Таблица за ръст и тегло на недоносените бебета

Таблица за ръст и тегло на недоносените бебета

В ТАЗИ СТАТИЯ

 • Информация за теглото на недоносените бебета

 • Ръст, тегло и растеж на обиколката на главата при недоносените бебета

 • Таблица за растежа на недоносените бебета

 • Хранене на недоносеното бебе

 • Често задавани въпроси

Ранното или преждевременно раждане се случва, когато бебето се роди преди 37-а гестационна седмица от бременността. Различни фактори могат да причинят преждевременно раждане, но едно от най-сериозните притеснения при него е ниското тегло на бебето.

Американската академия по педиатрия (ААП) посочва, че „развитието не е състезание и бебетата се развиват със свой собствен темп“ (1). Следователно дори недоносените бебета постепенно ще достигнат етапите на развитие, включително наддаване на тегло, ако им се предоставят подходящи условия.
В тази публикация се обсъждат наддаването на тегло и растежът на недоносените бебета и е приложена таблица за растежа на недоносените бебета.

Информация за теглото на недоносените бебета

Средното тегло на новороденото е 3,17 кг. Но средното тегло на недоносеното бебе е около 2,26 кг или по-малко. Точното тегло зависи от това колко рано е родено бебето, например бебетата, родени след 28-ата седмица от бременността, тежат и по 1 кг (2).
Има разлика между недоносените бебета с ниско тегло при раждане и ниското тегло при бебетата, които са страдали от вътреутробно забавяне на растежа, така наречените „малки за гестационната възраст“ новородени.

Ръст, тегло и растеж на обиколката на главата при недоносените бебета

Теглото, височината и обиколката на главата на недоносените бебета варират в зависимост от гестационната седмица на раждането им и от общото им здравословно състояние. По-долу са представени някои основни данни за формирането на теглото, височината и обиколката на главата на недоносените бебета.

Имайте предвид, че това са средни стойности и действителните стойности могат да се различават при различните бебета.

 • Недоносените бебета се настаняват в интензивно неонатологично отделение и в идеалния случай започват да наддават на тегло в рамките на няколко дни след раждането.
 • Наддаването на тегло може значително да се различава при отделните бебета. Бебе с гестационна възраст 24 седмици (родено след 24-а седмица на бременността) може да наддава около 5 грама на ден, докато родените в 33-а г.с. или по-късно могат да наддават до 30 грама на ден (3).
 • Желателното наддаване на тегло при бебета, родени с тегло при раждане над 2 кг е 20-30 грама на ден (4).
 • Ръста на недоносените бебета се увеличава с около 1,1 сантиметра всяка седмица до достигане на почти идеалната гестационна възраст, която е около 40 седмици.
 • Календарната възраст на бебето е абсолютната възраст, която представлява времето от раждането на недоносеното бебе до настоящия момент. Тази възраст се нарича още реална възраст.
 • Здравото недоносено бебе вероятно ще покаже подобрение първо в нарастване на обиколката на главата, последвано от теглото и височината.

В следващия раздел е представена подробна таблица на растежа на недоносените деца:

Таблица за растежа на недоносените бебета

Таблицата на Фентън за растеж на недоносените бебета се използва най-често за оценка на етапите на растежа на преждевременно родените деца. Тя е създадена през 2003 г. от д-р Танис Фентън, която я преработва през 2013 г., за да се съобрази с новите стандарти, предложени от Световната здравна организация (5).

В следващия раздел са посочени приблизителните стойности за ръст, тегло и обиколка на главата за момичета и момчета, родени преждевременно. Посочената стойност е от 50-я персентил, който е медианно число (6).

Таблици за растежа за недоносени бебета


Тегло, ръст и обиколка на главата на недоносени момичета


Гестационна възраст в седмициТегло в кгРъст

 в см

Обиколка на главата в см
240.6 кг30 см21.1 см
260.8 кг33 см23 см
281 кг35.6 см25 см
301.3 кг38.5 см27 см
321.7 кг41.1 см29 см
342.1 кг44 см30.5 см
362.6 кг46.5 см32.1 см
383.1 кг48.5 см33.5 см
403.4 кг50.5 см34.9 см

Тегло, ръст и обиколка на главата на недоносени момчета


Гестационна възраст в седмициТегло в кгРъст

 в см

Обиколка на главата в см
240.65 кг31 см22 см
260.83 кг34 см23.5 см
281.1 кг36.5 см25.8 см
301.4 кг39 см27.5 см
321.8 кг42 см29.5 см
342.25 кг44.9 см31 см
362.7 кг47 см32.8 см
383.2 кг49.5 см34 см
403.6 кг51 см35 см

Източник: Таблица за растеж на преждевременно родени на Фентън, Университет на Калгари (7)

 

Не всички бебета се развиват по един и същи начин или с едно и също темпо, тъй като растежът на този етап зависи от множество фактори. Лекарите периодично правят оценка на недоносеното бебе в интензивното неонатологично отделение.

Имайте предвид, че посочените от лекаря стойности на растежа може да са по-малки или по-големи от посочените в таблицата. Но стига лекарят да заяви, че бебето ви се справя добре, можете да се успокоите и да очаквате с нетърпение да го приберете у дома от болницата

Нещо, за което все още може да следите, е храненето на бебето, тъй като то може да повлияе значително на теглото му.

Хранене на недоносеното бебе

Лекарите в интензивното неонатологично отделение определят храненето на недоносеното бебе, като вземат предвид гестационната възраст и общото му здравословно състояние. По-долу са изброени източниците на храна за недоносеното бебе:

1. Интравенозни течности

Много преждевременно родените бебета няма как да приемат кърма и ще се нуждаят от интравенозно доставяне на хранителни вещества и други течности. Интравенозният разтвор ще бъде смес от всички вещества, от които бебето ще се нуждае, за да се развива и укрепва.

2. Кърма или адаптирано мляко с хранене през сонда

След като храносмилателната система на бебето е малко по-укрепнала, то може да получава кърма или адаптирано мляко директно в стомаха си чрез стерилна тръбичка, която минава през носа или устата му. Този начин на хранене се нарича назогастрично или орогастрично хранене със сонда.

Лекарят ще определи естеството на храненето. Ако майката може да осигурява кърма, тя може да се изцежда и след това кърмата да се даде на бебето с хранене със сонда. При този метод количеството на кърмата или адаптираното мляко се увеличава постепенно.

3. Кърмене

Ако бебето е късно недоносено (родено между 34-37-а г. с.), то може да е в състояние да бъде кърмено. И майката, и бебето, ще се нуждаят от известна първоначална практика. Но след като бебето се научи да засуква от гърдата, можете да кърмите недоносеното бебе така, както бихте кърмили едно доносено новородено.

Ако бебето има проблеми със засукването на гърда, можете да му осигурите изцедена кърма чрез хранене с шише. В случай на преждевременно раждане кърмата съдържа повече протеини, минерали и мазнини, които бебето може лесно да усвои (8). Кърмата също така намалява риска от чревни инфекции.

4. Обогатено адаптирано мляко

Понякога само майчиното мляко може да не осигурява повишената нужда от хранителни вещества, от която се нуждае недоносеното бебе, за да расте.

Преждевременно родените деца имат повишени нужди от калории, обикновено около 120 килокалории на килограм телесно тегло на ден (9).

Обогагеното адаптирано мляко може да осигури допълнителните хранителни вещества, от които се нуждаят недоносените деца, заедно с правилната комбинация от витамини и минерали за здравословен растеж. , Лекарят може да го препоръча, ако е необходимо.

Често задавани въпроси

1. Какво е преждевременното раждане?

Раждане, което настъпва три седмици преди очаквания термин за раждане или преди 37-а седмица от бременността, се нарича преждевременно раждане. Бебе, родено преди 25-та седмица от бременността се счита за екстремно недоносено, а преди 32-а г.с. – с висока степен на недоносеност. (10).

2. Защо се случва преждевременното раждане?

Преждевременното раждане може да се случи поради различни причини. Някои от тях могат да бъдат необходимост от ранно цезарово сечение поради медицински причини. Многоплодна бременност, пренатални инфекции и хронични състояния като хипертония и диабет също могат да доведат до преждевременно раждане. Възможно е обаче да има случаи на преждевременно раждане и без обясними причини (11).

3. Кои фактори увеличават вероятността от преждевременно раждане?

Наличие на лична или семейна анамнеза за преждевременно раждане може да увеличи вероятността за преждевременно раждане. Повишени шансове има и при жени под 20-годишна възраст или над 40-годишна възраст и сред афроамериканците. Поднорменото тегло и тютюнопушенето по време на бременност също могат да увеличат риска (10).

4. Как преждевременното раждане се отразява на развитието на детето?

Преждевременното раждане е водещата причина за смъртност при децата под петгодишна възраст в повечето страни. Голяма част от преждевременно родените деца могат да се развиват добре и да растат като доносени бебета без съществени проблеми, но някои от тях могат да се сблъскат с увреждания (11).

5. Как може да се предотврати преждевременното раждане?

Няма сигурен начин за предотвратяване на преждевременното раждане. Здравословното хранене, намаляването на стреса и полагането на адекватни пренатални грижи могат да намалят риска. Препоръчва се и минимум 18-месечна пауза между всяка бременност, за да се намали вероятността от преждевременно раждане. Избягването на алкохол, тютюн и други наркотици също може да намали в някои случаи риска от преждевременно раждане. (10). Раждането ви ще бъде считано за преждевременно, ако бебето се роди преди 37-а гестационна седмица. Вашето дете може да бъде и с ниско тегло при раждане, ако се роди недоносено. Също така, някои бебета може да се нуждаят от престой в интензивно неонатологично отделение, за да се спомогне за правилния им растеж и да се подобри вероятността им за оцеляване. Макар да е обезсърчително да видите новороденото си бебе в кувьоз, това е от съществено значение за растежа му. Тази фаза е временна и бебето ви в крайна сметка ще наддаде на тегло с подходящото хранене и грижи. Когато бебето започне да се храни добре, има нормални жизнени функции и се развива с подходящи темпове, ще можете да го вземете у дома.

Медицинска редакция, извършена от д-р Елна Гибсън, MBChB, MMed, Paeds
юни 24, 2022 г. От rohit garoo, BSc, MBA

Препратки:

Статията е написана след анализ на научните трудове на експерти и институции.

1. Основни етапи на развитие при недоносените деца; по материали на Американска академия по педиатрия (на английски)
2. Грижи за недоносеното бебе – какво трябва да знаят родителите; по материали на Американска академия по педиатрия (на английски)
3. Наддаване на тегло и хранене при новородените; Национална библиотека по медицина на САЩ. (на английски)
4. Информационен пакет за семействата в интензивното неонатологично отделение; Агенция за изследвания и качество в здравеопазването (на английски)
5. Фентън и Ким, Систематичен преглед и мета-анализ за преразглеждане на диаграмата на Фентън за растеж на недоносени бебета; Национален център за биотехнологична информация (на английски)
6. Таблица за растежа; Национална библиотека по медицина на САЩ (на английски)
7. Таблици на Фентън за преждевременно раждане; Университет Калгари (на английски)
8. Осигуряване на майчина кърма за недоносени и болни новородени; по материали на Американска академия по педиатрия (на английски)
9. Грижи за недоносеното бебе: Част I. Наблюдение на растежа и развитието; Американска академия на семейните лекари (на английски)

Източник: momjunction.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Филка Караланова