Какво да правим и как да се справим, когато бебето ни се намира в болница?

Какво да правим и как да се справим, когато бебето ни се намира в болница?

В тази статия ще намерите съвети за това как да се справите в периода, когато вашето новородено дете се намира в отделение за интензивно лечение, как да му осигурите необходимите грижи, но и да се погрижите за себе си.

Животът ви е подготвил предизвикателство. Бебето Ви се е родило по- рано от очакваното и се намира в неонатално интензивно отделение. Като родител, може би се чувствате объркани и стресирани. Чудите се какво да предприемете и как да се справите със ситуацията докато новороденото все още се намира в болницата.

Въодушевени сте от факта, че семейството Ви се е увеличило с нов член, но все пак не можете да се насладите на присъствието му до леглото си, не можете да кърмите, а понякога дори не можете да държите детето си за повече от няколко минути. За щастие, има много неща, които можете да направите, за да се справите със стреса в този момент и да изградите връзка с новороденото си дете, докато то е в отделението за интензивно лечение.

Какво ще изпитаме аз и бебето ми по време на този период?

При преждевременно раждане всичко се случва много бързо и родителите се чувстват претоварени – особено ако плановете им за раждането се провалят. Колкото и предизвикателно да звучи, в такъв момент опитайте да останете спокойни. Знаейки какво Ви предстои ще се чувствате по-подготвени. Ето какво има нужда да знаете:

Може да не успеете да се сближите в началото

При преждевременно раждане, дали чрез вагинално раждане или чрез секцио, има голям шанс да не можете да докоснете новороденото си дете веднага след раждането.

Медицинският екип ще отнесе детето Ви за необходимите прегледи, изследвания и кислород, ако се нуждае от такъв. В зависимост от състоянието Ви вие също може да се нуждаете от медицински грижи.

Аклиматизация с отделението за интензивно неонатално лечение

Вашето бебе може да прекара от няколко дни до няколко месеца в отделението за интензивно неонатално лечение под грижите на обучени медицински сестри и лекари. Родителите могат да посещават отделението в определените за това графици и часове.

Очаквайте повече притеснения отколкото поздравления

Тъй като семейството и роднините са заинтересовани от доброто здравословно състояние на бебето, е възможно да получавате обаждания и картички/ съобщения, вместо цветя и плюшени мечета след раждането.

Бъдете открити и честни – благодарете им за загрижеността и любезно ги помолете да останат оптимистично настроени за бебето Ви. Непременно планирайте празненство когато вие и бебето сте готови за това.

Не забравяйте, че бебето Ви ще остане под медицински грижи по-дълго отколкото вие

Едно от най-сериозните емоционални предизвикателства, което ще преживеете при преждевременно раждане е оставянето на бебето под грижите на медиците, когато вие вече можете да се приберете вкъщи. Опитайте се да осъзнаете, че колкото и болезнена да е раздялата, тя е за доброто на Вашето бебе и то получава необходимите му медицински грижи.

Малък бонус: Ще имате време да си починете и да се възстановите, така че да сте здрави и в готовност да се грижите за новороденото си.

Осведомете се

Докато бебето Ви е далеч, четете литература за грижите за родени по-рано от очакваното бебета. В допълнение, направете проучване за често срещани медицински термини на темата, за да разберете какво се случва, докато вие не сте около бебето си.

Наблюдавайте процедурите

За някои родители е трудно. За други – да присъстват може да е полезно. Някои отделения за интензивно неонатално лечение са гостоприемни към новите родители и позволяват да присъстват по време на процедурите.

Как да се справите?

Съвети как да се справите с периода, докато бебето Ви е в отделение за интензивно неонатално лечение

Един от най-предизвикателните аспекти на това да си родител на преждевременно родено бебе е изолацията. Възможно е да се чувствате сами на влакчето на ужасите на своите собствени емоции, породени от хормоналните промени след раждането.

Важното е да запомните, че дори да се чувствате сами, безброй други родители се чувстват по същия начин. Някои от тях дори може да се намират в същото медицинско заведение като вас.

Ето някои съвети, които може да са ви от помощ:

 • Емоционалните колебания са нормално нещо. Емоциите, които изпитвате могат да варират от неудовлетвореност, тъга, нервност, разочарование, вина, гняв, любов или безнадеждност. Обикновено в такива ситуации родителите често сменят настроенията си под влиянието на емоциите. В една минута може да сте изпълнени с надежда, а в следващата да сте обзети от безнадеждност. В някои от дните може да усещате дълбока обич към бебето си, а в следващ да се страхувате от нея. Както и да се чувствате, е нормално да изразявате емоциите си. Такива екстремни и противоречиви емоции се изпитват от всеки родител с преждевременно родено дете.
 • Бъдете честни за емоциите си. Признавайки си какво изпитвате и споделяйки го с околните може много да ви помогне. Ако задържате емоциите си за себе си може да доведе до чувство за самотност и изолираност. Споделете с медиците чувствата и страховете си. Не само ще ви разберат, но и ще могат да Ви споделят информация, която да ви е от полза.
 • Вие и партньорът ви имате нужда един от друг. Ако имате партньор, можете да получите допълнителна сила като се подкрепяте взаимно. Освен това ще сте и по-ефективни като екип. Откритата комуникация също така може да предотврати появата на стрес в отношенията ви. Запомнете, хората се справят със ситуации на стрес по различен начин. За това опитайте и бъдете разбиращи, ако Вашият партньор приема нещата.
 • Свържете се с други семейства със сходни преживявания. Опитайте да поговорите с други родители на бебета в отделение за неонатално интензивно лечение. Ще откриете, че те също се чувстват самотни, несигурни и уплашени. Никой друг не би ви разбрал по-добре от тях, да сподели знания и емпатия, отколкото родители, които вече са минали по същия път. В отделението лесно се оформят приятелства, защото останалите родители се нуждаят от вас точно толкова, колкото и вие от тях. Поинтересувайте се от групи за емоционална подкрепа и взаимопомощ, водени от специалист. Те ще ви свържат с други родители, чиито деца вече са напуснали отделението за неонатално интензивно лечение. Кликнете тук, за да потърсите подкрепа от тези, които знаят какво е да имаш дете в отделението за неонатално интензивно лечение. Този онлайн източник на подкрепа може да се окаже изключително ценен през дългите дни и нощи, прекарани в чакане в отделението.
 • Дайте си малко време. Вероятно няма да се успокоите докато бебето ви не е вън от отделението. Докато този момент настъпи ще имате добри и не толкова добри дни (обикновено това ще е свързано със състоянието на мъничето Ви). Ако сте станали родители за първи път, вашето физическо възстановяване и нормализирането на хормоналният Ви баланс може да ви води до много различни усещания и емоции. Напомняйки си това няма да преодолеете емоциите си просто така, но ще ви даде перспективата, че скоро ще се справите с тях.
 • Обичайте себе си. Емоциите, които изпитвате може да се задълбочат от физическото изтощение, породено от денонощното наблюдение над леглото на Вашето бебе. Всеки родител има нужда от почивка и никой не се нуждае (или заслужава) повече от нея повече от родител на преждевременно родено дете. Позволете си я, не се чувствайте виновни заради нея. Прекарвайте време с половинката си – насладете се на хубав филм, вечеря с приятели, джогинг на открито или няколко часа прекарани в търсене на бебешки дрешки. Ще се завърнете по- спокойни, освежени и готови да се справите с предизвикателствата на следващите дни. Плюс, ще сте научили важен урок за родителството: Най- добре положените грижи за вашето бебе означават и грижа за себе си.

Как да изградя връзка с бебето си докато то е в отделението?

Това може да е трудна задача за хората, които стават родители за първи път и имат ограничена възможност за контакт с бебето си. Но осъществяването на връзка може да се случи по много начини.

 • Постарайте се да се възползвате от целия физически допир, до който можете да се докоснете. Когато Вие или Вашият партньор имате възможност, дръжте детето си допряно до гърдите си, за да може то да усети и чуе ударите на сърцето Ви. За родени по-рано от очакваното бебета това е от голямо значение. Много проучвания доказват, че ако такива бебета получават достатъчно физически контакт с родителите наддават тегло по-бързо, имат по-стабилен сърдечен ритъм и се прибират у дома по-бързо от останалите.
 • Когато не можете да го подържите, просто бъдете наблизо. Дори да не можете да държите бебето си за дълго време в обятията си, може да получите разрешение да поставите ръката си в кувьоза. Дори само да сте около него в този момент е преживяване, което заздравява връзката ви. Погледнете бебето си, ще почувствате неизмерима обич. То поглъща добрите вибрации и емоции, които усеща с всичките си сетива.
 • Опитайте да използвате помпа за кърма. Важно е да изпомпвате кърма на всеки няколко часа, за да стимулирате снабдяването на тялото с кърма. Със снимка на бебето Ви наблизо, това може да се превърне в преживяване на сближаването, особено ако бебето Ви не е сукало досега. Вземете контейнер с кърма със името на бебето и дата със себе си и го дайте на медицинския персонал в отделението. Те ще го поставят в специален хладилник или фризер за употреба на по-късен етап. Повечето медицински заведения имат професионални помпи за кърма, които могат да бъдат използвани безплатно или наемани за скромни суми, докато бебето Ви се намира в отделението. Запомнете, че в медицинското заведение, където се намирате медицинският персонал може да Ви окаже съдействие и насоки във връзка с кърменето.
 • Говорете на бебето си. То чува гласа Ви от месеци, така че гласът Ви е чудесен начин да установите контакт, докато то е в отделението. Някои родители дори записват гласа си – говор, пеене или четене и оставят записа до леглото на бебето си, за да може медицинският персонал да му го пусне по- късно.
 • Свършете мръсната работа. Проверете дали не можете да участвате под друга форма в грижите в отделението, като сменяне на памперси или къпане на бебето Ви. Не само ще се опознаете, но и ще предоставите възможност на медицинския персонал да се погрижи за нещо друго в това време. В началото може да изглежда плашещо дори само да вдигнете бебето си, особено ако е закачено за системи за наблюдение. Помолете медицинския персонал да Ви покаже как да го измерите на кантара, да смените памперс или да го изкъпете.
 • Правете си снимки. За да се почувствате по-близки докато сте далеч едни от други, направете си снимки и ги поставете у дома – особено на някое видимо място. Друга причина да направите снимки е, че след това ще им се наслаждавате. Все пак не е начина, по който сте планирали да започне Вашето приключение, но е Вашето начало и е безценно и заслужава да бъде запомнено.

Като родител на по-рано родено бебе може да е особено трудно, но научавайки да се справите с емоциите си в този период, можете да се погрижите по-добре за себе си. Неусетно заедно с бебето ще се озовете у дома, наслаждавайки се на спомените, които сте си създали месеци назад.

Източник: whattoexpect.com
Превод за фондация „Нашите недоносени деца“: Аделина Андреева


Свържете се с нас, за да получите повече информация и/или да запишете час за консултация на телефон 0887 54 54 46 или от формата долу.

   


  Научи още по темата: