Респираторно-синцитиален вирус RSV – какво трябва да знаем. Д-р Диана Влахова

Респираторно-синцитиален вирус RSV – какво трябва да знаем. Д-р Диана Влахова

За респираторно-синцитиалния вирусRSV, от Фондация “Нашите недоносени деца”, разговаряме с д-р Диана Влахова, педиатър в Клиника по неонатология в Специализирана болница за активно лечение по детски болести “Проф. Иван Митев” – София. В това видео тя предоставя подробна информация за всички родители, относно този така рисков за децата до 1-годишна възраст вирус, особено за тези, които са родени преждевременно.

 • Какво е респираторно-синцитиалният вирус
 • В кои месеци е най-активен
 • Как се разпространява
 • Кои са рисковите групи деца при зараза с RSV
 • За какви симптоми да се следи
 • Как се диагностицира RSV вируса
 • Какво е лечението
 • Профилактика преди започването на сезона на респираторно-синцитиалния вирус

 

RSV и рисковете за недоносените бебета

 

Респираторно-синцитиалният вирус (RSV) е РНК вирус, един от най-честите причинители на инфекции на горните и долните дихателни пътища в детска възраст. Практически всички деца до 2-годишна възраст, около 95 на сто, прекарват поне една такава инфекция. Респираторно-синцитиалният вирус е най-рисков за децата до 1-годишна възраст, при които може да причини белодробни инфекции като бронхиолит и пневмония. Статистиката за Европа показва, че RSV е причина за близо 45% от хоспитализациите поради инфекции на долните дихателни пътища при деца под 2-годишна възраст
При недоносените бебета, рискът за хоспитализация или интензивни грижи поради дихателна недостатъчност е 3 пъти по-висок, отколкото при бебетата, родени на термин.

Преждевременно родените бебета имат по-малък обем на белите дробове и по-тесни дихателни пътища, в сравнение с доносените бебета, защото раждането е настъпило, преди белите дробове и дихателната им система да се развият напълно. Бебе, родено в 30-та гестационна седмица, има само 1/3 от обема и ¼ от повърхността на белите дробове, в сравнение с напълно доносено бебе, родено след 40-та седмица от бременността. Това прави белите дробове по-податливи на възпаления и затруднява дишането. Белите кръвни телца също все още не са напълно развити, което затруднява борбата с инфекциите, рипсват и достатъчно антитела, преминали от майката, а собствената имвунна защита е недостатъчна. Всичко това са рискови фактори за често повтарящи се дихателни инфекции в ранна детска възраст при недоносените бебета.

Периодът на най-чести инфекции дс RSV за България е месеците от октомври-ноември до март-април и обикновено има пик на заболеваемостта през януари и февруари, който може да съвпада и с грипните епидемии през този период.

При възрастните RSV инфекциите протичат леко, като засягат горните дихателни пътища, но симптомите са по-тежки при малките деца, при които той често засяга долните дихателни пътища. Вирусът се разпространява лесно по въздушно-капков път, при контакт със заразени хора и е изключително устойчив по повърхностите и по ръцетe. Затова е много важно поддържането на хигиена в периодите, когато има риск от инфектиране. 

 

Най-рискови групи деца, които могат да бъдат засегнати от RSV вируса

 

 

 

 • Преждевременно родени бебета и бебета с ниско тегло
 • Недоносените деца, които имат хронични изменения на белия дроб
 • Децата, родени преждевременно преди 35-а г.с., дори и да нямат хронични изменения на белия дроб
 • Деца с вродени сърдечни малформации
 • Деца със Синдром на Даун
 • Деца с имунен дефицит

 

 

Инфекцията с RSV

 

Инфекцията с респираторно-синцитиалният вирус обикновено започва със симптоми на обикновена настинка, които постепенно се влошават в следващите дни и засягат долните дихателни пътища. Може да се наблюдават дихателни затруднения, детето отказва да се храни и да приема течности, да има хлътване на гърдичките. Много е важно да се потърси навременна медицинска помощ при тези първи симптоми, особено за бебета под 6-месечна възраст, при които инфекцията може да бъде съпроводена и с риск от апнея – спиране на дишането. При тях е важно инфекцията да бъде диагностицирана възможно най-рано, за да могат да бъдат лекувани и активно проследени.

За какво трябва да следите: 

 • Суха кашлица / възпалено гърло
 • Висока температура
 • Течащ нос / кихане
 • Зачервени очи
 • Хрипове / паузи при дишане
 • Раздразнителност / нарушен сън
 • Главоболие
 • Мудност или липса на активност
 • Намален апетит

 

Инфекцията с RSV може да се диагностицира в амбулаторни условия, като са налични два типа тестове – PCR тестове и бързи антигенни тестове. Лечението включва наблюдение, компенсация с вливане на течности, според нуждите на детето, а при обструкция на дихателните пътища можат да се прилагат бронходилататори и кортикостероиди инхалаторно или по венозен път. Целта е да се избегнат усложнения в хода на инфекцията, особено при най-малките пациенти под годинка, които могат да развият тежка дихателна недостатъчност. Статистиките сочат, че при 10 на сто от тях може да се наложи интубация и апаратна вентилация, като на особен риск са изложени недоносените деца с хронични изменения на белия дроб.

 

Профилактика

 

При инфекция с RSV не се придобива защитен имунитет и затова вниманието на медицинските специалисти е насочено преди всичко към профилактиката преди започването на вирусния сезон. Една от възможностите е наличната ваксина Паливазумаб, която представлява моноклонално антитяло и се прилага 5 пъти в рамките на сезона с интервал от максимум 35 дни. Имунитетът не е траен и повторните инфекциите са чести, но за щастие те вече протичат по-леко и засягат само горните дихателни пътища.

В момента програмата за профилактика включва:

Всички деца, родени преди 29-а г.с., които имат бронхопулмонална дисплазия, ако са родени в рамките на 12 месеца преди сезона на RSV, като обикновено профилактиката започва през октомври. Ако детето бъде изписано в рамките на вирусния сезон, е хубаво ваксината да се постави преди изписването от болницата. При децата с бронхопулмонална дисплазия, ваксината може да се приложи и за втора година.

Децата, родени преди 32-а г.с., които са имали нужда от апаратна вентилация и интензивна терапия след раждането също са включени за ваксина в програмата за профилактика, ако са до 12-месечна възраст към началото на сезона на респираторно-синцитиалния вирус.

 

Етикети:, , , ,


Научи още по темата: