Кърменето помага за по-бързо възстановяване на бебета с респираторно-синцитиален вирус (RSV)

Кърменето помага за по-бързо възстановяване на бебета с респираторно-синцитиален вирус (RSV)

Кърмените бебета трябва да продължат с кърменето, ако се разболеят от респираторно-синцитиален вирус (RSV). Изследванията показват, че те ще се възстановят по-бързо и ще се нуждаят от по-малко кислородна терапия, а антителата в майчината кърма ще ги предпазят и ще подпомогнат оздравяването, посочва в статия на сайта си Ла Лече Лига Интернешънъл, цитирайки различни източници и проучвания.

През 2019-2021 г., по време на пандемията с COVID-19, поради ограниченията за събирания на големи групи хора, носенето на маски на обществени места и честото миене на ръцете, се наблюдаваше спад на респираторните вируси при децата и възрастните, включително респираторно-синцитиалният вирус (RSV). През 2022 г. обаче RSV и други вируси се увеличават и много педиатрични болнични отделения са пълни с бебета и малки деца, страдащи от тежки RSV инфекции.

Респираторно-синцитиалният вирус (RSV) e често срещан вирус, който заразява белите дробове и дихателните пътища. Около 95% от бебета се заразяват с вируса до навършване на 2-годишна възраст.

 

RSV може да протече по-тежко при недоносените бебета

 

Сезонът на респираторно-синцитиалният вирус е времето в годината, когато вирусът е най-активен и обхваща сезоните от есента до пролетта. За България това са месеците от октомври до април. Повечето здрави деца имат леки симптоми, наподобяващи настинка. RSV може да протече по-сериозно обаче при преждевременно родени бебета (особено тези, родени преди 29-а гестационна седмица), с ниско тегло при раждане или страдащи от различни хронични, сърдечни или белодробни заболявания. RSV може да причини белодробна инфекция като бронхиолит (възпаление на бронхите и малките разклонения на въздухоносните пътища в белите дробове) и пневмония. Около 2 от 100 деца с инфекция с RSV на възраст под 6 месеца имат нужда от болнично лечение.

Проучванията показват, че при недоносените бебета, които се заразяват с RSV, рискът за хоспитализация или интензивни грижи поради дихателна недостатъчност е 3 пъти по-висок, отколкото при доносените бебета.

 

ПРЕДПАЗВА ЛИ КЪРМЕНЕТО БЕБЕТАТА, БОЛНИ ОТ RSV?

Да, кърменето предпазва кърмачетата и им помага да се възстановят по-бързо, ако са заразени с RSV.

Американската академия по педиатрия препоръчва кърменето, защото данните показват, че при децата, които са кърмени, по-рядко се срещат остри и хронични педиатрични заболявания като  отит на средното ухо, остра диария, заболявания на долните дихателни пътища, синдром на внезапната детска смърт, възпалителни заболявания на червата, детска левкемия, захарен диабет, затлъстяване, астма и атопичен дерматит.

В научно изследване от февруари 2022 г., публикувано в сп. “Pediatrics”, също се посочва, че „кърменето има защитен ефект за кърмачета с RSV бронхиолит и Световната здравна организация препоръчва минимум шест месеца изключително кърмене за максимална имунна защита срещу вирусни инфекции при кърмачетата”. Проучването е установило, че “изключителното и частичното кърмене намаляват тежестта на заболяването, продължителността на болничния престой и необходимостта от допълнителен кислород”. 

„Развитието на RSV инфекции, изискващи кислородна терапия, е по-ниско в групата на бебетата, хранени с кърма, отколкото в групата на тези, хранени с адаптирано мляко. Тази защитна роля на майчината кърма срещу RSV инфекцията, може да намали нуждата от кислородна терапия, което предполага по-малко увреждане на дихателните пътища“, посочва изследването. 

 

КАКВО ДА НАПРАВЯ, АКО КЪРМЕНОТО МИ БЕБЕ Е ЗАРАЗЕНО С RSV?

Много е важно да продължите да кърмите. Ако бебето ви е с много запушен нос, опитайте се да го кърмите в по-изправена поза, за да помогнете за оттичането на секретите. Попитайте педиатъра си дали капки за нос с физиологичен разтвор или използването на аспиратор за нос могат да помогнат за отпушване на носа преди кърмене.

Ако бебето ви е твърде болно или хремаво, за да го кърмите, изпомпвайте или изцеждайте често млякото си, за да продължите да го храните и да му осигурите защита от антителата на кърмата. Кърменето на бебето в по-изправена поза и възможно по-дълго през цялото време на заболяването, ще бъде успокояващо и ще му помогне да диша по-лесно. Проучванията показват, че възстановяването е по-бързо при кърмените бебета и деца.

 

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ АКО СЕ ЗАРАЗЯ С RSV?

Не са известни противопоказания за кърмене по време на респираторни вирусни инфекции на майката и няма доказателства, че RSV е изключение от това правило. Кърменето може да продължи при повечето заболявания на майката и осигурява допълнителна защита чрез антителата в кърмата. Важно е да се спазва добра хигиена на ръцете, а носенето на маска, когато държите или храните детето си, може да намали излагането на вируса чрез кашлянето, както се препоръчва и при грипни инфекции.

 

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ОТНОСНО RSV

Какво представлява респираторният синцитиален вирус (RSV)?

RSV е често срещан заразен вирус, който причинява инфекция на долните дихателни пътища. Повечето хора, заразени с RSV, изпитват леки симптоми, подобни на обикновена настинка. Заразяване с вируса може да се случи на всяка възраст, но повечето деца ще са преминали през RSV инфекция, докато навършат двегодишна възраст. Тя е най-често срещана през есента, зимата и пролетта.

Как се разпространява?

RSV може да се разпространи чрез капчици във въздуха от кашлица и кихане, докосване на повърхности като дръжки на врати или чрез директен контакт, например целувка. Вирусът може да оцелее в продължение на много часове върху твърди повърхности.

Какви са симптомите на RSV?

Симптомите могат да включват кашлица, кихане, хрема, намаляване на апетита, температура и хрипове при дишане. При кърмачетата вирусът може да причини раздразнителност, намалена активност и затруднено дишане. RSV е най-честата причина за бронхиолит (възпаление на долните дихателни пътища в белите дробове) и пневмония (инфекция на белите дробове) при деца под едногодишна възраст.

Кой е изложен на най-висок риск от усложнения при RSV?

Най-застрашени са недоносените бебета, малките деца със сърдечни или хронични белодробни заболявания, малките деца със слаба имунна система, възрастните с компрометирана имунна система и възрастните със сърдечни и белодробни заболявания. При един до два процента от децата на възраст под шест месеца с RSV, може да се наложи хоспитализация за лечение.

Как може да се предотврати RSV?

Вземането на предпазни мерки, като често миене на ръцете със сапун в продължение на поне 20 секунди, покриване на носа и устата при кашлица и кихане с кърпичка или горната част на ръкава, избягване на близък контакт и споделяне на прибори за хранене с болни лица и почистване на често докосвани повърхности, като дръжки на врати и мобилни устройства, ще помогне за намаляване на разпространението на RSV. Малките деца над двегодишна възраст и родителите може да носят и маска за защита на обществени места, като използването на маска не се препоръчва за деца на възраст под две години. Избягвайте да сте в близост до болни хора. Проучванията показват, че кърменето също е превантивна мярка, тъй като осигурява важни антитела за защита на бебетата.

 

Източник: www.llli.org

Превод и редакция за Фондация “Нашите недоносени деца”: Мария Нориега

 

Етикети:,