В коя седмица раждането е най-безопасно?

В коя седмица раждането е най-безопасно?

Краят на третия триместър от бременността е изпълнен с вълнение от скорошната поява на бебето на бял свят. Същевременно този период е физически и емоционално изтощаващ.
Ако се намирате в този етап на бременността, вероятно вече усещате подуване на глезените, тежест в долната част на корема и таза и най-вече вълнение и притеснение кога ще започне раждането.
С навлизането в 37-а гестационна седмица, предизвикването на раждане може да изглежда като прекрасен подарък от вселената, но специалистите препоръчват изчакването до термин, ако здравето на майката и детето не е застрашено.

В коя седмица раждането е най-безопасно?

Бременността продължава 40 седмици. Преди се е смятало, че терминът е в интервала от 37-а г.с. до 42-а г.с. Но в действителност, последните няколко седмици в утробата са много важни и не трябва да бъдат омаловажавани.

В тези последни седмици, тялото на майката е в етап на финална подготовка за раждането, а при бебето завършва развитието на важни органи (като мозъка и белите дробове) и то достига здравословно тегло.

Счита се, че рискът от неонатални усложнения е най-нисък при нормална бременност и раждане между 39-а и 41-а г.с.

Затова търпението и спокойствието в тези последни седмици е изключително важно за възможно най-добър старт в живота на бебето. Вече се смята, че предизвикването (индуциране) на раждане преди 39-а г.с., крие по-голям риск от краткосрочни и дългосрочни проблеми за бебето. Раждане в 41-та седмица или по-късно от своя страна, също е свързано с по-голям риск от усложнения.

Но разбира се, всяко раждане е индивидуално и различно. Много деца се раждат напълно здрави и без никакви усложнения преди и след термин.

Американският колеж по акушерство и гинекология категоризира ражданията от 37-а до 42-а г.с. по следния начин:

 • Ранен термин: 37-а г.с. до 38-а г.с. и 6 дни
 • На термин: 39-а г.с. до 40-а г.с. и 6 дни
 • Късен термин: 41-а г.с. до 41-а г.с. и 6 дни
 • След термин: 42-а г.с. или по-късно

Кога най-рано е безопасно раждането?

Колкото по-рано се случи раждането, толкова по-високи са рисковете за здравето на бебето. Ако то се роди преди 37-а г.с., се счита за недоносено или преждевременно родено. Бебетата, родени преди 28-а г.с., се считат за изключително недоносени.

Смята се, че бебета, родени между 20-а и 25-а г.с. имат много висок риск от нарушения в неврологичното развитие, а тези, родени преди 23-а г.с., може да имат само от 5 до 6 на сто шанс за оцеляване.

За щастие, в наши дни, напредъка в медицината позволява грижите за недоносените деца да продължат след раждането и да се спомогне растежа и развитието им по оптимален начин.

В случай, че е налице риск от преждевременно раждане, може да обсъдите с наблюдаващия ви лекар грижите, която ще са необходима за вас и бебето след раждането. Важно е да говорите открито, за да сте наясно с рисковете и усложненията, които може да настъпят при преждевременно или ранно раждане.

Една от основните причини да се изчаква термина на раждане е, за да се достигне до пълно развитие на органите на бебето.
Въпреки това, съществуват рискови фактори, свързани с майката, бебето и плацентата, които да са причина проследяващият медицински специалист да направи оценка на съотношението риск/полза що се отнася до риска при достигане на термин, срещу ползата от пълното развитие на белите дробове на бебето.

Някои от тези рискови фактори включват плацента превия, прееклампсия, предишно цезарово сечение или миомектомия, многоплодна бременност с близнаци или тризнаци, хронична хипертония, диабет и ХИВ.

Понякога е необходимо раждането да настъпи преди достигането на 39-а г.с. Ако раждането започне по-рано или лекарят ви препоръчва предизвикване на раждането, това не означава, че няма да имате позитивно преживяване с щастлив край.

Кога най-често започва раждането?

Според статистиките, повечето бебета се раждат доносени. Ето някои данни:

 • 57,5% от всички раждания се случват между 39-а и 41-а г.с.
 • 26% от ражданията се случват между 37-а и 38-а г.с.
 • Около 7% от ражданията се случват от 34-а до 36-а г.с.
 • Около 6,5% от ражданията се случват в 41-а г.с. или по-късно
 • Около 3% от ражданията се случват преди 34-а г.с. от бременността

Счита се, че едно преждевременно раждане може да е индикация за риск от раждане преди термина и при следваща бременност.

По същия начин, жените с предишно раждане след термин, е по-вероятно да имат и последващо раждане след термин.

Вероятността за раждане след термин е по-висока при първа бременност, при бебетата от мъжки пол или при наднормено тегло (индекс на телесна маса над 30).

Причини и рискове за преждевременно раждане

В повечето случаи причината за преждевременното раждане остава неизвестна. Въпреки това, жените, които страдат от диабет, сърдечни заболявания, бъбречни заболявания или високо кръвно налягане, са с по-висок риск от преждевременно раждане.

Други рискови фактори и причини включват:

 • многоплодна бременност
 • кървене по време на бременност
 • употреба на наркотици
 • инфекции на уринарния тракт
 • тютюнопушене
 • употреба на алкохол по време на бременност
 • преждевременно раждане при предишна бременност
 • аномалии на матката
 • инфекция на амниотичната мембрана
 • нездравословно хранене преди и по време на бременност
 • недостатъчност на маточната шийка
 • хранителни разстройства
 • наднормено или поднормено тегло
 • високи нива на стрес

Преждевременното раждане носи много рискове за бебето. За щастие, сериозни животозастрашаващи състояния като кръвоизлив в мозъка или белите дробове, отворен дуктус артериозус и неонаталенреспираторен дистрес синдром, често могат да бъдат успешно овладяни и лекувани в интензивното неонатологично отделение за новородени, макар понякога да изискват дългосрочно лечение.

Има и други рискове за бебето, свързани с преждевременно раждане, сред които:

 • изоставане в развитието
 • трудности с дишането
 • проблеми със зрението и слуха
 • ниско тегло при раждане
 • затруднения при кърмене от гърдата и хранене
 • жълтеница
 • затруднено регулиране на телесната температура

Повечето от тези състояния изискват специализирани грижи в интензивното неонатологично отделение. То е мястото, където здравните специалисти извършват изследвания, осигуряват лечение, подпомагат дишането и храненето на недоносените бебета. Грижите, които новороденото получава в неонатологичното отделение помагат за осигуряването на възможно най-доброто качество на живот на вашето бебе.

Какво трябва да знаете за интензивното неонатологично отделение

Родителите, чиито бебета са приети в интензивното неонатологично отделение, също могат да бъдат включени в грижите за тях с няколко прости практики, които могат значително да повлияят цялостното здраве и възстановяване на бебето.

Практикуването на кенгуру-грижа или държане на бебето в контакт кожа-до-кожа доказано намалява нивата на смъртност, инфекции, заболявания и продължителността на болничния престой. Чрез него се подпомага и връзката между родителите и бебето.

Храненето с майчина кърма в интензивното неонатологично отделение също повишава значително шансовете за оцеляване на бебето. Кърмата драстично намалява и риска то да развие тежка стомашно-чревна инфекция, наречена некротизиращ ентерколит, в сравнение с бебетата, които получават адаптирано мляко.

Препоръката след преждевременно раждане е майките да бъдат насърчавани да започнат с изцеждането на кърма възможно най-скоро и да изцеждат от 8 до 12 пъти на ден. Вариант е за детето да се осигури и донорско мляко от млечна банка.

По време на престоя на бебето в интензивното неонатологично отделение, лекарите и медицинските сестри наблюдават развитието му, за да осигурят подходящи грижи и лечение, ако е необходимо. Важно е да бъдете добре информирани, да намерите подходящата специализирана грижа и да спазвате добре всяко назначено от лекар лечение.

Как може да се минимизира рискът от преждевременно раждане?

Има няколко неща, които можете да направите сами, за да намалите риска от ранно раждане.

Преди да забременеете

Обръщайте внимание на здравето си! Здравословно ли е теглото ви? Приемате ли редовно пренатални витамини? Препоръчва се и намаляване на алкохола, спиране на тютюнопушенето и употребата на наркотици.

Спортувайте редовно и се опитайте да ограничите всички източници на стрес в ежедневието. Ако имате някакви хронични здравословни проблеми, вземете мерки и следвайте препоръчаното лечение.

По време на бременността

Продължавайте да водите здравословен начин на живот. Хранете се здравословно и спете достатъчно. Упражнявайте редовна физическа активност като не забравяйте да се консултирате с вашия лекар преди да започнете нова рутинна тренировка по време на бременност.

Не пропускайте нито един планиран пренатален преглед, предоставяйте пълна и подробна здравна история на проследяващия ви лекар и следвайте съветите му. Предпазвайте се от потенциални инфекции и болести. Старайте се да наддадете препоръчаното тегло (отново след консултация с лекар за съвет относно теглото, което е най-добро за вас).

Потърсете медицинска помощ при всякакви предупредителни признаци за преждевременно раждане като контракции, постоянна болка в кръста, изтичане на води, коремни спазми и каквито и да е промени във вагиналното течение.

След раждането

Изчакайте поне 18 месеца, преди да започнете с опитите за нова бременност.. Колкото по-кратко е времето между бременностите, толкова по-голям е рискът от преждевременно раждане, посочват накои изследвания.

Ако сте на възраст над 35 години, обсъдете с вашия лекар времето, което е необходимо да изчакате, преди да опитате отново.

В заключение

Неочакваното преждевременно раждане може да бъде стресиращо и сложно, особено когато не може да бъде предотвратено.

Говорете редовно с вашия следящ лекар или акушерка и бъдете информирани за рисковете.

Когато сте добре информирани за процедурите и леченията, достъпни за вас и вашето бебе, това ще помогне за намаляване на тревожността и ще ви даде чувство за контрол.

Имайте предвид, че възможностите и грижите за недоносени бебета са се подобрили много през годините и шансовете да напуснете болницата със здраво дете, са по-високи от всякога. Колкото повече знаете, толкова по-добре ще бъдете подготвени, за да осигурите на вашето мъниче цялата любов и грижи, които заслужава.

Източник: www.healthline.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Виктория Лилянова
Photo credit: Freepik