Световен ден на кенгуру-грижата – пожелание за повече прегръдки за родители и бебета

Световен ден на кенгуру-грижата – пожелание за повече прегръдки за родители и бебета

Днес е 15 май – Световен ден на кенгуру-грижата. Дата, която се отбелязва за осма поредна година и в България по инициатива на Фондация “Нашите недоносени деца”. С искреното желание този вид грижа да добива все повече популярност и с надеждата тя да бъде прилагана по-широко и в неонатологичните отделения у нас, особено за недоносените бебета или тези със здравословни проблеми.

Традиционно Фондация “Нашите недоносени деца” отбелязва 15 май с различни инициативи, които достигат до всички кътчета на страната, за да се повиши обществената осведоменост и да се изтъкне значимостта на една наглед обикновена прегръдка за родители и бебета. Практика, която носи редица научно доказани ползи не само в процеса на възстановяване на преждевременно родените и болни новородени, но и за тяхното бъдещо развитие и за изграждането на пълноценна връзка с родителите им.

Защо кенгуру-грижата е важна?

Научните изследвания сочат, че почти всички жизнени показатели при преждевременно родените бебета се повлияват по-добре във времето на практикуване на кенгуру-грижи в сравнение с времето на престой на бебето в кувьоз. 

  • Температурата на детето по време на контакта кожа-до-кожа се поддържа успешно от тялото на родителя, а сърдечният му ритъм и дихателна дейност се стабилизират. 
  • Подобряват се сънят и наддаването на тегло и се намаляват феталният дистрес и болката. 
  • Близостта с родителите подкрепя развитието на мозъка и нервната система.
  • Кенгуру-грижите спомагат за намаляване на продължителността на болничния престой и нуждата от скъпи здравни интервенции.
  • Участието на родителите в грижите за бебето им дава възможност да изградят по-добра връзка с детето си, намалява преживяванията на тъга и тревога  и улеснява работата на медицинския персонал. 

И тази година, Световният ден на кенгуру-грижите е повод да бъдат припомнени последните препоръки на Световната здравна организация за грижата за бебетата родени преждевременно или с ниско рождено тегло.Фокусът на голяма част от тях е насочен именно към осигуряване на близост на недоносените деца с родителите им и  насърчаване на семейно-ориентираната грижа. В препоръките СЗО определя кенгуру-грижите като животоспасяваща практика, която е от критично значение за подобряването на шансовете за оцеляване и укрепване на здравословното състояние на най-малките бебета.

Фондация “Нашите недоносени деца” се надява този вид грижа, която не изисква скъпа техника или оборудване, да получи колкото се може повече гласност с кампанията ни и тя да достигне и до отговорните институции, които да съдействат на здравните заведения за въвеждането на този вид практики.

 

Кенгуру-шапчици за най-малките герои в цяла България

 

С пожелание да се сгушат близо до  мама и татко и своеобразен символ за кенгуру-прегръдка, Фондация “Нашите недоносени деца” изпрати за 15 май стотици кенгуру-шапчици, изплетени с много любов за най-мъничките бебенца в неонатологии в цяла България. Инициативата обедини рекорден брой доброжелатели и доброволци с огромни сърца, които допринесоха за закупуването на прежда и изработването им.

Благодарение на ДоброТворците от инициативата „Да плетем и шием за недоносените бебета“, в 31 неонатологични отделения от всички краища на страната достигнаха близо 2000  плетива – късчета обич за най-малките герои! Те са придружени от картички с нежно послание за прегръдка за борбените мъничета и родителите им. 

В много от неонатологиите бяха изпратени и дрешки за най-мъничките и крехки бебенца, събрани, благодарение на кампанията “Дари дрешки за най-малките герои в неонатологичните отделения”. В нея се включиха  многобройни дарители от страната и чужбина, които дариха така необходимите миниатюрни размери облекла, от които често има недостиг в здравните заведения.

 

 

“Месец на отворените врати” в неонатологии в цялата страна

 

През месец май, по покана на Фондация “Нашите недоносени деца”, различни неонатологични отделения в цяла България се включват за пореден път в инициативата “Месец на отворените врати”. Тя има за цел да даде възможност на родителите за повече близост и прегръдка с техните бебета и да насърчи и популяризира практикуването на кенгуру-грижата у нас.

През 2024 година  с повече обич и топлина, насочена към най-малките и крехки пациенти, в инициативата “Месец на отворените врати” се включват неонатологичните отделения на:

МБАЛ Вита – София

УМБАЛ Канев АД – Русе

МБАЛ Добрич

ДМСГД Плевен

МОБАЛ “ Д-р Стефан Черкезов“ АД – Велико Търново

МБАЛ – Пазарджик

МБАЛ ”Д-р Иван Селимински” АД – Сливен

ДМСГД Варна

Те ще предоставят през целия месец май възможност на родителите да практикуват кенгуру-грижи и контакт кожа-до-кожа със своите бебета в рамките на няколко часа дневно.

 

Известни личности и инфлуенсъри с послания за повече прегръдки за родители и бебета

 


Известни личности и инфлуенсъри също приеха тази година поканата на Фондация “Нашите недоносени деца” да се включат в кампанията ни за популяризиране на кенгуру-грижата. На 15 май те ще споделят свои послания в социалните медии, в които изтъкват колко е важна прегръдката за всяко бебе и родителите му, как тя дарява така необходимите близост и топлина след раждането и какви са ползите от нея. С пожелание и мисъл тя да бъде даденост за всички мъничета и техните майки и бащи и в България

Орлин Павлов, певец и актьор


Заедно можем да осигурим близост за семействата след раждането

 


Фондация “Нашите недоносени деца” благодари в днешния Световен ден на кенгуру- грижата на всички медицински специалисти, съмишленици, поддръжници, доброволци и приятели, които се включват с подкрепа и допринасят за популяризирането на тази така важна за нас кауза. Един от тлавните ни приоритети като фондация през годините от създаването ни, винаги е бил да информираме, да популяризираме, да работим и настояваме за прилагането на този вид грижи в отделенията по неонатология у нас. 

Затова и една от основните ни каузи е свързана именно с изграждането на семейни стаи към неонатологичните отделения, за да се осигурят повече възможности за семейно ориентирана грижа за новородените с влошено здравословно състояние по време на болничния им престой, както и възможност за повече близост с родителите. 

До момента, с помощта на дарители сме изградили 10 стаи от такъв тип в София, Пловдив, Велико Търново, Русе, Сливен, Шумен и Плевен, а две са стаите в болницата в Стара Загора. В неонатологичните отделения във Варна, Силистра, Бургас, Габрово, Смолян, София, Благоевград,Търговище и Пазарджик пък има създадени и оборудвани семейни кътове за кърмене и кътове за практикуване на кенгуру-грижи. 

За да продължи усилията си в тази посока, Фондация “Нашите недоносени деца” разчита на Вашата подкрепа за разкриването на все по-голям брой семейни стаи в неонатологичните отделения в страната. За да може всяко бебе от всяка точка на България да получи така важната близост със своите родители!

Всеки, който е съпричастен към каузата на Фондация „Нашите недоносени деца“, може да направи дарение със SMS с текст DMS BEBE на номер 17 777  или  тук  и да разгледа активните ни ДАРИТЕЛСКИ КАМПАНИИ.

Заедно можем повече!