Сензорно-интегративната дисфункция

Сензорно-интегративната дисфункция

Сензорно-интегративната дисфункция влияе върху начина, по който детето обработва съобщенията, изпратени от някое от петте основни сетива – зрение, слух, мирис, вкус и допир до мозъка му. То може да има лека сензорна непоносимост или да му е изключително трудно да се справи със сензорната стимулация. Ако потупате дете по рамото, обикновено нервната му система информира мозъка, че е леко докоснато. Но за дете със СИД съобщението може да бъде разтълкувано погрешно и то да почувства, че е силно ударено или пък съобщението да се изгуби и то дори да не разбере, че е докоснато. Когато има проблем в този процес на преработката на информация, постъпваща по сетивните канали, се наблюдава така наречената сензорно-интегративна дисфункция (СИД).

Понякога СИД засяга и две по-малко познати сетива – вестибуларната и проприоцептивната система.

Непрекъснатото получаване на объркани съобщения може да бъде смущаващо за детето, а необяснимите му реакции в ежедневни случки, могат да бъдат объркващи за родителите му. Поведението на детето може да стане още по-непредсказуемо, ако бъде помолено да премине от една дейност в друга, защото насочването на вниманието към нещо ново може да му отнеме много време и усилия.

При съмнения, че наблюдавате симптоми на СИД при детето ви, подходящо е да се консултирате с ерготерапевт или сензорен терапевт.


Тези материали не могат да предоставят диагноза или лечение. Ако имате съмнения и въпроси, свързани със затруднения в детското развитие, свържете се с професионалист, който може да оцени състоянието на Вашето дете. Запишете своя час на телефон 0887 54 54 46 или от формата по-долу.


    Полезни връзки:

    Как мога да помогна на семейството си да разбере поведението и сензорното разстройство на моето дете

    Сензорна интеграция: възможно ли е липсата на сензорна интеграция да стои зад лошото академично представяне на детето ми?

    Дихателни упражнения за деца с нарушения в сензорната преработка

    Какво е да бъдеш тийнейджър със сензорно-интегративна дисфункция (СИД)