Доброволческа инициатива в знак на съпричастност към загубата на дете

Доброволческа инициатива в знак на съпричастност към загубата на дете

Фондация “Нашите недоносени деца” се включва в световната инициатива “Пурпурна пеперуда”, която помага да се повиши осведомеността и подкрепата при загуба на дете. Древният символ на пеперудата винаги е бил свързан с душата, раждането на живот и прераждането. Именно поради тази причина пеперудата е избрана за символ на проекта “Пурпурна пеперуда” (Purple Butterfly Project) по инициатива на The Skye High Foundation.  


В оригиналната си концепция проектът е създаден в знак на съпричастност към семействата, преживели загуба на едно от децата си при многоплодна бременност. Инициативата на фондация “Нашите недоносени деца” обаче ще разшири обхвата ѝ като посвети усилията си на всички семейства, преживели загуба. Нашите пурпурни и бели пеперуди ще бъдат част от инициативата “Да плетем и шием за недоносените бебета”, като присъстват върху шапчици и октоподчета, които ще бъдат дарявани на семействата, преживели загуба. Надяваме се този малък жест, изпълнен с мисъл за тях, да им покаже, че не са сами и да им даде възможността да запазят нещо мъничко като спомен и признание за децата, които макар да не са останали на този свят, завинаги ще бъдат част от тях. Инициативата е и своеобразно допълнение към психологическата подкрепа, която фондацията предлага за родители, преминаващи през толкова травматични събития. 

 

Включете се в инициативата ни

 

Инициативата ни стартира през март 2023 г. Ако умеете да плетете и искате да се включите в нея, можете да се присъедините към групата ни “Да плетем и шием за недоносените бебета” и да ни изпращате вашите:

 

  • шапчици или октоподчета с пурпурна или бяла пеперуда на адрес гр. София, ул. Майор Димитър Думбалаков №38, ет. 5, за Фондация “Нашите недоносени деца”, тел. 0887 545 446. Ние, от своя страна, ще се погрижим те да достигнат до семействата, преживели загуба като знак на съпричастност и внимание към болката им. 

 

 

За проекта

 

Загубата на дете или на повече от едно дете е едно от най-немислимите преживявания. “Пурпурна пеперуда” се заражда в помощ на родителите на близнаци, които са изправени пред много тежка и сложна ситуация, ако едното от бебетата им не се справи, а другото оцелее. Те изпитват смесени емоции на огромна скръб и в същото време на надежда и радост за другото си дете. Времето на престой в неонатологичното отделение също може да е огромно изпитание за тях, тъй като персоналът или другите родители понякога не са запознати с трудната и особена ситуация, през която преминават. Пурпурната пеперуда в тези случай е не само символ, но също така знак и спомен за изгубените братче или сестриче. 

 

Историята зад “Пурпурна пеперуда”

 

През април 2016 година, Мили Смит и Люис Кан стават родители на еднояйчни близначки – Кали и Скай, родени в 30 г.с. Още в началото на бременността те разбират, че Скай (от англ. Небе) е с дефект на невралната тръба, известен като аненцефалия и няма да оцелее за дълго след раждането. Малката Скай успява да живее само 3 часа и си отива в прегръдките на родителите си. Родена преждевременно, сестричката ѝ Кали остава за седмици в неонатологичното отделение, преди да се прибере у дома. 

Именно по време на престоя в неонатологията, у Мили и Люис се ражда идеята за пурпурната пеперуда. Те забелязват, че само след месец персоналът спира да говори за Скай, а другите родители около тях дори не подозират за загубата им.По същото време отделението посещават още 3 семейства, на които са се родили близнаци. И един ден една от майките се обръща съвсем непредубедено към Моли с изречението: “Ти си такава късметлийка, че нямаш близнаци”…

След този така болезнен момент, Моли решава да създаде проекта “Пурпурна пеперуда” 🦋. Тя иска да бъде сигурна, че това никога повече няма да се повтори и други родители няма да изпадат в същата ситуация. Тя избира лилавата пеперуда като символ за загубата на дете, родено от многоплодна бременност. Спомен за всички деца, които са “отлетели” от тази земя и цвят, който може да представя момичетата и момчетата. 

Въпреки че проектът е “роден” в Обединеното кралство, той бързо се разпространява по целия свят. В него досега са се включили над 300 болници и той получава широка подкрепа и сред медицинските специалисти.

 

Пурпурна пеперуда в България


Идеята да се включим в проекта “Пурпурна пеперуда”, достигна до Фондация “Нашите недоносени деца”, благодарение на историята на Димана, майка на близнаци, загубила едното от бебенцата си при раждането. Филип и Адриан се раждат на 7 октомври 2021 година, но Адриан така и не проплаква след като се появява на бял свят, заради интраутериннаасфиксия, предизвикана от истински възел на пъпната връв.

“През декември 2021 ми попадна информация за дарителска кампания, озаглавена „Когато семейството се сблъска с немислимото, подари подкрепа“. Нямаше как да я подмина, защото аз можех да си позволя услугите на психолог и знаех колко е важно всеки родител, преживял загуба, да има достъп до този ресурс”, споделя Димана. “Чрез тази кампания попаднах на Фондация „Нашите недоносени деца“ и си помислих: „Добре, че има хора като тях, които осъзнават, че загубите се случват и се стараят да подкрепят родителите в този момент“.

Димана смята, че е особено важно в обществото да има повече разбиране за това, че понякога бебета не се прибират вкъщи след раждането и през какво преминават родителите им.

 

“Мечтая лекарите и акушерките да знаят как могат да подкрепят един родител, на който току-що му е отнето детето и всичките мечти за живота с това дете. Мечтая в болниците да осъзнаят, че както родилката, загубила бебе от едноплодна бременност трябва да бъде пощадена като не бъде настанена в родилното отделение, така и майката, загубила близнак има нужда да бъде предпазена”, споделя тя.

 


Според Димана целта на символа с пурпурна пеперуда е точно това –  да предпази майката, да е индикация, че детето е близнак, да не трябва родителите да избират дали да споделят тази информация или да си замълчат, защото нямат сили да го кажат на глас, да има къде да бъде написано името и на другото им дете, доказвайки че то е съществувало и ще бъде помнено.


Благодаря на всички във фондацията за големите ви сърца, затова, че приехте с отворени обятия идеята ми и затова, че сте до родителите, които имат нужда от подкрепа. Надявам се заедно с вас и с доброволците, да накараме поне няколко семейства да се чувстват по-малко сами и по-разбрани, когато са изправени пред немислимото, както самите вие го бяхте определили в кампанията, която ме „запозна“ с Фондация “Нашите недоносени деца”.”За нас е чест и е особено важно да подкрепим и семействата в България с тази инициатива.

 


Научи още по темата: