Пълноценното хранене е ключът към отглеждането на здраво и жизнено дете

Пълноценното хранене е ключът към отглеждането на здраво и жизнено дете

Пълноценното хранене е ключът към отглеждането на здраво и жизнено дете. А основите на здравословното и пълноценно хранене, поставяме именно ние – майките, още от най-ранна детска възраст.

През първата и втората година, детето се нуждае от специфичен режим на хранене, различен от този на възрастните. За здравето на бебето мазнините и холестеролът не само, че не са така опасни (както за възрастните), а се смята, че са от изключително значение за пълноценното развитие на мозъка и нервната система.

Обезмаслените млека не са подходящи за бебета, защото имат голям коефициент на протеини и наситено натриево съдържание, което от своя страна води до натоварване на бъбреците. Поне до 1 годинка е важно бебето да консумира специални млека за кърмачета, чието съдържание е съобразено със специфичните нужди на бебешкия организъм. След като се спре приема на млечна формула, може да се започне с пълномаслено (3.6 %) мляко. Спорни са мненията на лекарите до каква възраст е важно детето да приема пълномаслено мляко.

Не е разумно от сега да ограничавате мазнините на бебето, но от друга страна е важно именно сега да започнете с изграждането на стабилни хранителни навици, които остават за цял живот.

Мазнините, които се използват в кухнята имат важно значение за здравето на всички членове на семейството, но е особено важно да се внимава с мазнините, които се дават на малкото дете. Организма се нуждае от мазнини, които да му дават 20% – 30% от дневния прием на калории. Въпросът е кои мазнини са нужни на организма?

Ето една сравнителна таблица, която би била полезна на много родители.

Полезни мазнини Най-полезни мазнини Вредни мазнини
Олио от памучно семе Масло от авокадо Палмово масло
Фъстъчено масло Зехтин Кокосово масло
Маргарин с ненаситено
или слабо наситеномастно
съдържание показател 2:1
или още по-добър
Масло от рапица
(рапично олио)
Какаово масло
Зехтин Шафран Хидрогенирани растителни масла
Слънчогледово олио Пилешка мазнина
Царевично олио Лой (говежда мас)
Соево масло Сланина (свинска мас)
Ленено масло Краве масло

 

Основни правила:

1. Избягвайте прекалената употреба на масло. Ако детето още от сега привикне да яде храните, без те да бъдат „подобрявани“ с масло, в последствие няма да му се наложи да си налага някакви ограничения. Същото важи за всички вредни храни – сол, захар, тестени храни. Ако обичате филийка с масло, няма да увеличите прекалено много консумацията на холестерол, ако използвате съвсем малки количества (на ден не повече от резенче масло – 1 чаена лъжичка на човек).

2. Ограничете пърженото. Поднасяйте на детето храни, които са печени, варени, приготвени на пара или задушени.

3. Добре е сирената да бъдат обезмаслени, тъй като високомаслените сирена съдържат прекомерни количества холестерол и наситени мазнини. Препоръчителното съдържание на мазнини, подходящи за бебета е около 20%. В България овчето саламурено сирене има масленост около 50%, а кравето – около 20%.

4. Подбирайте източниците на протеини. Добре е те да бъдат набавяни от риба, пилешко без кожата, зрял боб, грах. Важно е още от сега да бъдат създадени предпочитания към рибата и пилешкото месо, месото трябва да е крехко, без тлъстини. Внимавайте с консумацията на червени меса. Те доставят на организма желязо, но желязото може да бъде набавяно и по друг начин.

5. Четете внимателно етикетите. Често, без да усетим, приемаме големи количества вредни мазнини, чрез всякакви полуготови и готови храни.

6. Разумно количество мазнина при готвене. Съдовете с незалепващо покритие и спрейовете за готвене ще намалят значително необходимостта от използване на мазнина.

7. След края на втората годинка преминете към храни с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол.

8. Поддържайте редовна консумация на храни, богати на Омега-3 и Омега-6 ненаситени мастни киселини. Те се съдържат в големи количества в тлъстите риби като пъстърва, карагьоз, скумрия, лененото и рибеното масло. Набавяйте ги по естествен начин. Те предпазват от сърдечносъдови заболявания, намаляват “лошия” холестерол в кръвта, разширяват кръвоносните съдове, нормализират кръвното налягане, подсилват имунната система и намаляват възпалителните процеси в организма, подобряват функционирането на нервната система – повишават концентрацията, усилват паметта.