Недоносените бебета могат да бъдат затопляни в найлонови торбички, показва проучване в Пакистан

Недоносените бебета могат да бъдат затопляни в найлонови торбички, показва проучване в Пакистан

Поставянето на преждевременно родени бебета в обикновени найлонови торбички, за повишаване на телесната температура и за предотвратяване на хипотермия при недоносени бебета след раждането, постига същите ефекти както поставянето в кувьоз, показва изследване, проведено в Пакистан.

Проучването е установило, че малките новородени достигат до здравословна телесна температура за същото време, независимо кой метод е използван.

Според авторите на изследването, найлоновите торбички предлагат „достъпен и евтин вариант“ за затопляне на новородените недоносени бебета в развиващите се страни или дори в болници, които не разполагат с кувьози. Хипотермията е едно от най-често срещаните и потенциално фатални усложнения, които могат да застрашат живота на бебето след преждевременно раждане.

Изследването е било представено на конференция на Кралския колеж по педиатрия и детско здраве в Глазгоу, Великобритания. В него са били извършени наблюдения над 100 бебета в период от шест месеца през 2016 г. в държавната болница в Карачи, Пакистан и е водено от д-р Ваджида Мазхер.
Всички бебета в проучването са били родени преди 37-а гестационна седмица и са тежали между 1 кг и 2,5 кг, като са били изключени новородени с вродени малформации като кожни проблеми, отворени дефекти на невралната тръба, дефекти на коремната стена и вродени сърдечни дефекти.
Бебетата са имали средна начална телесна температура от 34,5°С, но след час тя обикновено се е повишавала до 37°С, както при бебета, увити в найлонови торбички, така и при тези, които са били в кувьоз.

Лекарите са забелязали, че „няма съществена разлика в ефективността“ на двата метода на затопляне.

Те отбелязват, че „евтините, нискотехнологични методи като използването на найлонови торбички, особено в страните с ниски доходи, могат да бъдат полезни за предотвратяване на неонатална хипотермия. Увиването на недоносени и новородени с ниско тегло в найлонови торбички скоро след раждането предотвратява хипотермия и има същия резултат като поставянето им в кувьоз по отношение на повишаване на телесната температура“.

Д-р Мазхер разказва при представянето на изследването, че в Пакистан много често, когато се ражда недоносено бебе, се смята че ако то получи хипотермия и няма достъп до кувьоз, ще умре. „Нямаме много кувьози, а тук се раждат много недоносени бебета, така че ако найлоновите торбички са наистина толкова ефективни за поддържане на телесната температура, това е начин да се увеличи шанса за оцеляване на новородените”, изтъква тя.

„Използването на найлонови торбички не е много обичайно, едва сега започваме, така че просто исках да видя какво ще стане“.

Друг, напълно достъпен начин за затопляне на недоносените бебета, са кенгуру-грижите. Контактът кожа-до-кожа между майките и новородените е използван за пръв път в неонатологични отделения в Богота, Колумбия, където имали недостиг на кувьози. Установено е, че температурата на майчините гърди се променя според нуждите на бебето и помага не само за затоплянето му, но насърчава и кърменето, регулира сърдечния ритъм, помага за по-добра адаптация извън утробата и за намаляване на нивата на стрес. Наред с всичко това, кенгуру-грижите имат дългосрочни ползи за умственото развитие на недоносените деца.

Методът се използва не само в страните с недостиг на скъпоструваща апаратура, но и в най-модерно оборудваните неонатологични отделения в света. Кенгуру-грижите се препоръчват от Световната здравна организация и са обект на многобройни научни изследвания през последните десетилетия, доказващи безспорните ползи както за бебетата, така и за родителите.

Дори в развити страни, в спешни ситуации, понякога недоносени бебета са били поставяни в найлонови торбички, за да се поддържа температурата им, докато бъдат преместени в кувьоз. В сайта на Фондация “Нашите недоносени деца” също сме публикували историята на малкия Райън, който е бил поставен в пликче за сандвичи от лекарите, за да бъде стоплен след раждането.
Клеър, израснала в България и историята на Райън, роден в 23-а г.с.

Източник: www.glasgowtimes.co.uk

Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Цветелинка Пешева