е прекалено рано или прекалено късно да намерите правия път към детското развитие.


Източник: pathways.org

Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Зорница Цонева